27 december 2006

Het Ethiopisch-Somalisch conflict

Daarnet las ik een blogartikel van Jürgen Verstrepen over Ethiopië & ontwikkelingshulp.
Ik zag ook de beperkte 'newscoverage' door onze media. Je moet het geheel in een bigger picture plaatsen, deze zal ik nu vlug even trachten te schetsen zoals ik ze zie.

Heel het conflict is een complexe materie, zoals het Congolese conflict ook een ingewikkelde materie is. De kern van de zaak is dat Ethiopië een 'natuurlijke' bondgenoot vormt in het kader van de oorlog tegen het terrorisme; eerder in de oorlog tegen de Jihad. Ik zal dit hieronder trachten uit te leggen. !Dit is mijn persoonlijke visie, niet vergeten eh!

Zeer beknopte Geschiedenis: Ethiopië & Eritrea.
Ethiopië was vroeger een Westerse (VSA) bondgenoot onder Silassie. Silassie annexeerde Eritrea, voorheen al onderdeel van Ethiopië in een federaal verband. Silassie werd door de Derg Coup verdreven in 1974 die het land in de handen van de USSR dreef. De Derg dictatuur werd verdreven door Ethiopische en Eritreese rebellen in de beginjaren 1990. In 1993 verklaarde Eritrea de onafhankelijkheid na een referendum. In 1998 brak er oorlog uit tussen beide partijen door een grensdispuut, één van de Ethiopische drijfveren in het conflict is dat ze geen landverbinding heeft met de zee (zoals hier ook werd aangegeven). Nog meer info op deze pagina. Wikipedia heeft nog een duidelijke samenvatting. Een indringender rapport over de implicaties kan u hier lezen geschreven door Fiona Lortan; anno 2000; lees vooral het segment 'Regional impact of the War'. Dat legt het belang van Somalië en Djibouti uit. Hier moet ik nog bemerken dat er een probleempje is met Djibouti omwille van steun aan de Somalische Islamistische milities; naast Egypte, Syrië, Iran, Libië en Saudi Arabië (meer uitleg).

Nu wat heeft dit te maken met Somalië? De Somalische Islamitische Milities (ICU/SIM) hebben steun van Eritrea en vermeende banden met Al Qaeda. Somalië vormt het enige alternatief [ desnoods de lange route door Kenia; Djibouti vroeger belangrijk maar met hun steun voor de Jihadi's..] voor Ethiopië om een communicatie-as te hebben met de zee (import & export). Men moet ook rekening houden met Soedan.

Ethiopië moet rekening houden met een Islamistische regering in het Westen; nu mogelijk eentje in het Oosten en dan nog het Noordelijke probleem Eritrea. Volledige omsingeling, nooit een goed teken. Het is dus voor Ethiopië een veiligheidskwestie, concreet een gevaar voor haar Soevereiniteit zoals zij tevens claimen. (Kaart van Ethiopië & buurlanden).
Merk op dat Ethiopië en Egypte een 'Nijl' probleem hebben. Lortan maakt ook melding van Israël die pro-Ethiopië was (destijds, huidig: onbekent) in 2000; indirecte implicatie in het hele Midden-Oosten conflict [niet louter Palestina; eerder 'Clash of Civilisations' style & interne problemen in het huishouden].

De Somalische Jihad vormt een gevaar wegens de ligging: goed voor piraterij en voor een diepte penetratie in Oost-Afrika. Het vormt een internationaal probleem dat thuishoort in de 'oorlog tegen het terrorisme', versterkt door 'vage' aanwijzingen van banden met Al Qaeda. Het gaat hier dus niet louter om het beslechten van het conflict met Eritrea op andermans grondgebied.

Soedan speelt hier ook een rol in de 'oorlog tegen het terreur'; kijk eens naar een kaart van Soedan...herinner u de recente geschiedenis: Clinton administratie dropte er een paar bommen op Soedan; Osama Bin Laden in Soedan 1991-96; conflict in Darfur en de bereidheid van Bush om in te grijpen manu militari...wat ziet u op de kaart? Niets gaat u mij vertellen. Ik zie Egypte; doelwit van Al Qaeda voor regimewissel [Islamitisch regime] en ik zie de Democratische Republiek Congo. Soedan was overigens in het verleden al betrokken in het Congolese conflict zoals in 1999.

Wat heeft de DRC hiermee te maken? Ahaah, de DRC is onstabiel en heeft geen controle over heel haar grondgebied. In sommige daarvan zwaaien rebellen daar nog de plak. Belangrijk zijn de grondstoffen die meestal gelegen zijn aan de Congolese grensgebieden. Het is algemeen aanvaard te bekennen dat de VSA steun gaven aan Rwanda e.a. in hun oorlog tegen Mobutu's Zaïre mede uit vrees dat Soedan mogelijk toegang zou krijgen aan Congolese grondstoffen. Marionet Kabila SR. werd toen baas van Congo; en daarna werd alles nog eens ingewikkelder toen deze zich tegen de Rwandezen e.a. keerden. Wat is het belang van de DRC? COLTAN; Uranium en andere winstgevende grondstoffen. In de Province Orientale (grens met Soedan) heb je Diamant & Goud. Heel Oost-Congo wordt quasi illegaal ontgonnen, stoffen zoals uranium[interessant UN document over illegale ontginning, al van 2001]. Columbium of Tantalum (COLTAN) is een belangrijke strategische grondstof gebruikt voor hoogtechnologische doeleindes, wil men ook niet in Chinese handen zien vallen. In het kort: Vanuit Soedan kan men zich toegang verschaffen tot het Congolese grondgebied waar het niet al te moeilijk is om grondstoffen te kopen. Iran zou al betrokken zijn in de illegale ontginning van Congolees Uranium. Irak past ook in dat plaatje samen met Soedan. Iran & Eritrea zijn ook buddies, Soudan & Iran ook. Uranium is al een interessant gegeven voor een 'vuile bom'; de andere grondstoffen zijn een leuk financiële toevoeging voor terroristische organisaties zoals Al Qaeda of voor een land zoals Soedan.

Eritrea; Soedan; Iran; het vroegere Iraakse regime & Al Qaeda zijn verweven met Sudan als de Afrikaanse kern.

Ethiopië vormt een belangrijke pion in de 'oorlog tegen het terrorisme' in Oost-Afrika; het geeft de mogelijkheid om Soedan territoriaal te penetreren en de controle te houden over Eritrea en Somalië. Het vormt een 'vliegdekschip' in de regio en het geheel is verbonden met de Congolese veiligheidssituatie & conflict. De omsingeling van Ethiopië bedreigt Ethiopië en legt de baan helemaal open voor een Jihadi operaties (ontginning, smokkel, conversie, regimewissel) in Subsahara Afrika.
Dat is mijn voorlopige analyse...

Schreef ik gisteren nog, het viel mij op dat men toch iets meer 'informatie' gaf bij de nieuwsuitzending van vandaag. Defense Update heeft een eigen analyse, veel professioneler, waarin ik mij kan vinden met een andere nadruk...zeker lezen.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>