13 juli 2008

Le grand écart (vpmc)

.
Je hoort wel eens verkondigen dat onze Vlaamse journalisten te slaafs en te braaf zijn, en dat ze daarom minder en minder gelezen worden. Voor die stelling zijn argumenten te vinden, maar mij lijkt de grootste kwaal niet de hondse braafheid te zijn, maar eerder een eigenschap die in het dagelijks leven gunstig staat aangeschreven, namelijk een zekere luchthartigheid of onbekommerdheid.
Neem nu de verslaggeving over die uraniumlozing in Tricastin.
Jorn De Cock meldt daarover in de Kwaliteitskrant dat hij in een Franse krant heeft gelezen dat er ook vóór het incident met het radioactief water al rapporten waren die op mankementen in de bewuste centrale wezen.
Zo meldde de krant La Provence gisteren dat een rapport van de ASN al in mei 2007 had gewaarschuwd dat de uitbater van de kerncentrale, Socatri, de afvoerkanalen dringend moest vervangen omdat er herhaaldelijk lekken en 'dwalingen' werden vastgesteld.

Nu vond ik de term dwalingen direct verdacht. Hij past eerder bij de theologie dan bij de kernfysica vond ik. Ketters dwalen.
Jorn gebruikt ook aanhalingstekens, weliswaar niet om iets aan te halen, maar om te laten zien dat hij zich niet helemaal zeker voelt. Dat is mooi en eerlijk van hem, want wellicht kon hij niet direct een woordenboek opslaan, of raad vragen aan een collega die het Frans goed beheerst.
Blijft dat wij Standaardlezers graag dat oorspronkelijke Franse woordje willen vernemen.

In de krant die Jorn noemt, La Provence dus, heb ik een aantal artikelen gelezen, en ik zocht eerst nog of ik bijvoorbeeld égarement of errance of iets dergelijks zou aantreffen, maar het woord dat hem tot zijn aanhalingstekens heeft genoopt, moet geloof ik écart zijn.
En voorzeker, in de theologie is een afwijking van het rechte pad, un écart du droit chemin, zonder enige twijfel een dwaling. Wij mogen hier denken aan de vele dwalingen waar de Transsubstantiatie aanleiding toe heeft gegeven.
Maar, al doen uitbaters van een kerncentrale in enge zin ook aan transsubstantiatie, mij lijkt de betere vertaling in dit geval toch: afwijking van de norm, (bewuste) normoverschrijding, overtreding, eventueel zelfs foute procedure.
.
“La Provence” révèle que la Socatri, responsable des
rejets avait été avertie pour ses “écarts répétés”.

.

Labels: , , ,

6 Comments:

At 13/7/08 10:56, Anonymous Anoniem said...

Van dun garen spint men wol. Ik ben wel zeker dat je dat soort fouten in elke pers kunt vinden: Vlaams, Frans,Duits of Engels.Die een hond wil slaan geeft vlug een stok gevonden.

skipper

 
At 13/7/08 12:00, Blogger Marc Vanfraechem said...

't was maar om te lachen skipper ;-)

 
At 13/7/08 12:07, Anonymous Anoniem said...

oké dan ;)

skipper

 
At 14/7/08 00:33, Blogger A. Griffon said...

wanneer u alle woorden in allen 'kwaliteits'kranten op dezelfde uitvlooid, er de originele teksten bij opzoekt en dan de verschillende woordenboeken raadpleegt (mocht dit nodig zijn), dan moet u ofwel een zee van tijd hebben, en geen zeurende vrouw; ofwel bent u een heel snelle lezer zodat u dit allemaal mogelijk is en nog genoeg tijd voor de vrouw overhoudt. ;o)
Wel grappig die ecart tussen religieuze dwaling en technische afwijking.

 
At 14/7/08 16:42, Blogger Marc Vanfraechem said...

@a.griffon:
natuurlijk lees ik niet alles -- en schrijven doe ik enkel als ik een (volgens mij) grappig aanknopingspunt vind -- neem bv Pauli of Brinckman: die sla ik geregeld over.
Deze Jorn De Cock echter, die misschien nog opvoedbaar is, schreef eerder enkele zaken die mij niet aanstonden, bv over de moordenaar Mohammed Bouyeri, een man die duidelijk Nederlands sprak, maar die Jorn niettemin "warrig" vond in zijn uitleg.
Ook de debatten in de Duitse kiesstrijd leek Jorn niet goed te vatten.
Nu blijkt ook het Frans nog enkele geheimen voor hem te bezitten ;)

 
At 14/7/08 21:31, Blogger Marc Vanfraechem said...

@a.griffon: en zoals ik al zei aan skipper was het stukje (zoals al mijn stukjes) enkel bedoeld om een glimlach te toveren op de lippen van mijn (bij voorkeur vrouwelijke)lezers.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>