27 november 2006

Uw kapper scheert zichzelf deze keer, in plaats van dat te laten doen (victa placet mihi causa)

Op een briefje dat ik daarnet schreef aan de herstellende Koen Fillet, en dat hieronder te lezen staat, antwoordde Koen vanop zijn sponde met een blogje, waarin ik helaas maar half geciteerd word... een goede journalistieke gewoonte vrees ik.
Nu ging mijn briefje juist over iemand die van zichzelf vindt dat hij bij herhaling slecht wordt geciteerd, met name de heer Catyusufstevensislam. Door zijn half-citeren noodzaakt Koen Fillet mij, als ik even in de termen van Bertrand Russell mag spreken, om een zelf-referentiële blog schrijven, wat ik ongaarne doe, maar zoals wijlen Gerard Reve al zei: in het Leven is er nooit een Vrije Dag!
Wel geeft Koen vanzelfsprekend toe dat de genoemde popzanger zich crapuleus heeft gedragen ...ooit. Maar bij de media is afgesproken om de spons te vegen: let bygones be bygones.
Zo gaat het echter niet in de beschaafde wereld. Dan moet eerst die Catyusuf volledige bekentenissen afleggen - publiek excuus aanbieden aan de auteur - én Khomeiny veroordelen als zijnde een achterlijke fanaticus. [*]
De opgave hieronder, lezer, luidt: zoek de verschillen, en geef voor mogelijke omissies plausibele verklaringen.

Mij dierbaren,

ik hoor onbekommerd zekere Yusuf afkondigen, die ons nog wel goede raad zou hebben gegeven.
Hierbij valt op te merken dat die Yusuf Islam een stuk crapuul van het zuiverste water is: hij heeft wel degelijk de fatwa tegen Salman Rushdie expliciet goedgekeurd toen... en dat NOOIT uitdrukkelijk willen herroepen. Iedereen vergeet dat graag, maar ik heb een geheugen: lees misschien hieromtrent mijn blogje van februari eens, als ik dat mag vragen.
Wat betreft die Yusuf hebben wij het niet over vooroordelen, wel over feitelijke oordelen. Het zou trouwens volstaan om hem nu, op de dag van vandaag, de vraag te stellen wat hij over die oude kwestie vindt... en of met andere woorden Rushdie het verdiende én verdient om ritueel geslacht te worden zoals van Gogh.
Mijnheer Islam zal op die vraag niet antwoorden: ik hoorde hem bezig op een Engelse zender en hij blaast koud en warm, denkt aan zijn verkoopcijfers wellicht, maar neemt géén afstand van het bevel tot moord! Wel zegt hij dat hij slecht en kwaadwillig begrepen is, slecht geciteerd ook (al staat alles op band - in dit opzicht lijkt hij op De Gucht die ook eens verklaarde dat er géén interview was geweest over Harry Potter ;-)
Die mijnheer Islam zou simpelweg niet gedraaid mogen worden, tenzij onze muziekkiezers oordelen dat er dagelijks, of toch wekelijks ook een Nazi-stapliedje moet bijkunnen. En als Islam toch moet zingen om de een of andere reden: dan, in naam van de menselijke waardigheid, met een duidelijke vermelding van zijn nooit ontkende moordplannen, of minstens van zijn nieuwe familienaam.

Beste democratische groet,
M.

[*] een schaakvriend in Genève, een Pers van afkomst, op dat moment dienstplichtig in het Zwitserse leger, verzekerde mij ooit dat die Khomeiny door de ontwikkelde burgers van Teheran algemeen werd veracht, want onze ayatollah beheerste niet eens de cultuurtaal, en sprak in een vereenvoudigd plattelandstaaltje.4 Comments:

At 27/11/06 19:27, Anonymous Anoniem said...

Een citaat is sowieso een uittreksel uit een groter geheel. De vraag is of het citaat de gedachten van de citeerder correct weergeeft. Het is mij niet duidelijk wat de door Fillet weggelaten stukken aan de boodschap nog toevoegen. Ik wacht dan ook in spanning op de oplossing van de opgave.

 
At 27/11/06 19:34, Blogger Marc Vanfraechem said...

ik meen dat de scherpte eraf ging, Anonieme (wat drijft bange mensen toch om anoniem te willen blijven? wie vrezen zij eigenlijk?)
Een citaat kan ook liegen anonieme, zelfs als het letterlijk is... net als een beeld kan liegen, dat ook enkel een citaat is.

 
At 27/11/06 23:57, Anonymous Anoniem said...

Een voordeel van een anonieme commentaar is, naast vele andere , dat men als commentaarschrijver verschillende persoonlijkheden kan aannemen, gaande van enthousiast aanhanger tot advocaat van de duivel. Het gebruik van betekenisvolle pseudoniemen is nog idealer. Maar deze webstek (http://inflandersfields.blogspot.com/) maakt anonieme commentaren zo gemakkelijk dat ik niet eens bemerkte dat antwoorden met een pseudoniem ook mogelijk zijn. Wat nu het argument betreft, het is best mogelijk dat de scherpte eraf ging. Maar men kan Fillet moeilijk verwijten dat hij uw tekst een beetje heeft ingekort. Ook ik erger mij verschrikkelijk aan de linkse berichtgeving en heb zelfs onlangs mijn kabelabonnement opgezegd zodat de VRT van mij alvast (indirect) geen centen meer ontvangt. Maar er zijn toch straffere gevallen van desinformatie dan dit misschien wat slordige citaat. Dit gezegd zijnde vind ik uw stukjes prima evenals die van de andere bijdragers. En wat bang zijn betreft. Het enige waar ik bang voor ben is mijn bloed als dat begint te koken.

 
At 26/4/16 03:50, Anonymous Anoniem said...

Hoe ik werd gered door een angst voor God Lender {Lexieloancompany@yahoo.com}

Hallo, ik ben Andrew Thompson momenteel woonachtig in CT USA, God zegen me met twee kinderen en een lieve vrouw, ik beloof dat ik deze getuigenis vanwege Gods genade in mijn leven te delen, 2 dagen geleden was ik in wanhopige behoefte aan geld, dus ik dacht van het hebben van een lening dan kwam ik verkeerde handen die beweerde lening kredietverstrekker niet wetende dat hij een scam was zijn. Hij 1.500,00 USD verzameld van mij en weiger om me te mailen sindsdien verwarren was ik, maar God me te hulp kwam, een trouwe dag ging ik naar de kerk na de dienst Ik deel idee met een vriend en ze voeren mij LEXIE lening bedrijf, ze zei dat ze was gegeven 98,000.00 USD van MR LEXIE, de algemeen directeur van LEXIE lening bedrijf. Dus ik zijn e-mailadres verzameld, vertelde hij me de regels en regelgeving en ik volgde, dan na verwerking van de documenten, gaf hij me mijn lening van 55,000.00 USD ... Dus als je geïnteresseerd bent in een lening kunt u ook contact met hem op dit E-mail: Lexieloancompany@yahoo.com of tekst +1 (816) 892-6958 bedankt, ik ben ervan overtuigd dat hij zal je ook helpen.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>