17 maart 2008

Peiling La Libre Belgique: Vlaams Belang toch niet achteruit? (Hoegin)

Alle Vlaamse peilingen sedert 2006De laatste peiling van De Standaard/VRT was nog niet goed verteerd, of daar volgden al de resultaten van een nieuwe peiling van La Libre Belgique. Aan Vlaamse zijde valt vooral het verschil in resultaat voor het Vlaams Belang op: bij De Standaard/VRT staat de partij op zwaar verlies, terwijl La Libre Belgique amper een verschil tegenover de laatste verkiezingen optekent.

Alle Vlaamse peilingen sedert 2006 (15-35%)Voor CD&V/N-VA en Open Vld zijn de verschillen tussen de twee peilingen en de uitslag van de laatste verkiezingen niet significant te noemen, maar voor het Vlaams Belang zijn de verschillen enorm: bij De Standaard/VRT komt de partij nipt op de vierde plaats, terwijl ze bij La Libre Belgique nog nipt de tweede partij blijft, vóór Open Vld. sp.a/SPIRIT doet het in geen van de twee peilingen goed, maar scoort bij La Libre Belgique wel marginaal beter dan bij de laatste verkiezingen. Wat moeten we hiervan denken?

Eén bedenking die we kunnen maken is dat bij de twee laatste verkiezingen de peiling van De Standaard/VRT vlak voor de verkiezingen dichter bij de uiteindelijke uitslag zat dan die van La Libre Belgique. Een andere zaak is dat de verklaring die De Standaard/VRT geeft voor de terugval van het Vlaams Belang geloofwaardig is: er zullen ongetwijfeld een aantal mensen voor het Vlaams Belang gestemd hebben omdat ze verwachtten dat Lijst Dedecker de kiesdrempel niet zou halen, en die zijn vlak na de verkiezingen massaal naar Lijst Dedecker overgelopen. Maar een derde aspect is dat de peiling van La Libre Belgique de resultaten van de vorige peiling in de nieuwe peiling inbrengt, waardoor nieuwe tendensen slechter opgevangen wordt. Om het met een beeld uit te drukken: zij maken hun soep op basis van de overschot van de dag ervoor, en daarom smaakt hun soep van vandaag nog een beetje naar die van gisteren. Om al deze redenen ben ik geneigd De Standaard/VRT het voordeel van de twijfel te geven, of nog: op dit ogenblik staat het Vlaams Belang waarschijnlijk op een licht verlies tegenover de verkiezingen van 10 juni 2007.

Alle Vlaamse peilingen sedert 2006 (0-10%)Over Lijst Dedecker zijn de twee peilers het blijkbaar wel eens: een lichte winst dit de partij op een veilig niveau boven de kiesdrempel plaatst, maar La Libre Belgique plaatst Groen! nog steeds op een minder comfortabele afstand van die kiesdrempel. Tegenover de laatste verkiezingen gaat de partij zelfs marginaal achteruit, zij het niet zoveel als in de twee vorige peilingen.

Alle Franstalige peilingen sedert 2006De krant peilde ook naar de kiesintenties aan Franstalige zijde, en de resultaten van La Libre Belgique wijken eigenlijk niet noemenswaardig af van die van Vers l'Avenir twee weken geleden: de MR staat op duidelijk verlies, de PS op een licht verlies, cdH en Ecolo gaan licht vooruit, terwijl het Front Nationaal blijft worstelen met de kiesdrempel.

Bijlage: Alle Vlaamse en Franstalige peilingen sedert 2006 (PDF)

Labels: , , , ,

1 Comments:

At 17/3/08 23:42, Blogger Karel Jansens said...

"Wie gelooft die mensen nog?" is, meen ik, het gepaste gevleugelde woord hier.

Zowel de Standaard als de Libre hebben een agenda die wonderwel past bij de resultaten van hun respectieve peilingen. Voor de eerste is dat het verkrampte belgicisme dat in de Vlaamse "staatsmedia" welig tiert; voor de laatste is dat de Waalse "frandrofobie", zowat de enige politieke fobie die niet alleen niet strafbaar is, maar zelfs wordt aangemoedigd.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>