23 september 2006

De VLD doet het slecht... in welke peilingen? (Hoegin)

Je kan geen analyse van de huidige crisis in de federale regering lezen zonder dat er verwezen wordt naar de slechte resultaten van de VLD in de peilingen. Alleen, de enige peiling die in de loop van de laatste drie maanden verschenen is werd door de «serieuze» kranten volledig doodgezwegen.

De laatste peiling die gepubliceerd werd is die van De Stemmenkampioen van verleden week. In die peiling haalt de VLD 14,2%, een niveau dat die partij daar ondertussen al meer dan een jaar aanhoudt. Feit is echter dat de peilingen van De Stemmenkampioen al enkele maanden volledig doodgezwegen worden in de media: buiten Het Laatste Nieuws, dat de peiling zelf mee organiseert, maakt niemand nog melding van de resultaten. Is het omdat de peiling niet wetenschappelijk genoeg is naar de zin van de journalisten, of zou het kunnen dat de resultaten hen gewoonweg niet aanstaan? De peiling van De Standaard/VRT wordt wel vermeld, niettegenstaande zij duidelijk gemanipuleerd zijn.

Maar goed, wat was het resultaat van de VLD in de laatste «betrouwbare» peiling dan? Op 18 juni kwamen La Libre Belgique/VTM/De Morgen/RTL TVi met een peiling waarin de partij 16,9% van de kiesintenties haalde. Dat is een achteruitgang van 2,8% tegenover de uitslag van 2004, een significant verschil dus. Ook in de andere peilingen staat de partij op verlies, maar we moeten wel terug naar de peiling van La Libre Belgique/VTM/Het Laatste Nieuws/RTL TVi van 20 juni… 2005 voor de vorige uitslag met een significant verlies voor de VLD. De partij kwam toen uit op 17,1%. Tien dagen eerder hadden Le Soir/RTBf een peiling gepubliceerd die de partij zelfs maar 16,1% meer gaven. En dat zijn van de in totaal 19 peilingen die sedert de laatste verkiezingen verschenen zijn (buiten die van De Stemmenkampioen dus) de enige drie peilingen die voor de VLD een significant verlies geven. De andere peilingen blijven mooi binnen de foutenmarge. Waar maakt men zich bij de VLD dus eigenlijk druk om?

Tenzij natuurlijk. Er doen geruchten de ronde dat De Standaard/VRT peilingen gedaan heeft in enkele Vlaamse steden, maar dat de resultaten omwille van politieke druk niet gepubliceerd werden. Ook La Libre Belgique zou verleden week-end al een peiling klaar gehad hebben, maar die zou morgen of volgende week pas gepubliceerd worden. De redenen voor dit alles zijn niet helemaal duidelijk, maar het zou natuurlijk kunnen dat de resultaten van de peilingen zo desastreus zijn voor sommige partijen dat publicatie ervan nu niet «opportuun» was. Voor de peiling die de VRT mee betaald heeft is dat natuurlijk wel jammer van het belastingsgeld. Maar het wordt hoe dan ook tijd dat de journalisten die telkens weer verwijzen naar allerlei peilingen waarin de VLD het zo slecht zou doen ook eens zouden vertellen welke peilingen dat dan wel zouden zijn, en hoe slecht de VLD het werkelijk doet in die peilingen.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>