8 januari 2008

Red de redactie (Vincent De Roeck)

Sinds gisteren is de nieuwssite van de VRT in een nieuw kleedje gestoken. VRTNieuws.net heet voortaan DeRedactie.be, maar niet iedereen blijkt dat nieuwe kleedje mooi te vinden. Zo ook ondergetekende trouwens. In de weinig heilzame poging van de VRT om zich koste wat het kost een trendy’er en flashy’er imago aan te meten, compleet met modernistische kleurschakeringen en de allernieuwste blogfuncties, ging onze openbare omroep in mijn ogen gewoon onderuit. Het oude portaal had misschien minder flair en kleur dan het huidige, maar het was tenminste overzichtelijk, duidelijk en gebruiksvriendelijk.

Nu moet men een halve pagina scrollen om bij het eerste nieuwsartikel te komen en moet men filmpjes van abominabele kwaliteit over zich heen laten gaan die automatisch afgespeeld worden als je de website opent. En paars en groen mogen dan misschien wel de politieke kleuren van de VRT zijn, een iets deftigere neutralere kleurenschakering, met een ietsie-pietsie meer sérieux, had toch zeker ook geen kwaad gekund. De nieuwe portaalsite lijkt mij iets te sterk op de combinatie tussen een aftandse en overjaarse blog als ZatteVrienden.be of GeenStijl.nl, en een met reclame en andere rommel volgestouwde website van een doorsnee Britse tabloid.


Ik sta kennelijk ook niet alleen met mijn kritiek, zoals de amusante, maar toch ook ó-zo-terechte internetacties "Wat-Is-Siegfrieds- Excuus" en "Red-De-Redactie" aantonen. Over die tweede actie verscheen zelfs een artikel op de officiële website van De Redactie:
Enkele webdesigners en liefhebbers hebben zich verzameld op www.de-red-actie.be (of "Red De Redactie"). Zij werken aan een voorstel om de mensen achter de VRT-site te laten zien hoe het beter kan. "De huidige site, DeRedactie.be, loopt over van de goede bedoelingen maar er ontbreekt structuur", zeggen de initiatiefnemers. "De nieuwe site van CNN en BBC is een voorbeeld van hoe het moet. Die sites stralen rust uit." Dirk Reynaers, die instaat voor de coördinatie van deredactie.be, vindt de actie symphatiek. Een voorstel is welkom maar of het voorstel van Red De Redactie de huidige site zal vervangen is minder waarschijnlijk.


Meer over deze internetactie op www.redderedactie.be.
Meer teksten van Vincent De Roeck op www.libertarian.be.


5 Comments:

At 8/1/08 22:34, Anonymous Anoniem said...

Nadat ze bij de VRT op vakkundige wijze Radio 1 hebben verkracht en het daarna in een sloot hebben gegooid, zijn ze er nu in geslaagd om van hun nieuwsdienst een Studio 100 te maken. Draait het bij 'De Redactie' om bepaalde mensen hun ego of om het nieuws? Wat doen die 'Koppen' in hemelsnaam helemaal bovenaan de website?

Buiten die paar puntjes van kritiek is de nieuwe website onoverzichtelijk, oerlelijk (wat een kleuren), traag en niet beschikbaar voor bepaalde browsers. Ook het nieuws zelf vind ik nu niet bepaald een verbetering. Maar ja, Telenet heeft BBC World afgeschaft dus zijn we wel verplicht om naar het VRT Nieuws te kijken. Het nieuws is op het niveau van een kleuter gebracht met belachelijke, schreeuwerige kleuren en irritante geluidjes.

Voilà, dat moest me even van het hart.

 
At 9/1/08 01:27, Blogger Nicolas Raemdonck said...

Volledig akkoord met bovenstaande comment. De verkleutering van het nieuws gaat verder. Tegenwoordig geeft men liever aan de kijker wat hij "wil", dan hem deftig te informeren.

 
At 9/1/08 13:03, Anonymous Anoniem said...

I concur met de anderen. Inderdaad een veel te schreeuwerige site. Ik zat vroeger vaak op vrtnieuws.net, en pas nu valt eigenlijk ineens op hoe 'rustig' die website wel was. Nu zit je berichten te lezen op een groene of paarse achtergrond. Dat vind ik niet kunnen.

Voorts is ook het overzicht totaal zoek op deze vernieuwde site. Ik kan wel klikken ja, dat is juist, maar das meer 'klikken op goed geluk' dan 'gecontroleerd klikken'. Heel spijtige zaak vind ik het persoonlijk.

 
At 9/1/08 21:39, Anonymous Anoniem said...

Kom kom, jongens, éénmaal de psychedelische opmaak afgezwakt, valt het toch wel mee zeker ;-) Alles staat door elkaar: duiding, sport, cultuur, nieuws... Dat is het afgrijselijke aan die website, de layout is in mijn ogen nog het minste probleem, hoewel het inderdaad een spuuglelijke chaos is ...

 
At 10/1/08 20:22, Anonymous Anoniem said...

Nog zo'n banner van "Wat Is Siegfrieds Excuus"

http://bp0.blogger.com/_3dZGRPZYLrg/R4NJ7tURkqI/AAAAAAAAAL8/_bn8yzBWoPY/s1600-h/deredactie-excuus2.jpg

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>