11 december 2007

Het LVSV te gast op de Golden Umbrella Awards
(Vincent De Roeck)

Na jaren van toenemende professionalisering en inter- nationale profilering van het Liberaal Vlaams Studenten- verbond, en na een periode van ijver lobbywerk onder de auspiciën van de Leuvense afdeling, werd het LVSV in april 2007 als volwaardig lid binnen het “Stockholm Network” opgenomen. Het Netwerk groepeert meer dan 130 denktanks uit eizona alle Europese landen en geldt terecht als “Europe’s leading free market think tank network”. Het LVSV bevindt er zich niet enkel in het aangename gezelschap van Nova Civitas, WorkForAll, het Centre for the New Europe en het Ludwig von Mises Institute Europe uit België, maar ook in het gezelschap van zéér gerenommeerde buitenlandse denktanks zoals het Adam Smith Institute, Open Europe, de Libertarian Alliance, de Taxpayers’ Alliance, TIMBRO, het Thomas More Institute, het Molinari Economic Institute, het Institute for Economic Studies, Liberté Chérie, de Friedrich Nauman Stiftung en nog vele anderen.

Het LVSV is al jaren niet enkel een graag geziene gast op de talrijke evenementen van het Stockholm Network, zoals de maandelijkse lezingen van de “Amigo Society” in het gelijknamige Brusselse hotel, maar wist zich de afgelopen maanden ook als een échte partner van het Netwerk te manifesteren. Het LVSV stelde immers zijn contacten en andere knowhow ter beschikking van het Netwerk. Het verbaasde dan ook niemand dat twee LVSV’ers door het Stockholm Network in Londen uitgenodigd werden voor de allereerste editie van een gala-avond met aansluitende “award ceremony”. Als de enige twee Belgen in een gezelschap van in totaal een honderdtal gasten, verdedigden Vincent De Roeck, de politiek secretaris van het LVSV en de secretaris van de Leuvense afdeling, en Jan Hayen, de voorzitter van LVSV Leuven, met verve de Vlaamse libertarische kleuren.

Het monumentale Londense luxehotel “The Royal Horseguards” op Thames Terrace huisvest al meer dan 225 jaar de door William Gladstone in 1882 opgerichte luxueuze “National Liberal Club”, waarvan het terras uitgeeft op de Thames recht tegenover het “London Eye”. Op woensdagavond 5 december 2007 werd de LVSV-delegatie in deze herenclub vergast op een avondvullend programma. Zoals het een liberale vereniging past, werd de ganse avond bekostigd door privé-fondsen. Onder de sponsors vonden we Pfizer, de Wall Street Journal, The Spectator, Business Weekly, het Adam Smith Institute en het Cato Institute. Het diner werd opgefleurd met speeches van Helen Disney, de oprichtster van het Stockholm Network, over de geschiedenis van haar geesteskind, en van C. Boyden Gray, de libertarische Amerikaanse ambassadeur aan de Europese Unie. Hij sprak over de noodzaak van sterke Euro-Amerikaanse betrekkingen en viel zowel het Europese handels- en landbouwbeleid, als de bestaande anti-Amerikaanse sentimenten in continentaal Europa aan.

Na het diner was het de beurt aan de échte “award ceremony”. Ter ere van de tiende verjaardag van het Netwerk werden voor de allereerste maal de “Golden Umbrellas” uitgereikt. De ambitie van het Netwerk is groot: deze prijzen moeten de Oscars binnen de denktankwereld worden. De jury leefde al op aan dat ideaal en omvatte een tiental prominenten uit de politieke, de economische, de journalistieke en de academische wereld. De prijzen zelf werden ook uitgereikt door de grote lichten binnen de wereldwijde vrijemarktbeweging, van de Chileense minister José Pinera en de oud-premier van Slowakije Jan Carnogunsky, over de MP Ian Duncan Smith en de MEP Christofer Fjellner, tot Tom Palmer van het Cato Institute en Cécile Philippe van het Molinari Institute. Verder mochten ook nog de redacteurs van de Amerikaanse "Wall Street Journal", de Britse "Daily Telegraph" en de Duitse "Frankfurter Allgemeine Zeitung" hun opwachting op het podium maken.

De prijzen, voor de volledigheid van dit verslag, gingen naar de Free Minds Association uit Azerbeidjan, de ECIPE uit Brussel, het Institute for Market Economics uit Bulgarije, de Association for Liberal Thinking uit Turkije, het Institute of Economic and Social Studies uit Slowakije, de Taxpayers’ Alliance uit het Verenigd Koninkrijk en het Institute Bruno Leoni uit Italië. En ofschoon het LVSV zelf géén enkele “Golden Umbrella” mocht ontvangen, wat gezien onze structuur en budgetten trouwens helemaal géén verrassing was, was de ceremonie een schitterende manier voor ons om nieuwe contacten te leggen en kennis te maken met onze geestesgenoten in het buitenland. Alleen dat al maakte de trip zeker en vast de moeite waard. We kijken alvast uit naar de volgende editie in december 2008.


Meer informatie over dit netwerk op www.stockholm-network.org.
Meer teksten van Vincent De Roeck op www.libertarian.be.


4 Comments:

At 12/12/07 13:29, Anonymous Anoniem said...

Vincent, ik hoop toch dat je beseft dat er helemaal niets "liberaal" is aan het Stockholm Network, althans toch zeker niet in de humanistische zin van het woord. Het Stockholm Network en de daarmee samenhangende "denktanks" hebben nogal nauwe banden met extreem-rechts, zoals De Morgen enkele jaren geleden treffend wist samen te vatten.

http://www.gvhv.be/nl/wordpress/?p=237

 
At 12/12/07 14:45, Anonymous Anoniem said...

Als we toch gaan beginnen met het reageren via links, bekijk dan onderstaande reactie van Paul Beliën maar eens over het bewuste artikel in De Morgen. Er is niets, maar dan ook écht niets, extreem-rechts aan organisaties als het Stockholm Network. Met dat soort stupide statements, bewijst Hugo alleen maar niets van dit thema af te weten.

http://www.brusselsjournal.com/node/515

 
At 12/12/07 17:10, Anonymous Anoniem said...

Er zijn vele mensen die last hebben met een onderscheid te maken tussen feiten en opinies. En er zijn ook vele mensen die zich laten wijsmaken dat er een grote boeman zou bestaan, een boeman die "extreem-rechts" zou heten. In feite hebben extreem-rechts en extreem-links veel met mekaar gemeen. En het etiket "extreem-links" past beter op De Morgen dan het etiket "extreem-rechts" op het Stockholm Network zou passen.

By De Morgen zijn ze blijkbaar expert in het "treffend" samenvatten, maar niet in het maken van 'correcte' samenvattingen (in de zin van eerlijke evenwichtige samenvattingen).

 
At 13/12/07 16:21, Anonymous Anoniem said...

http://www.amerika.nl/html/vanos/burke.htm
Ook in Nederland gelooft men kennelijk al in rechts-libertarische complotten die gesteund zouden worden door de Amerikaanse multinationals en uitgevoerd zouden worden via denktanks à la het Stockholm Network.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>