15 augustus 2008

Enkele commentaren bij de actualiteit

Nog nooit was de komkommertijd in onze media, die we doorgaans gewoon ‘augustus’ of ‘zomerreces’ noemen, van zo'n korte duur als dit jaar. Met de oorlog in de Kaukasus en de Olympische Spelen in China op de agenda, zijn onze nieuwsbulletins rijker gevuld dan in volle politieke crisis. En ook al gaan onze vaderlandse media steevast voorbij aan bepaalde kritische berichten uit het buitenland, zoals de samenzweringsidee dat het Kaukasusconflict onderdeel is van een groot neoconservatief plan, toch is hun verslaggeving van de oorlog en de sporthappening best te pruimen. Vooral Stefan Blommaert bevalt mij wel, zeker na de zelfverheerlijkende fake-reportages van Rudi Vranckx, de hotelcommentaren van angsthaas Jef Lambrecht of de veldrapporten van genocide-revisionist Peter Verlinden.

Als trouwe gebruiker van Yahoo!-webmaildiensten heb ik automatisch inzage in aanzienlijk wat persberichten van Reuters en AP, en natuurlijk in die van de Yahoo!-nieuwsredactie. De nieuwswaarde van sommige berichten mag dan wel eerder gering genoemd worden, toch waren er enkele interessante artikelen bij de laatste dagen. Zo toonde een Amerikaanse studie aan dat er toch geen correlatie bestaat tussen overgewicht en hartkwalen, en analyseerde Yahoo! de controverse rond het Spaanse basketbalteam en hun advertentiefoto met geïmiteerde spleetogen. Ook het bericht dat Amerikaanse gehandicaptenliga's oproepen om de laatste film van Ben Stiller te boycotten omdat deze "Tropic Thunder" de draak zou steken met mentaal gehandicapten vond ik wel amusant en interessant.

Maar uiteindelijk waren het toch de beschuldigingen van de Amerikaanse pers aan het adres van de Chinezen i.v.m. hun Olympische Spelen die mij het meest getroffen hebben. Vreemd ook dat deze beschuldigingen in onze pers nergens overgenomen of vermeld worden. Niet enkel zouden de beelden van de openingsceremonie vervalst zijn door de Chinese overheid ("een Ahmadinejadje doen" zoals dat in de volksmond bekend is), maar ook de leeftijdsvereisten van het IOC zouden door China met de voeten getreden worden. Hun Olympische turnkampioene zou amper 14 jaar oud zijn, twee jaar te jong dus om aan de OS te mogen deelnemen. Vandaar ook de oproep van Yahoo!-sportredacteur Dan Wetzel om dit te onderzoeken en China deze medaille(s) af te nemen.

7 Comments:

At 15/8/08 17:36, Anonymous Anoniem said...

dat er geen correlatie bestaat tussen overgewicht en hartkwalen, staat niet in het door u gegeven artikel. Wel dat de correlatie kleiner is dan men denkt. Overgewicht is trouwens niet alleen een risicofactor voor hartkwalen, maar ook voor suikerziekte van het type 2, ofwel ouderdomssuikerziekte. In het algemeen vermindert obesitas het motorische vermogen, zodat het toch beter is om van de regel uit te gaan dat je overdaad best vermijdt. Zoals door u aangekonfigd, is het een gevaarlijke boodschap. Doet mij denken aan de onderzoeken van tabaksfirma's die aantoonden dat roken geen verband had met longkanker....

efteling

 
At 15/8/08 18:03, Anonymous Anoniem said...

@ "Efteling"

U bewijst met deze reactie één ding, nl. dat u nooit logica gestudeerd heeft. Als u jong bent en studeert in het Bachelor-systeem, kan u daar niets aan doen, want dan werd dat vak door Brussel uit het curriculum gehaald, maar als u al wat ouder bent, heeft u geen excuus.

Als aangenomen wordt dat A tot B leidt, i.e. overgewicht tot hartkwalen, maar studies tonen aan dat B helemaal niet automatisch voortkomt als gevolg van A, dan is de initiële presumptie fout. En dat is wat Vincent terecht opmerkt.

A => B en B => A
dus A = B of A heeft niets van doen met B
en A =/= B
dus A heeft niets van doen met B

 
At 15/8/08 18:08, Anonymous Anoniem said...

@ Vincent

1) Mag ik uit je eerste paragraaf besluiten dat je de "vaderlandse media" meer zou "pruimen" als ze zich nog meer zouden inlaten met onnozele samenzweringstheorieen, die origineren bij (ex-?)communisten en perverse westerse zelfhaters als Robert Scheer van de San Francisco Chronicle? Die man is volkomen blind voor empirische observaties en zal steeds de anti-westerse zijde nemen in eender welk conflict in de wereld. En natuurlijk is voor hem de recente Russische invasie in Georgie een 'complot' om de populariteit van Obama in te dijken en McCain verkozen te krijgen. In zijn imaginaire wereld zijn rakkers als Putin of Saddam geen slechterikken, maar gedemoniseerde 'slachtoffers'. Zo een beetje gelijk individuele moordenaars in Westerse maatschappijen ook 'slachtoffers' zouden zijn van de maatschappij en dus naief-linkse rechters nodig hebben. Voor iemand gelijk Scheer zouden Hitler en Stalin ook geen slechterikken geweest zijn, maar gedemoniseerde 'slachtoffers' van Churchill en Roosevelt.

2) In uw plaats zou ik ook niet te veel belang hechten aan die Amerikaanse 'obesity' studie. En hiermede neem ik het vaste voornemen van (nog) meer te gaan tennissen en minder te bloggen.

 
At 15/8/08 18:17, Anonymous Anoniem said...

Guillaume heeft blijkbaar te hard moeten blokken voor zijn logica om ook nog eens de lessen statistiek te kunnen bijwonen.

Overgewicht leidt niet automatisch tot hartkwalen, Guillaume, maar er is wel een verhoogd risico. Dat wordt aangetoond door de verhoogde correlatie t.o.v. mensen zonder overgewicht.

Toch die cursus logica ook nog maar eens vastnemen, Guillaume. De reden waarom hartkwalen tot overgewicht kunnen leiden (verminderde mogelijkheid tot bewegen) is een andere dan die waarom overgewicht tot hartkwalen kan leiden (dichtslibbende aderen). Sla het hoofdstuk 'predicatenlogica' nog maar eens open, en je zal zien dat goochelen met begripsinhouden wel leuk is voor mopjes over logica, maar je niets verder brengt.

Ik kan mijn slaapzak in mijn koffer steken, en mijn koffer in mijn slaapzak. ergo: mijn koffer ís mijn slaapzak!

 
At 15/8/08 18:36, Anonymous Anoniem said...

@ Guilaume

Ik heb wel nog een cursus logica gestudeerd in de eerste kandidatuur geneeskunde, gegeven door ene professor Leemans, maar voor de rest heb ik mij nooit wat van die soort logica aangetrokken, wel veel van wat ik in mijn jarenlange praktijk kon noteren. En ook natuurlijk van wat ernstige medische tijdschriften publiceerden. Maar ik betwist je het recht niet om bij Plato of Hippocrates te zweren, je doet maar......

efteling

 
At 15/8/08 18:49, Blogger Vincent De Roeck said...

Deze reactie is verwijderd door de auteur.

 
At 15/8/08 22:34, Blogger Vincent De Roeck said...

@ Marc Huybrechts

1. Ik wist dat die vraag van uw kant zou komen. En neen, ik ben het persoonlijk helemaal niet eens met de door Robert Scheer geopperde samenzweringstheorie, maar ik vind wel dat ook dit soort theorieën tenminste aan bod moeten komen in de berichtgeving, en dan bedoel ik niet in primetime-journaals maar gewoon in de kranten of de duidingsmagazines. Als zij tijd en plaats hebben om linkse propaganda over de koopkracht en de Derde Weg te publiceren, of om de vermeende ellende van acht jaar Bush te analyseren, mogen ze van mij ook wat aandacht schenken aan de implicaties van internationale gebeurtenissen op de nationale Amerikaanse verkiezingen. Meer niet. Geen endorsement, geen instemming, maar gewoon een opmerking.

2. Ik ben geen wetenschapper en hecht persoonlijk weinig belang aan dit soort studies. Zolang operaties blijven mislukken en medische fouten blijven gebeuren, beschouw ik dit soort pogingen van wetenschappers om ons gestel te onderzoeken en ons vooruit te helpen, als verdienstelijk en leuk, daar niet van, maar zeker niet als zaligmakend. Daarvoor heb ik het afgelopen jaar twee grootouders te veel verloren in een ziekenhuisbed. Sorry, noem mij gerust een cynicus, maar zo kijk ik tegenwoordig naar de wetenschap: willen maar niet kunnen.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>