17 maart 2008

De wereld van Geert Noels (Vincent De Roeck)

Deze week wijdde “Knack” een uitgebreid interview van drie pagina’s aan Geert Noels, de hoofdeconoom van Petercam en één van de vaste economische commentatoren in de geschreven en visuele pers. Geert Noels staat bekend als één van de meest libertarische economen van ons land, ook al wil hij die term misschien niet graag op zichzelf plakken, en zijn vlijmscherpe columns in “Trends” blijken maar al te vaak heuse Cassandravoorspellingen te zijn. In de interviewreeks “Homo Sapiens” spuide hij deze week alweer kritiek op de socio-economische constellatie van België en reikte hij eens te meer een hele resem frisse ideeën en invalshoeken aan die onze vaderlandse politici beter eens ter harte zouden nemen in plaats van de nietszeggende neo-communistische voorstellen van middenveldorganisaties.

In dit artikel bundel ik een aantal citaten uit dat bewuste interview, zonder eigen reactie of duiding. Ik voel mij immers niet geroepen om de wijze woorden van Vlaanderens meest briljante geest op niet-politiek socio-economisch vlak te gaan becommentariëren.

Over het overheidspopulisme:
In plaats van elke burger een paar honderd euro belastinggeld terug te geven, zou de Vlaamse overheid misschien beter een belang in Volvo Cars kopen. Het staat toch min of meer te koop. Waarom zou de overheid het niet kunnen stimuleren dat de knapste koppen van Vlaanderen daar de auto van de toekomst gaan ontwikkelen? Volvo heeft nu al de beste hybride technologie, dus er is veel knowhow aanwezig. In plaats van te wachten tot de Chinezen en Indiërs hun auto's naar ons exporteren, zouden we hier evengoed kunnen werken aan de auto waar die Indiërs en Chinezen straks zelf mee willen rijden. Dát is nadenken over de volgende generaties.
Over collectieve waanzin:
Een bubble ontstaat als bepaalde aandelen op de beurs worden overgewaardeerd. Tussen 1996 en 2000 hebben we dat gezien op de Nasdaq: alles wat te maken had met technologie was goed, de rest werd gedumpt. Dat heeft bij veel mensen uiteindelijk een financiële ravage aangericht. Je zou je dus kunnen afvragen wat we kunnen doen om bubbles te vermijden. Het punt is alleen dat we die bubbles nodig hebben om vooruit te gaan. Zonder de technobubble hadden wij vandaag geen Blackberry, geen iPod. Al die innovaties hebben we te danken aan het feit dat mensen in korte tijd massaal veel geld hebben geïnvesteerd in bedrijven die met dat soort technologie bezig waren. Dankzij zulke bubbles maken wij in korte tijd grote vooruitgang. Zo is het altijd gebeurd. De mens heeft altijd vooruitgang geboekt dankzij bubbles, zeg maar: periodes van collectieve waanzin.
Over kinderarbeid:
Wij kunnen kinderarbeid niet verdragen, en er zijn inderdaad bepaalde aspecten van kinderarbeid die niet door de beugel kunnen. Maar multinationals die in ontwikkelingslanden mensen tewerkstellen, zijn wel de werkgevers die daar de beste normen hanteren. De Nikes van deze wereld zijn een referentie voor de lokale bedrijven. Doordat Nike fabrieken heeft in Vietnam, zijn de Vietnamese bedrijven verplicht om hun sociale normen op te trekken. Nike verbieden om nog langer in ontwikkelingslanden te werken, kan als gevolg hebben dat de situatie verslechtert. Het is gemakkelijk om te zeggen dat het een schandaal is hoe weinig Nike die mensen betaalt, en hoe jong sommige werknemers zijn - maar een beetje nuance zou niet slecht zijn.
Over allochtone werkloosheid:
Verplichte quota zijn geen goed idee, maar positieve discriminatie zal nodig zijn. De overheid moet alvast het goede voorbeeld geven. En universiteiten moeten harder hun best doen om allochtone jongeren aan te trekken. Heel belangrijk is dat meer jongeren een voorbeeldfunctie krijgen. Als jongeren opkijken naar kerels die drugs dealen, krijg je een negatieve spiraal. Als jongeren opkijken naar vrienden die studeren en succes hebben, krijg je een positieve spiraal. Het verschil tussen de twee is niet altijd zo groot. De dealer is waarschijnlijk een bekwame ondernemer, met voldoende charisma om mensen mee te trekken. Zulke krachten in de samenleving moeten we ten goede aanwenden.
Over afgunst en toplonen:
Ik heb een probleem met de zogenaamde gouden parachutes. Maar ik zou ervoor willen pleiten dat wij in plaats van een afgunstmaatschappij een bewonderingsmaatschappij zouden creëren. Dat klinkt misschien nogal pater-Versteylen-achtig, maar ik meen het: jaloezie is een destructief gevoel. In plaats van jaloers te zijn op mensen die meer succes hebben dan jezelf, kun je je beter afvragen wat je van hen zou kunnen leren. Die discussie rond toplonen heeft voor mij te maken met afgunst. Het is de droom van veel politici om eens te kunnen uitpakken met een Belgisch succesverhaal, genre Microsoft. Maar dat zou hier nooit mogelijk zijn. Als Bill Gates hier geboren was, zou Microsoft niet zijn wat het vandaag is, want dan hadden we ongetwijfels wel de één of andere mega-Bill Gatestaks in het leven geroepen.

Meer teksten van Geert Noels op www.trendsblogs.be/noels.
Meer teksten van Vincent De Roeck op www.libertarian.be.


9 Comments:

At 17/3/08 11:43, Anonymous Anoniem said...

Och ja, die Geert Noels, competente economist, maar een veel te radicale zelfingenomen persoonlijkheid. Wie kan die mensenschuwe persoon nu echt serieus nemen? Tja, mensen als Vincent De Roeck kennelijk, maar dat zegt dan misschien meer over dat soort mensen dan over de persoon Geert Noels...

 
At 17/3/08 12:51, Anonymous Anoniem said...

Hugo, uw commentaar slaat alweer op niets, maar dat zijn wij stilaan al wel gewend.

Vincent, ik heb de indruk dat Geert Noels toch helemaal niet zo libertarisch is: hij pleit voor nationaliseringen, tegen de vrijheid van bedrijven om hun managers zwaar te belonen, en voor quota's op de aanname van vreemdelingen.

Wat natuurlijk niet wegneemt dat Noels zijn verdienste heeft, en zijn stellingen tegenover kinderarbeid, de beurshausses en de afgunstmaatschappij wel degelijk op oerliberale leest geschreven zijn. En misschien is het in debatten ook beter dat libertariërs "water bij de wijn" doen en zo misschien een aantal centrumburgers overtuigen van hun gelijk of enkele sociaal-democraten aan het denken zetten.

 
At 17/3/08 13:13, Anonymous Anoniem said...

Zijn teksten lezen vlotjes, en zijn best wel gezond-verstand.

In zijn Volvo-voorbeeld slaat hij de bal toch wel fameus mis: de overheid moet geen activiteiten ontplooien die de privé (moet) doen. De overheid kan eventueel R&D stimuleren, maar de commercialisatie moet dan maar in spin-offs. De overheid moet ook geen risico-beleggingen doen met belastinggeld, zoals ene Maystadt ooit eens meende te moeten doen.

Hij heeft nochtans wel degelijk gelijk dat het bucht is dat de overheid belasting int en vervolgens weer schnabbels teruggeeft, maar de juiste oplossing is simpel: de overheidsoverschotten moeten dienen voor structurele belastingvermindering. De zgn "200 euro voor de werkende Vlaming" zou perfect toelaten het successierecht af te schaffen bv (of het tot een 1%-formaliteitstarief terug te brengen). Dàt brengt dan weer cash in handen van de mensen, dus op de markt, enz.

Ondertussen kan de innende, de uitkerende en de controlerende ambtenaar inning en controlerende ambtenaar uitkering een job zoeken in de privé.


Wat de toplonen betreft, ben ik het maar deels met hem eens: de gouden parachutes zijn uit hun aard zelve zeer vreemd, maar ook toplonen waar geen aansprakelijkheid tegenoverstaat, dat is nonsens. (voor alle duidelijkheid: ik heb het niet over "verantwoordelijkheid", maar "aansprakelijkheid"). Maar al bij al blijft veloning een 'vrije markt', dus tja, au fond kan ik daar niet veel tegen inbrengen. Behalve misschien dat de markt niet zo vrij is, maar een oligopolie.

 
At 17/3/08 14:33, Anonymous Anoniem said...

*** Hoe kan iemand als Geert Noels nu in godesnaam kinderarbeid goedpraten? En blijven ze die pipo nu nog vragen als commentator? ***

 
At 17/3/08 15:08, Blogger Parmenides said...

Anon., denk je dat die kinderen naar school gaan als ze niet voor Nike kunnen werken? Dan hangen ze rond op een vuilnisbelt of halen ze met de hand batterijen uit elkaar.

 
At 17/3/08 18:49, Anonymous Anoniem said...

Waarschijnlijk is Geert Noels niet tevreden met zijn verloning bij Petercam Vermogensbeheer en wil hij daarom kappen op de gouden parachutes.

 
At 18/3/08 10:00, Blogger Elhaz said...

Als de Belgische staat mee auto's gaat produceren is de kans natuurlijk erg groot dat er straks een Trabantje-made-in-Belgium op de markt komt.

 
At 29/3/08 21:47, Blogger bloedverwant said...

Heeft er iemand een idee waar ik een mailadres of zoiets van Noels kan vinden? Ik zou hem graag eens wat vragen stellen over dat artikeltje van hem.

 
At 25/10/08 20:25, Blogger Unknown said...

Om deze persoon te bereiken zend je misschien best een e-mail aan info@petercam.be. Ik vermoed dat geert.noels@petercam.be zijn werkadres is. Het is het proberen waard.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>