10 augustus 2008

Humo valt McCain, Obama én Europa aan!
(Vincent De Roeck)

De wekelijkse portie vitriool die het journaille van de “Humo” brouwt, hoeft geen verdere uitleg op deze weblog. Hun meningen en manier van werken zijn ons bekend. De kwaliteit van hun nietszeggend egalitarisme verheerlijkende columns en hun goedkope vunzigheden van én voor linksmensen zijn dat ook. Maar ondanks al deze vooroordelen, overtrof het weekblad “Humo” zich deze week wel op twee verschillende manieren. In de eerste plaats waren de traditionele vulgariteiten, ditmaal geperst in een reportage over nudisten, naturisten, seksverslaafden en sekstoeristen in de badplaats Cap d’Agde, kennelijk de Franse versie van Soddom en Gomorrah, nog vunziger dan anders, en verder was ook de column “Snelvuur” van Tom Lanoye wonder boven wonder eens meer dan gemiddeld smaakbaar. Onder de titel “Raspaardjes” maakte Lanoye komaf met McCain én Obama, en viel hij het anti-Amerikanisme in Europa aan.

Eerlijk is eerlijk dus, en een kat is een kat: Tom Lanoye weet dit meesterlijk in woorden te gieten. Sit back … and enjoy!
Barack Obama, een halve zwarte die poseert als een hele, versloeg een feministe die haar naam en faam dankt aan haar man. Vervolgens voorspelden kenners dat de Republikeinse tegenkandidaat, een botoxdwerg met huidkanker, moeiteloos de stemmen van gefrustreerde vrouwelijke kiezers zou binnenrijven. Benieuwd of dat lukt.

Met wie vergeleek John McCain zopas zijn tegenstrever? Met een stom wijf à la Paris Hilton en Britney Spears. Hij had ook zijn eigen vrouw Cindy kunnen nemen - een barbiepop die twintig jaar te laat gered is uit een microgolfoven. Peu importe! Hoe bewijst de 71-jarige zombie, die nog nooit een e-mail verstuurde en die na één verwijderde moedervlek al sussende persconferenties moet geven, zijn potentie? Door zijn opponent te herleiden tot domme voetveeg!

Wij, wijze West-Europeanen, schudden daarbij als altijd het hoofd: “Zijn die Amerikanen wel klaar voor een zwarte president?” Alsof wij dat zelf zijn! Oké, in Berlijn lopen we te hoop voor iemand van wie wij vinden dat alle Amerikanen ervoor moeten stemmen - maar zouden alle Europeanen in eigen land hetzelfde doen? Tijdens het afgelopen Boekenbal, in hartje Amsterdam, trok een beschonken schrijfster van leer tegen Obama: “Hoezo, geen moslim? Je weet het nooit, hé! En al die ongeletterde negers die zomaar mogen stemmen voor die snotneus!” Haar gehoor sprak haar niet noemenswaardig tegen. Dát is Europa anno 2008.

En dit: een prima politicus als Ahmed Aboutaleb, die van de immer vooroplopende Nederlanders geen minister mocht worden, en amper staatssecretaris, vanwege zijn roots.

In 1994 had Antwerpen bijna een schepen met uitheemse roots. Nahima Lanjri kwam in haar CVP-afdeling een paar stemmen tekort. Sindsdien is er geen reet veranderd. “Patrick” of geen “Patrick”. De Vlaamse poppenkastregering? De Vlaamse poppetjes in de federale hutspot? Heel ons vorstenhuis? Unaniem bescheten, blank en behoudend. In de overkoepelende opiniepeiling van “Pollster” staat Obama een straatlengte voor.

Zelfs al verliest hij, dan nog mogen wij een punt zuigen aan Amerika. Maar neen, wij kijken er liever op neer. Als versleten mannetjesputters op een domme, onnozele versie van onszelf.


7 Comments:

At 10/8/08 19:46, Anonymous Anoniem said...

Ik vind toch dat Obama er goed uitkomt, van McCain alleen een puinhoop. Maar knap scheldproza, dat wel!

Savannah

 
At 10/8/08 20:16, Anonymous Anoniem said...

knap scheldproza?
dan wel van een jongen die snel zijn advocaat raadpleegde met de vraag of er niets meer aan te doen was ...toen bleek dat het gelijkvloers van zijn eigen Antwerpse flat ...als winkelruimte verhuurd zou worden aan aan een allochtoon.

 
At 10/8/08 20:24, Anonymous Anoniem said...

@anoniem

ben je zijn advocaat, of tap je zijn lijn af?

Savannah

 
At 10/8/08 21:00, Anonymous Anoniem said...

Ik zie hier evenmin in waar Obama aangevallen wordt.

"Oké, in Berlijn lopen we te hoop voor iemand van wie wij vinden dat alle Amerikanen ervoor moeten stemmen"

Typisch Lanoye; zijn eigen bekrompen mening veralgemenen tot de mening van alle West-Europeanen.

De hamvraag is niet of alle Amerikanen wel klaar zijn voor een zwarte president. De hamvraag is of ze klaar zijn voor een extreemlinkse president.

 
At 11/8/08 01:26, Anonymous Anoniem said...

"Ik zie hier evenmin in waar Obama aangevallen wordt."

WTF? Zegt "Barack Obama, een halve zwarte die poseert als een hele," misschien niet genoeg?

 
At 11/8/08 14:32, Anonymous Anoniem said...

Zegt "Barack Obama, een halve zwarte die poseert als een hele," misschien niet genoeg?

Vanuit het standpunt van Lanoye gezien is dat een compliment. Zich zwarter voordoen dan men is is politiek-correct en dus goed. Pas als Obama zich zou voordoen als een blanke en zich zou afkeren van zijn zwarte grootouders, ipv zijn blanke, zou hij van Lanoye de wind van voren krijgen.

Het hele stuk is dan ook één groot pleidooi voor Obama en andere niet-blanke kandidaten. Lanoye valt McCain aan omdat hij Obama durft te vergelijken met Paris Hilton.
Verder verwijt hij de West-Europeanen hypocriet te zijn omdat zij vinden dat alle Amerikanen voor Obama moeten stemmen, maar dat in hun eigen land, wegens een gebrek aan politieke correctheid, niet zouden doen.
Wanneer beschonken West-Europeanen zich kritisch uitlaten over Obama en de omstaanders spreken hen "niet noemenswaardig" tegen, dan vindt Lanoye dat schandalig.

Dat "prima" allochtone politici hier geen minister of schepen kunnen worden komt volgens Lanoye omdat West-Europeanen "bescheten, blank en behoudend" zijn.

En dan als uitsmijter: "Zelfs al verliest [Obama], dan nog mogen wij een punt zuigen aan Amerika." Met andere woorden: wij, bescheten en behoudende blanken, mogen een punt zuigen aan Amerika omdat Obama een grote kans maakt om er president te worden, niet omdat hij een goed programma heeft of een goede reputatie als politicus, maar omdat hij zwart is.

Een betere toepassing van de 1ste wet van Croughs is nauwelijks voor te stellen.
Het hele artikel valt samen te vatten in één gebod: "Gij zult niet neerkijken op Amerikanen als ze politiek-correcter zijn dan uzelf."

 
At 11/8/08 21:47, Blogger Filip van Laenen said...

Lanoye heeft zijn huiswerk weer niet gedaan. Ten eerst zou hij eens moeten opzoeken hoeveel zwarten er in de VS wonen, en dat vergelijken met hoeveel zwarten er in Duitsland wonen. Ten tweede meen ik me een geval-Temsamani te herinneren, die nogal snel en efficiënt alle mogelijke vooroordelen over migranten wist te bevestigen. Of lag het allemaal weer aan het blanke Vlaanderen wat nog maar eens racistisch was?

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>