5 juni 2007

VRT-negationisme over de zesdaagse oorlog

1 september 2009: de VRT bericht "zeventig jaar geleden begon de Tweede Wereldoorlog die leidde tot de bezetting door Polen van de Oostduitse gebieden. De zegevierende communistische troepen trokken de Duitse gebieden binnen en houden ze sindsdien bezet. Wel werd er een vredesverdrag gesloten met de Sovjetunie waarbij eerder veroverde gebieden in het Oosten aan de Russen werdne teruggegeven. De Duitse inwoners werden verjaagd en leven sindsdien in vluchtelingenkampen".

Of augustus 2014. De VRT bericht : "Het is 100 jaar geleden dat de Eerste wereldoorlog begon waarin Frankrijk de bezette gebieden van Elzas en Lotahringen heeft veroverd. Wel werd er later een vredesverdrag gesloten met Duitsland, waarbij het Saargebied werd teruggegeven. maar de andere gebieden houdt Frankrijk tot op vandaag bezet. De Duitse inwoners die verjaagd werden zijn nog steeds niet naar huis kunnen terugkeren".

Wat zou U vinden van dit soort "samenvattingen" van de essentie van de eerste en de tweede wereldoorlog ?

Wel, dat is exact het soort samenvatting dat de VRT vandaag maakte over de zesdaagse oorlog van 40 jaar geleden. De VRT is slaagt er met name in om over die oorlog te verslaan zonder maar in het minst te vermelden dat die oorlog er is gekomen doordat de Arabische landen gezamenlijk Israël zijn binnen gevallen. Dat die oorlog enigszins anders is uitgedraaid dan zij verwacht hadden, is duidelijk. Net zoals de eerste en de tweede wereldoorlog enigszins anders zijn uitgedraaid dan de Duitse invaller verwacht had.

Bovendien worden we ongeveer elke week om de oren geslagen met het woord vluchtelingenkamp voor Palestijnse nederzettingen. Toen na de tweede wereldoorlog 12 miljoen Duitsers etnisch gezuiverd werden uit Midden- en Oost-Europa werden er ook massaal vluchtelingenkampen gebouwd. Maar misschien nog iets pregnanter: de verdrijving van vele Palestijnen uit Israël vanaf 1949 ging gepaard met een bijna volledige verdrijving van de Joden uit alle Arabische landen (behalve Marokko). Die Joden zijn allemaal opgevangen in snel gebouwde nederzettingen in Israël. Bovenop de nederzettingen van de overlevenden van de Shoah. Misschien kan de VRT ook eens spreken van joodse vluchtelingenkampen in plaats Israëlische nederzettingen ?

8 Comments:

At 5/6/07 17:21, Blogger Pieter Cleppe said...

De Arabische landen brachten toen hun beleidskeuze dat Israël "in de zee" moest in de praktijk. In sommige buurlanden van Israël is dit nog steeds de officiële doctrine.

Dat Israël de enige democratische rechtsstaat in het Midden-Oosten is, steekt de ogen uit bij de linkse kerk. Israël is immers de bondgenoot van de liberale Amerikanen, en zo'n maatschappijmodel, waar recht en orde en de vrijheid van het individu vooropstaan, dat is toch afschuwelijk.

Israël is ook een vrij Westers land, dus de linkse erfzonde-cultuur vereist dan dat wij de niet-Westerse conflictpartner te steunen, want zijn wij niet allen zondig aan hun leed?

Dat de Palestijnse autoriteit door en door corrupt is, naar het voorbeeld van haar bezieler wijlen Yasser Arafat en ook alle andere staten in het Midden-Oosten, zou bij intellectueel eerlijke mensen moeten leiden tot kritiek op die Arabische beleidsmakers en de geldstromen er naar toe. Niet zo bij de aanhangers van de onverantwoordelijkheidscultuur.

Bovendien, die Joden, zijn die niet vaak rijk en succesvol? De rode jaloezie-ideologie weet in dat geval maar al te snel wie de vijand hun vijand is die ze moeten steunen.

 
At 5/6/07 22:19, Blogger David Vandenberghe said...

Euh, is de zesdaagse oorlog geen pre-emptive strike & offensief gericht tegen de Arabische buurlanden nadat ze voldoende inlichtingen hadden ontvangen over een op til zijnde aanval van de Arabische staten op Israël...dus viel Israel technisch als eerste aan ter zelfverdediging.

 
At 6/6/07 00:23, Anonymous Anoniem said...

Volledig aansluitend op wat brigant stelt:
http://news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/guides/457000/457035/html/default.stm

 
At 6/6/07 11:04, Blogger Pieter Cleppe said...

Laten we zeggen gedeeltelijk uitgelokt, gedeeltelijk preventieve actie:

http://en.wikipedia.org/wiki/Six-Day_War#_note-0

"In the months before June 1967, Egypt expelled the United Nations Emergency Force from the Sinai Peninsula, increased its military activity near the border, blockaded the Straits of Tiran to Israeli ships, and called for unified Arab action against Israel.

In June 1967, Israel launched a pre-emptive attack on Egypt's airforce fearing an imminent invasion by Egypt.[1]

Jordan then attacked western Jerusalem and Netanya.[2][3] At the war's end, Israel had gained control of eastern Jerusalem, the Gaza Strip, the Sinai Peninsula, the West Bank, and the Golan Heights. The results of the war affect the geopolitics of the region to this day."

 
At 6/6/07 11:53, Blogger David Vandenberghe said...

Uitgelokt? Hoe? Israëli's stonden op het punt aangevallen te worden, ze waren alleen sneller in het reageren :)

De massive build-up van de Egyptenaren in de Sinaï, de Syrische en Jordaanse bewegingen dwongen de Israeli's om iedere keer hun reservetroepen op te roepen om het gevaar te kunnen counteren. Alleen kan men die reservetroepen maar voor een beperkte periode inzetten. Ze konden de confrontatie niet uitzitten en met voldoende informatie in de hand hebben ze dan maar het heft in eigen handen genomen.

De uitleg van de VRT vond ik ietwat tendentieus omdat ze eventjes vergaten te vermelden dat er wel degelijk plannen waren om de Israëli's de zee in te drijven...dat vergaten ze te benadrukken waardoor het overkomt dat de Israëli's de 'agressors' waren.

Misschien was het de bedoeling om een vergelijking te maken met de onafhankelijkheidsoorlog in 1948?

 
At 6/6/07 12:31, Blogger Pieter Cleppe said...

@Brigant: zoals ik zei: uitgelokt door Egypte.

 
At 6/6/07 12:35, Blogger Pieter Cleppe said...

Zie ook:

http://eureferendum.blogspot.com/2007/06/more-on-those-six-days.html

"A small country was surrounded by much bigger enemies who were determined to destroy it. Not just defeat it in war or take over some territory but to destroy it.

This was most clearly expressed by the then Foreign Minister, Anwar Sadat, who spoke of sweeping every Israeli man, woman and child into the sea. Recently uncovered documents show plans that the Egyptians and the Jordanians had for the massacre of Jews in captured Israeli cities."

 
At 6/6/07 14:15, Blogger David Vandenberghe said...

Ah, my mistake. Dacht dat je wou zeggen dat de Israëli's het hadden uitgelokt. My bad. Soit, moet blokken.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>