20 mei 2007

Hopelijk is ook zij toch wel een beetje veranderd… (Hoegin)

Mimount BousaklaHet nieuws sloeg in als een bom: Mimount Bousakla, tot dan senatrice voor de sp.a, duwt bij de komende verkiezingen de Lijst Dedecker in Antwerpen. Op de persconferentie liet ze weten dat niet zij, maar wel de sp.a veranderd is, maar ik hoop voor Lijst Dedecker dat dat een leugentje om bestwil was.

Nu ben ik misschien niet van de slimsten, maar ik lig toch al een paar nachten wakker van de verklaring van Mimount Bousakla dat niet zij maar de sp.a veranderd is. Volgens haar was de nationale sp.a-top immers zo uit op stemmen dat er geen ideologie meer aanwezig was, en dat was één van de redenen waarom ze opstapte. Ik neem aan dat dat betekent dat zij vindt dat er bij Lijst Dedecker wél nog plaats is voor een ideologie –waar ik overigens niet aan twijfel met een zwaargewicht als Boudewijn Bouckaert in de rangen– maar ideologie en ideologie is natuurlijk wel twee. Want hoe zit deze zaak nu eigenlijk werkelijk in mekaar? Ik heb immers altijd gedacht dat de sp.a een socialistische partij was, en als Mimount Bousakla zich een paar jaar geleden als een vis in het rode water thuisvoelde bij de sp.a, is zij dan vandaag bij Lijst Dedecker nog steeds onveranderd socialiste? Of is zij altijd al liberale geweest, en was de sp.a vroeger een liberale partij? Of was haar lidmaatschap van de sp.a reeds van in het begin maar een schijnhuwelijk, een materie waar zij iets van kent? Ik raak er eerlijk gezegd niet aan uit. Misschien moest haar peetvader Jürgen Verstrepen haar maar eens uitnodigen voor een pod- of videocast en er een boompje over opzetten?

Over Jürgen Verstrepen gesproken, reeds op 5 november 2004 deed hij al een oproep aan Mimount Bousakla naar aanleiding van haar uitspraken over fundamentalisme in de Antwerpse moskeeën, om samen «elke dag een moskeetje [te gaan] screenen». Had iemand hen toen verteld dat ze tweeëneenhalf jaar later samen campagne zouden voeren voor dezelfde partij, ze hadden hem of haar ongetwijfeld mentaal gehandicapt verklaard. 't Kan dus verkeren, zoals Bredero al wist. Vandaag zegt Jürgen Verstrepen over haar dat «ze zal meewerken aan de structurele uitbouw van bepaalde thema's zoals immigratie.»

En dat kan best nog interessant worden. Ik heb het partijprogramma van Lijst Dedecker nog eens nageplozen, op zoek naar het standpunt over migrantenstemrecht, maar heb er niets over teruggevonden. Een leemte dus die zij onmiddellijk kan beginnen opvullen. Benieuwd of voorzitter Jean-Marie Dedecker zal kunnen leven met wat Mimount Bousakla hierover zal voorstellen. Bij de stemming hierover een paar jaar geleden was de ene nochtans fervent voorstander en de andere fervent tegenstander, maar misschien is het toch niet alleen de sp.a die de laatste tijd veranderd is. De twee kunnen het bij gelegenheid trouwens ook eens hebben over Mimount Bousaklas handtekening onder de petitie «Weg met “Stadsplan Veilig”», tenzij ook daar misschien vandaag een verandering te noteren zou vallen…

Een andere zaak is dan weer het communautaire luik. Ik hoop werkelijk dat Mimount Bousakla aan dat deel niet zal meewerken. Twee jaar geleden stond zij bijvoorbeeld nog gunstig tegenover een uitbreiding van Brussel, al gaf ze toe dat het haar eigenlijk allemaal geen bal kon schelen. En een jaar eerder was zij nog lid geworden van het selecte groepje Belgische Progressieve Socialisten, zoals zij toen trots lieten weten. Boudewijn Bouckaert zal dus over meer dan de principes van het liberalisme alleen eens een serieus gesprek moeten voeren met de nieuwste aanwinst van Lijst Dedecker.

Ondertussen hoop ik maar dat niemand bij Lijst Dedecker het in zijn hoofd zal halen haar over bepaalde thema's het zwijgen op te leggen, want daar is zij niet voor overgestapt.

Labels: , , ,

2 Comments:

At 21/5/07 15:41, Anonymous Anoniem said...

Ge kunt van Mimount zeggen wat ge wilt. Maar het is een schoon meiske. En zeker geen dom zwartje.

 
At 22/5/07 17:47, Anonymous Anoniem said...

De Wereld op z'n kop! Geen komentaar verder...

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>