1 juli 2006

Een domper op het Marshallplan (Politiek Incorrect)

Slecht nieuws voor Elio Di Rupo - mét erebachelor... - en zijn Marshallplan voor Wallonië. Het Amerikaanse farmaceutische concern Eli Lilly heeft namelijk beslist haar Belgisch onderzoekscenrum in het Waals-Brabantse Mont-Saint-Guibert te sluiten. In de vestiging werken 330 personeelsleden. Sidney Tourel, de topman van Eli Lilly, zag zich hiertoe genoodzaakt omdat België het land is met zowat het slechtste investeringsklimaat voor farmabedrijven. Het woord "schurkenstaat" was zijn definitie van België in één woord. Zo verklaart de topman ook dat hij in België graag een gesprek had willen knopen met enkele politici (omdat het Riziv uit budgettaire overwegingen pertinent weigert producten van Eli Lilly terug te betalen), omdat ze gewoon geen interesse toonden. En nu wordt de Belgische vestiging radicaal opgedoekt.

De (overigens bittere) ironie van het verhaal is dat het Marshallplan voor Wallonië de farmaceutische sector als een 'speerpunt' in het economisch weefsel beschouwde. Dat Marshallplan werd door de socialistische voorman Elio Di Rupo gelanceerd. Maar nu vertrekt Eli Lilly door toedoen van niets of niemand minder dan... de PS! Want wie is op het federale domein bevoegd voor het Riziv en de Sociale Zekerheid? Inderdaad, niemand minder dan de grote gezondheidsinquisiteur Rudy Demotte! Het kan verkeren...

Het duidt alleszins perfect aan dat dit Belgische systeem ook voor Wallonië ronduit nefast werkt. Het spreekt echter natuurlijk voor zich dat buiten de opdoeking van het Belgische systeem, ook de opdoeking van het socialistische systeem meer dan noodzakelijk is. Maar het ene impliceert onrechtstreeks uiteraard ook het andere.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>