22 december 2007

De 101 Dalmatiërs

KLIK VOOR VERGROTING

De zopas gevormde regering Verhofstadt-III ziet er niet fraai uit. Het is een lappendeken geworden van alles wat niet groen en niet extreem-rechts is. De Vlaamse socialisten kiezen ook voor een vrijbuiterspositie, maar reken maar dat er genoeg afstemming is met de ‘kameraad-internationalen' uit het zuiden. Deze regering is een pleister op een houten been die als enige verdienste heeft dat de teller is gestopt op 192, hetgeen psychologisch een steeds zwaardere druk op het regime legde. De 200 mocht in geen geval bereikt worden, het zou te mooie krantenkoppen opleveren.

Wat deze regering echter zal kunnen uitrichten is nog maar de vraag. De koopkracht verhogen? Een behoorlijke pretentie als je het mij vraagt. Men insinueert immers dat een nationale regering nog vat heeft op de economie die zich transnationaal ontwikkelt, terwijl de belangrijkste instrumenten daartoe, namelijk de monetaire en fiscale politiek, op Europees niveau beslist worden. En zoals Matthias Storme eerder ook al stelde in Doorbraak, is een federale regering eigenlijk niet zo onmisbaar: de bevoegdheden die het dichtst bij de burgers voelbaar zijn zitten op gewestniveau, de rechterlijke tak van ons staatsapparaat kan perfect zonder regering, en de belangrijkste socio-economische taken zitten toch in handen van onze neocorporatistische organisaties zoals daar zijn vakbonden en mutualiteiten.

In de politieke commentaren van Vlaamsgezinde bloggers lees ik de laatste dagen dan ook een soort communautaire angst, zelfs een zeker defaitisme, die ik niet begrijp. Op communautair vlak is met de vorming van deze regering immers nog niets verloren, er zijn nog geen potten gebroken. Meer nog, er is zelfs een nieuw zwaard aan een paardenhaar geknoopt: als tegen 23 maart geen duidelijke communautaire voorstellen op tafel liggen, dan stapt CD&V uit de regering (toespraak Jo Vandeurzen ledencongres do 20 december 2007). Als dat waar is en blijft, dan moét er wel een staatshervorming komen. Dat is haast wiskundig zeker, zelfs al maakt CD&V de bocht van haar leven.

Volgt u even mee. Een federale regering heeft 76 zetels nodig. Stapt CD&V uit deze bonte hondenpels, dan zijn er van die 101 nog 71 vlekjes over, en valt de regering die minstens 76 zetels behoeft. Zwicht de CD&V toch voor een definitieve regeringsdeelname na 23 maart, dan mogen we er redelijkerwijze vanuit gaan dat het kartel barst. Een regering kan dan wel verder gaan, maar dat lijkt bijzonder onwaarschijnlijk. Dat zou in concreto betekenen dat Leterme de 16 voor niets heeft laten staan, toen hij er uitzicht op had. Een fenomenale bocht waarbij de zelfs CD&V, die wel wat gewoon is, in de vangrails belandt. Het mooie is dat 2009 dichter komt en CD&V zich die bocht, moest zij ze nog willen maken, steeds minder kan veroorloven. The point of no return is nu bereikt. Nu is het tijd om te bewijzen wat die “&V” waard is.

In het eventuele geval (pleonasme, ik weet het) dat CD&V nu toch, trotzdem alles, de Vlaamse zaak de rug toekeert, dan nog komt er geen staatshervorming die nadelig kan zijn voor Vlaanderen. Daarvoor zijn immers 100 zetels benodigd, en wat belangrijker is, (minstens!) 45 daarvan moeten aan Vlaamse kant gevonden worden. Laat ons dus even zien wie die gaat leveren, moest er het snode plan bestaan om de Vlamingen een pacificerende staatshervorming light door de strot te rammen. Er zijn 88 Vlaamse zetels, waar meteen al de vijf van N-VA afgaan als mogelijke leveranciers voor een Vlaamse meerderheid. Nog 83 stuks om er 45 in te vinden. Van meet af aan ook geïmmobiliseerd zijn de 17 zetels van het VB. Die stemmen nooit in met een staatshervorming die nadelig is voor Vlaanderen, dat is zeker. Bovendien zou dat een wisselmeerderheid veronderstellen, wat niet zo eenvoudig is met een partij die gevangen zit in het CS. Exit VB dus.

Nog 66 zetels om er 45 uit te halen. Bij de Vlaamse groenen moet men ook niet gaan zoeken, want dat zou het einde betekenen van hun unitaire fractie met Ecolo, een tweede grote onwaarschijnlijkheid. Exit Groen! Nog 62 zetels om er 45 uit te halen. LDD? Nooit. Exit LDD. Nog 57. Er blijven dus nog 12 zetels die op de wip zitten om een meerderheid te leveren voor een staatshervorming die nadelig zou kunnen zijn voor Vlaanderen en nog drie partijen die die zetels zouden kunnen leveren: SP.A-Spirit, Open-VLD, en CD&V.

Stripped to the bone kunnen die inderdaad die 57 zetels leveren, maar dat is toch wel heel onwaarschijnlijk. De OpenVLD, die er een kiesbelofte van maakte in geen geval een tripartite te zullen aangaan, wordt in dat geval in 2009 genadeloos afgemaakt. LDD zit immers te kwijlen op de rechterflank en wordt slapend rijk. Daarnaast is het nog maar de vraag of de socialisten in een staatshervormende meerderheid wil stappen waarin zij de kleinste partij zijn. Bovendien zijn de banden met de PS nog heel sterk. En dan moet nog rekening gehouden worden met de interne conflicten die dat alles zou veroorzaken bij diegenen met een Vlaamse reflex: de spiritisten bij SP.A bijvoorbeeld, maar ook de Vandeurzens en Somersen van deze wereld. Nee, een staatshervorming die nadelig is voor Vlaanderen, of geen staatshervorming, dat is een haast wiskundige onmogelijkheid.

De grondhouding in de komende onderhandelingen moet er dus volgens mij een zijn van voluntarisme. We moeten goed beseffen dat we de Walen in de tang hebben, zelfs al zouden de drie voormelde onwaarschijnlijkheden (split kartel, split Groen-Ecolo fractie, verdwijnen van veto Open-VLD tegen definitieve tripartite) toch werkelijkheid worden. Voor het eerst bevinden we ons in de unieke positie om in diplomatische bewoordingen te zeggen waar het op staat: Franstalige broeders, willen jullie nog een België? Wel, dan zal het een België zijn op onze voorwaarden. “Faites vos jeux, rien ne va plus.”

HLRF !

Smithson.

9 Comments:

At 22/12/07 23:30, Blogger Karel Jansens said...

"LDD? Nooit. Exit LDD."

Een prachtige stelling. Prachtig vooral in haar ongeargumenteerde eenvoud. Wishful thinking, perhaps?

 
At 23/12/07 02:21, Anonymous Anoniem said...

Misschien ook niet onbelangrijk:
- Kunt u zich voorstellen waarover ZKH Albert zou moeten oreren per 24 december indien er geen federale executieve zou bestaan?

Bij deze mijn beste eindejaarswensen en dank aan u en aan heren Hoegin, Storme en Vanfraechem voor hun schitterende teksten.

 
At 23/12/07 10:25, Blogger himself said...

17 VB, c'est assez représentatif de qqechose en Flandre, non ?

 
At 23/12/07 12:32, Blogger Brecht Arnaert said...

Ah mr Himself,

Vous suivez mes actions comme le Stasi dans l'époque. Bonne chance, car je suis très actif.

Mes meilleurs voeux,

Smithson.

 
At 23/12/07 17:10, Blogger himself said...

Non, car je n'ai rien de totalitaire; cela ne répond pas à la présence assez marquée du VB en Flandre: une fine analyse en préparation ?

Noyez Joëlle

 
At 23/12/07 17:26, Blogger David Vandenberghe said...

Heeft de N-VA ondertussen niet al 6 zetels met de stoelendans voor die interimregering.

 
At 23/12/07 21:11, Blogger Brecht Arnaert said...

@ Brigant,

Ja, maar deze berekening is gemaakt in de veronderstelling dat de ministertellers terug op nul staan. In het geval dat er dus een meerderheid gemaakt wordt van minstens 45 Vlaamse zetels in een soort 'monsterpact' tegen Vlaanderen, dan zijn er zelfs nog meer zetels voor N-VA, indien CD&V ministers levert. Een extra garantie dat het allemaal zo'n vaart niet loopt dus.

En a propos, ook LDD zit nog in de oppositie, dat was ik nog vergeten in de beschrijving van de huidige toestand.

Beste groeten,

Smithson.

 
At 24/12/07 16:33, Blogger view without a name said...

@ Smithson : om veilig te spelen zou men beter een tiental VB-ers overtuigen om het Kartel te versterken.

Dat is de veiligste verankering van de CD&V. Je moet toch best eens nalezen wat de CD&V "juist" op het oog heeft.

 
At 24/12/07 17:45, Blogger Brecht Arnaert said...

@ i am noname

Volledig akkoord! Mijn vertrouwen in CD&V is door een standvastige Vandeurzen en een Leterme die niet meteen plooide voor de 16 wel serieus gegroeid, maar zoals de volksmond zegt: het zijn en blijven "tjeven". Hopelijk stoot ik hiermee de katholiek voelende mensen onder ons niet al te hard voor het hoofd. Maar in deze tijden van vrede zal mij dat vast wel vergeven worden.

Ik heb er verder geen zicht op hoe de contacten CD&V-VB zijn. Met een Jan Renders in de coulissen zal toenadering wel heel moeilijk zijn.

Kerstgroeten,

Smithson.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>