4 juli 2006

Nieuwe piek voor Vlaams Belang (Hoegin)

Gisteren werden de resultaten van De Stemmenkampioen voor de maand juni bekend gemaakt. Het Vlaams Belang bereikte in die peiling het beste resultaat ooit: 28,9%. Het Vlaams Kartel van CD&V en N-VA daarentegen lijkt over zijn hoogtepunt heen, terwijl de VLD weer in een dal zit.

Deze peiling is de dertiende peiling van De Stemmenkampioen, en samen met de negentien andere peilingen betekent dit dat we vandaag beschikken over 32 opiniepeilingen sedert de laatste (regionale) verkiezingen.

Zoals reeds geschreven in de inleiding bereikt het Vlaams Belang in deze peiling het beste resultaat ooit gemeten in een peiling: 28,9%. Dit resultaat is overigens 2% meer dan wat de partij ooit behaald heeft bij één van de drie andere peilers, namelijk de peiling van Le Soir en RTBf van oktober twee jaar geleden. Bij de laatste peiling van La Libre Belgique haalde de partij 26,6%. CD&V-N-VA daarentegen gaat lichtjes achteruit, en geaccumuleerd heeft het kartel al meer dan een procent verloren sedert de topnotering van februari en maart dit jaar. Splitsen we CD&V en N-VA in twee partijen, dan is het Vlaams Belang bij De Stemmenkampioen afgetekend de grootste partij in Vlaanderen. Dit was lange tijd niet het geval. Houden we ten slotte ook rekening met de foutenmarge, dan is het niet eens zeker dat het Vlaams Kartel in zijn geheel groter is dan het Vlaams Belang.

Het kartel sp.a/SPIRIT van zijn kant klimt stilaan uit het dal, en kan een kleine vooruitgang noteren. Anders is het gesteld bij de VLD, dat opnieuw last lijkt te hebben van een zomerdepressie. Met slechts 14,1% haalt de partij het slechtste resultaat sedert september verleden jaar. Vergeleken met de uitslag van de laatste verkiezingen is de partij ruim een kwart van haar achterban kwijt in het panel van De Stemmenkampioen. De daling van de partij verloopt trouwens opvallend parallel met de daling bij de drie andere peilers.

Tot slot Groen!, dat deze keer opnieuw op 6,5% eindigt. De partij blijft daarmee hangen op ongeveer één procent onder haar resultaat van twee jaar geleden, en zal, als hier geen verbetering in komt, problemen hebben om in alle kieskringen een parlementslid verkozen te krijgen in de lente van volgend jaar.

Sluiten we af met te vermelden dat de resultaten van deze peiling in geen enkele andere krant dan Het Laatste Nieuws, één van de sponsors van De Stemmenkampioen, vermeld werden. De enige internetreferentie die ik heb kunnen vinden is een korte bespreking van de resultaten bij het Vlaams Belang. Dat betekent echter niet dat de andere kranten de resultaten van De Stemmenkampioen niet gelezen zouden hebben: zo vermeldt bijvoorbeeld De Standaard wel dat één van hun lievelingen, Rik Torfs, verkozen werd tot de beste toekomstige politicus. Of hoe een kwaliteitskrant erin slaagt wél het lichte amusementsgedeelte van een peiling te bespreken, maar niet het serieuze gedeelte dat wel degelijk nieuwswaarde heeft. Ik durf zelfs niet te raden hoe dat zou komen.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>