5 juli 2006

Vier jaar cel voor besnijdenis dochtertje (Hoegin)

Op dezelfde dag dat in Denemarken negen mensen hun straf toegekend kregen wegens eerwraak, veroordeelde een rechtbank in Göteborg een man tot vier jaar gevangenisstraf en een boete van SEK 330.000 (ca EUR 37.300) voor de besnijdenis van zijn twaalfjarige dochtertje. Bijzonder aan deze uitspraak is dat de feiten niet in Zweden maar in Somalië plaats vonden.

Vrouwenbesnijdenisis in Zweden al sinds 1982 bij wet verboden, met straffen die kunnen oplopen tot maximum tien jaar cel. In 1999 werd de wet uitgebreid zodat ook vrouwenbesnijdenis in het buitenland gestraft kon worden. Op die manier poogt men te verhinderen dat ouders hun dochters tijdens een vakantie in het buitenland laten besnijden. De rechtszaak waarin woensdag een uitspraak gedaan werd is de eerste die een beroep doet op die uitbreiding.

De 41-jarige man heeft vier kinderen uit een huwelijk dat in 2001 tot een einde kwam. Na de echtscheiding nam hij de oudste twee kinderen met zich mee naar Somalië, waar ze ook bleven. Verleden jaar lukte het echter de oudste dochter om naar de Zweedse ambassade in Ethiopië te vluchten met de hulp van een journalist. De dochter werd daarna verenigd met haar moeder, die vandaag in Londen woont, en zij diende een klacht in bij de Zweedse politie.

Volgens het meisje, dat vandaag dertien jaar oud is, zou zij uitgehuwelijkt worden aan een twintigjarige man, en in verband daarmee werd besloten dat zij besneden moest worden. De besnijdenis werd bij de vader thuis uitgevoerd, met een scheermesje en zonder verdoving, terwijl haar vader haar vasthield. Volgens het meisje was de operatie bijzonder pijnlijk.

De vader van zijn kant beweert dat hij niet eens wist dat zijn dochter besneden was, en dat hij dat pas vernam toen de beschuldigingen tegen hem bekend gemaakt werden. Zijn theorie is dat de besnijdenis in 1997 in Zweden moet gebeurd zijn op initiatief van zijn ex-vrouw, die toen voorstander van de ingreep was. Zelf zou hij tegen vrouwenbesnijdenis zijn, en zou hij dat reeds meerdere malen in het openbaar verklaard hebben.

De rechtbank hechtte echter meer geloof aan het verhaal van het meisje. Eén van de elementen die daarbij een rol speelde was dat het meisje reeds in de ambassade in Ethiopië aan één van de ambtenaren verklaarde wat er gebeurd was, en dat haar verhaal bijzonder gedetailleerd is. De rechtbank zat in ieder geval met de indruk dat het meisje het verhaal werkelijk meegemaakt had, en niet verzonnen heeft of voorverteld heeft gekregen.

Verscheidene organisaties en commentatoren hebben naar aanleiding van de veroordeling de hoop uitgesproken dat dit een nieuwe stap zou kunnen zijn op weg naar de volledige verbanning van de vrouwenbesnijdenis. Vrouwenbesnijdenis komt vooral in Oost-Afrika en Azië voor, en volgens een schatting van Amnesty International zijn ongeveer 130 miljoen meisjes en vrouwen in de wereld besneden, terwijl er jaarlijks ongeveer 2 miljoen nieuwe gevallen uitgevoerd worden. Vaak heeft de ingreep allerlei medische complicaties tot gevolg bovenop het feit dat het op zich reeds een ernstige vorm van verminking is.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>