23 februari 2007

verbod op clusterbommen

3 van de 49 landen aanwezig bij de 'clusterbommenconferentie' in Oslo ondertekenen geen verbod op clusterbommen, het gaat hier om Polen, Roemenië en Japan. De Verenigde Staten van Amerika, de Russische Federatie, de Volksrepubliek China, Pakistan, Australië, Israël, India boycotten de conferentie...en gelijk hebben ze allemaal.

Wat zijn clusterbommen? Gewone luchtbommen die submunitie bevat. De luchtbom ejecteert de submunitie waardoor je een regengordijn aan kleinere bommetjes krijgt.

Gaat het hier om een totaal verbod op alle soorten clusterbommen of over de submunitie?
Wil je ze niet gebruiken? Koop ze dan niet aan, gebruik ze dan ook niet.
Wil je ze wel gebruiken? Produceer/Koop ze dan, gebruik ze dan rationeel.
Heeft men daar een verbodsverdrag voor nodig, en wie gaat dat afdwingen?

Zullen eens zien hoe de media dit gaan aanpakken, vooral de televisionele. Gaat men een boosaardige VSA en Israël afschilderen?

Gaat men ook het publiek informeren over het 'Belgische verbod' gericht op de BL755, en de bijhorende aanpassing van de wetgeving zodanig dat men bij Forges de Zeebruges e.a. in beperkte mate toch nog clusterbommen/submunitie kan produceren?

2 Comments:

At 24/2/07 18:04, Anonymous Anoniem said...

Salongeneraals zullen altijd de 'path of least resistance' volgen. Zij plaatsen zichzelf immers genoegzaam boven de concrete dilemmas die echte generaals op het 'battlefield' moeten aanschouwen. Salongeneraals houden zich bezig met zich goed te 'voelen' door het afkondigen of ondertekenen van betekenisloze (in de reele wereld) resoluties. En, zolang er echte generaals zullen bestaan om de 'slechterikken' te bezweren, zullen salongeneraals kunnen pretenderen dat er geen 'slechterikken' bestaan, en dat alles "relatief" zou zijn.

Het echte probleem is natuurlijk de politieke onvrijheid in grote delen van de wereld. Maar, dat is een 'cultureel' probleem dat onoplosbaar blijkt te zijn. Althans, als men de geschiedenis durft bekijken.

Dus, het is veel gemakkelijker van het echte probleem te ontkennen en van een imaginair substituut te scheppen. Alsof dat ook maar van enige tel zou kunnen zijn voor de slechterikken.

Maar, die Belgische wets-"aanpassing" vond ik wel grappig. Het illustreert dat (tenminste) sommigen onder de salongeneraals hun eigen onnozel spelletje 'door' hebben.

 
At 25/2/07 17:03, Blogger David Vandenberghe said...

Volgende stap zal zijn dat men enkel mag schieten met rubberkogels...kwestie van de burgerbevolking te sparen.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>