23 februari 2007

Het Seculiere Egypte En De Zaak Kareem
(Vincent De Roeck)

Abdelkareem Nabil Soliman, een 22 jarige Egyptische blogger, werd op 7 november gearresteerd door de politie van Alexandria wegens kritische artikelen die hij op zijn blog publiceerde. Recentelijk werd hij veroordeeld tot 4 jaar cel. Drie jaar voor het beledigen van de Islam en één jaar voor het aanzetten tot gezagsondermijning. Met deze korte feitenschets vat een persbericht aan dat door Evert Gruyaert, de voorzitter van het Leuvense Liberaal Vlaams Studentenverbond, recentelijk de wereld ingezonden werd.

Het LVSV Leuven is de grootste en meest actieve politieke studentenvereniging van Vlaanderen en heeft zusterafdelingen te Brussel, Gent, Antwerpen en Kortrijk. Haar doel is op een studentikoze wijze de liberale ideologie uit te dragen. Zij is volledig onafhankelijk van welke politieke partij of vereniging ook en weigert consequent elke overheidssubsidie.

Begin 2006 leerde de blogwereld Abdelkareem kennen als rechtenstudent die uit de universiteit van Al Ahzar werd gezet. Zij waren het niet eens met enkele berichten op de blog van Abdelkareem. Hij bekritiseerde daarin de godsdienstige en autoritaire overmaat van de Egyptische overheid. Dit debat ging hij ook aan met enkele radicaal Islamitische professoren. Abdelkareem volharde en bleef zijn ideologische strijd voor vrouwenrechten, godsdienstvrijheid, vrijheid van onderwijs en tegen sektarisch geweld verder zetten. Hiervoor werd hij uiteindelijk gearresteerd en recentelijk berecht. Vooral zijn aanklacht tegen het gebrek aan een strikte scheiding tussen kerk en staat was voor de Egyptische autoriteiten een brug te ver en een duidelijk signaal drong zich op. Hierbij bevestigde de overheid de kritiek van Abdelkareem.

Voor het LVSV Leuven toont deze zaak aan dat de strijd voor individuele vrijheden nog lang niet gestreden is. Los van de inhoud van zijn berichten, moet elk individu - conform de rechten van de mens - vrij zijn mening kunnen uiten en is religie een strikte privé zaak. Het is beangstigend vast te stellen dat in 2007 één van de belangrijkste landen uit de Arabische wereld nog steeds geen respect voor deze fundamentele vrijheden toont.

Het LVSV Leuven steunt dan ook het internationale protest tegen de berechting van Abdelkareem en roept de Egyptische regering op zich te bezinnen over hun huidige opvatting ten aanzien van vrije meningsuiting, gelijkheid tussen man en vrouw en godsdienstvrijheid.


Meer informatie hierover op LVSVLeuven.be

1 Comments:

At 25/2/07 21:00, Anonymous Anoniem said...

De zaak toont nog maar eens aan dat ons liberale werk verre van af is...

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>