16 mei 2008

Nederlandse cartoonist gearresteerd

In Nederland is de cartoonist Gregorius Nekschot gisteren een tijdlang gearresteerd, maar intussen weer vrijgelaten. De arrestatie kadert in een gerechtelijk onderzoek dat het gevolg is van een klacht, drie jaar geleden, ingediend door imam Abdul Jabbar van de Ven, een autochtone Nederlander die zich tot de islam heeft bekeerd. Een klacht die blijkbaar niet gericht was tegen één specifieke cartoon van Nekschot, maar tegen de totaliteit van zijn werk.Of Gregorius Nekschot nu voor de rechtbank gedaagd wordt of niet, of hij veroordeeld wordt of niet, het kwaad is geschied. De intimidatie is een feit, de schade toegebracht aan het recht op vrije meningsuiting is reëel: de overheid heeft een cartoonist lastig gevallen omwille van wat hij publiceerde. Het precedent is er, en wie voortaan in Nederland nog wil lachenmet de islam of er zich kritisch over wil uitlaten, is gewaarschuwd.

Is het licht uitgegaan in Nederland? Hoopgevend is alvast dat enkele politieke partijen zich zorgen maken. Niet alleen de partij van Geert Wilders, maar ook de liberale partijen VVD en D66 ondervragen vandaag de minister van Justitie over deze zaak. En zelfs een links kamerlid als Ton Heerts (PvdA) vindt dat het vervolgen van een cartoonist "vrij ver gaat" en zegt dat zijn fractie "deze zaak hoog opneemt".

En mag ik van de gelegenheid gebruik maken om mijn ongenoegen te uiten over het steeds verder oprukken van de vage term "haat zaaien"? Is het toegelaten om haat te zaaien tegen Hitler? Tegen Marc Dutroux en Michel Fourniret? Geen probleem blijkbaar, en terecht. Tegen mensen die met terreinwagens rijden in de stad? Tegen Scientology, tegen predikant Benny Hinn of tegen creationisten? Tegen George W. Bush? Geen probleem blijkbaar, en terecht, want de gedachten zijn vrij. Op dezelfde manier eis ik eenieders recht op om "haat te zaaien" tegen Jezus Christus, Karl Marx en de profeet Mohammed.

3 Comments:

At 16/5/08 15:01, Anonymous Anoniem said...

Sla één van die linkse bourgeois de kop in en het probleem is half opgelost. Sla er twee de kop in en het probleem is helemaal opgelost. Zolang er geen tegenwind komt zal er niets veranderen.

 
At 17/5/08 00:26, Anonymous Anoniem said...

Gelukkig is er nog In Flanders Fields waar ge kunt zeveren zonder gecensureerd te worden. Bedankt mannen! Leve de vrije zever!

 
At 17/5/08 23:31, Anonymous Anoniem said...

OM: acht cartoons Nekschot strafbaar

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam meent dat cartoonist Gregorius Nekschot zich in acht cartoons schuldig heeft gemaakt aan discriminatie en mogelijk het aanzetten tot haat of geweld. De spotprenten zijn inmiddels van het internet verwijderd, zo liet het OM vrijdag in een verklaring weten.


http://www.telegraaf.nl/binnenland/4012520/_OM__acht_cartoons_strafbaar__.html?p=23,2

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>