21 april 2006

One big déjà-vu, all over again (De andere kijk)

De moordenaars van Joe van Holsbeeck zijn na 9 dagen nog niet opgepakt ondanks de videobeelden (tot twee keer toe!) die verspreid werden. Daarop zijn twee “jongeren” te zien. Het gezicht van de daders is misschien niet zo goed herkenbaar, maar dat hoeft niet: hun kledij en manier van bewegen kunnen ook veel verraden: wie de video’s gezien heeft, zou de twee silhouetten daaraan al kunnen herkennen.

Maar misschien komen die jongeren wel uit het buitenland? Lijkt me onwaarschijnlijk: waarom in Brussel een overval plegen, als er in Lille of Parijs evengoed gelegenheid is? Bovendien zijn de daders niet meteen de eerste trein richting Frankrijk opgestapt, maar liepen ze het Centraal Station uit zoals de beelden van vandaag lieten zien.

In de veronderstelling dat de daders uit België komen, roept het feit dat de daders nog niet opgepakt zijn, ernstige vragen op. De video’s zijn overal op televisie te zien geweest, de kranten staan er vol van, op het internet zijn de beelden ook te zien. Het kan bijna niet anders of iemand heeft de beelden gezien en de daders herkend en … niet aangegeven. De eerste beelden zijn ondertussen 2 dagen oud. Mocht iemand ze toch aangegeven hebben, dan zou je toch vermoeden dat die persoon de politie naar hen zou geleid hebben of dat er, in het geval ze zouden ondergedoken of gevlucht zijn, een veel gedetailleerder signalement zou zijn vrijgegeven. De imam van de centrale moskee van Brussel mag dan wel – in het Arabisch – de gelovigen vermanen om hun “verantwoordelijkheid tegenover God” op te nemen, maar tot dusver hebben die bezweringen nog geen resultaat gehad. Dat is op zich zorgelijk. Een andere mogelijkheid is evenwel dat de allochtonen, opgesloten in hun eigen wereld, geen Belgische media hebben gezien en dat de moord op Joe van Holsbeeck aan hen is voorbijgegaan. Weinig waarschijnlijk als je denkt aan de preek van de imam of aan de allochtonen die in het Centraal Station even halt hielden of op de “gebedsdienst” van gisteren aanwezig waren. Maar wat met de vaders en moeders die hier 30 jaar geleden aankwamen en nauwelijks Nederlands of Frans spreken en elke avond met de satelliet op het oude thuisfront inschakelen? Ook problematisch, dus wat er ook van zij, er lijkt iets aan de hand met de burgerzin of de integratie van bepaalde personen in dit land.

Ik vraag me af of dergelijke gedachten ook door de hoofden spoken van de mensen die naar het Centraal Station of de gebedsdienst waren gekomen of die komende zondag in de mars zullen meelopen, waarvoor de usual suspects hebben gemobiliseerd. Het moet een stille mars worden tegen zinloos geweld. Allemaal goed en wel, maar een dergelijke mars dreigt net zinloos te worden als er niet gesproken wordt over oorzaken van en oplossingen voor gebeurtenissen zoals de moord op Joe Van Holsbeeck.

Wel, er wordt gesproken, maar een debat kan je het niet noemen. De klassieke verklaringen passeren de revue, zoals “de ontspoorde jongeren” en “de onverschilligheid van de omstanders”, m.a.w. het is de schuld van de maatschappij. “Natuurlijk zijn ook de daders schuldig, maar laat ons toch ook eens in eigen boezem kijken”. Wie zoals Jean-Marie Dedecker deze slachtoffercultuur wil aanklagen, wordt verweten dat hij “de sereniteit verbreekt” en wordt met pek en veren overladen. Op de interessante piste van omgekeerd racisme, uit onverdachte hoek gelanceerd door Spirit-parlementslid Fouad Ahidar, wordt niet dieper ingegaan. Er moet een dialoog komen met “jonge” delinquenten, maar wie durft beweren dat het “weeral Noord-Afrikanen” zijn (remember Patrick Mombaerts), toont zogezegd “geen respect” voor de nagedachtenis van de overledene. Wie zegt: “geef ons wapens”, moet er hier geen Texas van willen maken.

Op deze manier worden de harde vragen ontweken om de droom van een samenleving met islamieten/Arabieren waar alles altijd peis en vree is, levendig te houden. Waarom hebben blanke skinheads Molenbeek of Borgerhout niet op stelten gezet, terwijl de ‘racistische’ moord op Mohammed Achrak en de Deense cartoons wel op vernielingen in Antwerpen uitdraaiden. Omdat ‘zij’ wel durven en ‘wij’ bang zijn? Omdat ‘zij’ er mee weg komen en ‘wij’ niet? Omdat ‘wij’ beschaving kennen en ‘zij’ niet?

Pertinente vragen, me dunkt, waar echter enkel “rechtse zakken” zich mee lijken bezig te houden. Maar zij moeten gesteld worden, mogen worden zonder het risico te lopen een proces wegens racisme aan je broek te krijgen of in de hoek van nazi’s en ander tuig te worden gezet. Anders is er geen vrije, democratische samenleving meer. Anders wordt het debat gesmoord en zoeken mensen met een verboden mening een andere uitlaatklep op, zoals een stem op het Vlaams Belang. De moord op Joe Van Holsbeeck doet niet meteen beterschap vermoeden. De consternatie zal weer groot zijn als het Vlaams Belang er opnieuw op vooruitgaat. En opnieuw zullen de zelf-verklaarde democraten het niet gesnapt hebben. One big déjà-vu, all over again.

12 Comments:

At 22/4/06 13:34, Anonymous Anoniem said...

Is de bovenstaande tekst eigenlijk in het nederlands of in het engels geschreven?

U bent naar mijn mening niet veel beter dan de mensen die u (aldanniet subtiel) aanvalt in uw tekst, u zoekt gewoon een excuus om extreem rechtse gedachtegangen goed te praten. Jammer genoeg bespeuren we in uw zinsbouw uw bedenkelijke IQ reeds vooraleer u uw punt kan duidelijk maken

 
At 22/4/06 15:33, Anonymous Anoniem said...

wie het onderscheid niet kan maken tussen ideologie en intelligentie, doet er goed aan zijn beledigingen te temperen (zeker als intelligentie gemeten wordt door gramatica).

als je graag een stempel op iemand drukt, o toevallige passant, - overigens een extreem-rechtse manier van denken - doe het dan op basis van argumenten.

wat mij wel een beetje raakt is dat de auteur de reactie van fouad ahidar onverwacht vindt. is het dan zo onverwacht dat een allochtoon kritiek op een andere allochtoon heeft? als de ene allochtoon in het parlement zit en de andere een islamistische ideologie heeft?
(alleszins is bij deze weer eens aangetoond dat links-liberalisme the way to go is. oh nee, nu heb ik ook engels gebruikt!)

 
At 22/4/06 17:09, Anonymous Anoniem said...

Indien dit debat gevoerd dient te worden door de persoon die deze tekst schreef aan te vallen op enkele schrijffouten dan vrees ik dat jullie de essentie niet echt begrijpen. En iedereen die commentaar heeft omdat de ideeen die worden geopperd naar het rechtse neigen moet zich misschien eens de vraag stellen of er ondanks al de bullshit die deze mensen verkondigen ook niet ergens een grond van terrechte ongerustheid in zit.
Heeft de toevallige voorbijganger al ooit eens geprobeerd een debat te voeren met de mensen in kwestie of spreekt ie alleen uit blinde overtuiging dat hij weet wat er in de wereld omgaat ?
Ik heb jaren in de Brusselse gemeenschap geleefd en ben omringd door vele allochtone mensen, en ik verzeker dat er gegrond vrees is dat deze mensen zichzelf buiten onze maatschappij gesloten voelen, en dit is dan weer de oorzaak van vele andere dingen , maar dat is dan weer geen excuus op zich om de morele verantwoordelijkheid van dit alles in de schoenen van andere mensen te steken.
Er is gewoon een probleem bij de opvoeding , en er is gewoon een probleem door het samenhokken van deze mensen en de allochtone jongeren hebben inderdaad een enorm gebrek aan respect tegenover de samenleving die zij als blank aanwijzen, en is de oplossing ze allemaal weg sturen of de rug toekeren ? Tuurlijk niet , maar de politikers hadden al jaren geleden de problemen moeten aankaarten , dan had de rechtse flank er geen volledig programma kunnen rond bouwen en de politieke wereld moet eindelijk eens leren dat het betuttelend optreden tegenover minderheden geen enkel positief effect heeft op lange termijn.

Een zeer links gezind persoon die tenminste zijn ogen niet in zijn zak steekt.

 
At 22/4/06 17:30, Anonymous Anoniem said...

Als Belgische die woont, leeft en werkt in het buitenland, probeer ik bij te blijven met het reilen en zeilen in Belgie. De moord op Joe heeft mij tot in het diepste van mijn ziel geraakt. Hij had mijn zoon kunnen zijn. Hoe is dit mogelijk in België ? Waarom zijn de daders nog niet gevat ? Waar is de - terechte - volkswoede ?
Ik heb de 2 comments gelezen op wat Peter Fleming schreef en ze zijn schokkend en ongegrond. Ik sta helemaal achter wat Peter schrijft. Commentaar op zijn grammatica en hem - zonder argumenten - afschrijven als extreem rechts getuigt van weing doorzicht.
Waar zijn jullie 'echte Belgen ' ? Bestaan jullie nog ? Hebben jullie nog een identiteit ? Of bestaat die identiteit alleen uit het meelopen met de trend ?
Het is geweten dat Belgen cosmopoliet zijn, open staan voor andere culturen, zeer verdraagzaam zijn, .... Bravo ( en dat is niet sarcastisch bedoeld )!
Maar waar is de Belgische identiteit ? Vervaagd door té veel verdraagzaamheid, té veel schrik om als racistisch bestempeld te worden. Als Belg in het buitenland neem je - letterlijk- afstand als je naar het nieuws van Kikkerland kijkt. En wat zien we ? Belgen werken hard om het de allochtonen naar hun zin te maken. Er zijn voorbeelden genoeg : Chinese ( en andere )lessen voor Vlaamse kindjes zodat ze kunnen communiceren met hun buitenlandse vriendjes, buurthuizen voor allochtonen, want waar moeten ze - ocharme - anders naartoe, meer faciliteiten voor deze allochtonen als ze hun rituelen willen uitvoeren ( slachten van schapen ) ... Ik kan zo nog wel een eindje doorgaan. Simpele vraag - en doe ze aub niet af als racistisch ! - Worden Belgen in het buitenland ook zo behandeld ? Het antwoord hierop is duidelijk, en negatief.En ik spreek van ondervinding : als je naar het buitenland gaat pas je je aan aan de cultuur van het land. Je brengt niet je eigen cult binnen. Punt. Wordt het dus geen tijd om weer eens 'Belgisch' te gaan denken ? Het heeft gewerkt in de mode sektor, in elk geval ....
By the way : ik koos vrijwillig om in Zuid Afrika te gaan wonen en mijn beste vrienden zijn zwart ( als je spreekt van kleur bekennen ). Ik heb met hen hierover gepraat en ze delen mijn mening.

 
At 22/4/06 17:35, Blogger Peter Fleming said...

Quod erat demonstrandum...

ik klaag net de reflex van sommigen aan om mensen die een andere mening hebben in de extreem-rechtse hoek te duwen (geeuw) of daar komt al meteen iemand mijn stelling bevestigen.

Maar gelukkig willen anderen wel het debat aangaan en dat juich ik toe (ook al bespeur ik toch weer die typische mentaliteit van "we zullen die domme 'rechtsen' even gaan 'opvoeden')

 
At 22/4/06 17:39, Blogger Peter Fleming said...

PS. Je moet van mij na een zware werkweek geen Literatuur verwachten.

 
At 23/4/06 03:06, Anonymous Anoniem said...

Since the post asks me to "leave a comment" I shall do so, and in English as well. I am a Belgian, living in Canada, and I am proud to proclaim to be of the "rightist" mindset. I suspect that you Belgians, living in belgium, are somewhat the architects of your own problems. Small minded, afraid of anything that isn't white, doesn't smell like yourselves or doesn't talk the same language - You Belgians need to wake up. The world has evolved - I am afraid that the majority of Belgian's mindset hasn't. If you had given the children of those people you invited to come do your dirty work some 30 / 40 years ago the same chances as your own children, maybe you wouldn't be staring at your navels. Maybe your inbred homophobia isn't serving you as well as it once did. Do I condone people murdering other people? no, of course not. Do I have an increased sense of anger that the murderers are North African? From my perspective, no, I don't. I don't condone it... Would my mind change if I lived in belgium? I suspect it would. Belgians, in general, need to be less homophobic, and you arabs... if you don't like it, get the fuck out and go tend to some camles in the desert.

 
At 23/4/06 03:48, Anonymous Anoniem said...

homophobia is defined as "an irrational fear of and aversion to homosexuality and to lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) people based on prejudice and similar to racism, xenophobia, anti-semitism and sexism". This is despite the fact that the term "homophobia" designates one's fear and irrational phobia of a similar person that only a specialised therapy can cure.

The terms and conditions of our so called "Homophobia" are based on experiences and reality. The origin of our "small minds" can be found in our reaction to media and press.

Your Canadian view on the problems here is simply old fashioned and used decades ago.

We are not afraid of something that smells odd, we're afraid of what is tolerated by justice here.

Your analysis sucks but you already gave the solution to the problem in your last sentence!

Genoeg Engels voor vandaag, het probleem kan ook besproken worden in onze moedertaal, over kleine schrijffoutjes gaan we hier niet struikelen ...

De autochtone, werkende minderheid wordt dan nog eens aangeduid als de schuldige voor al wat misloopt in deze maatschappij die zij laat "draaien"

Beetje hallucinant dat de stempel xenofobie of racist bovengehaald wordt om iemand de mond te snoeren, over andere argumenten beschikt dit linkse hoekje niet.

 
At 23/4/06 08:31, Anonymous Anoniem said...

Zolang er ten gronde niks veranderd in dit land;
zolang er niet gepraat wordt met verstand;
zolang links en rechts onderling blijven vechten;
Zolang er misbruik wordt gemaakt van rechten;
Zolang ......

 
At 23/4/06 18:01, Blogger Peter Fleming said...

wat heeft homofobie nu met heel deze affaire te maken?

 
At 25/4/06 00:00, Anonymous Anoniem said...

de uitdrukking "Maybe your inbred homophobia..." doet mij vermoeden dat de canadese belg eerder 'homofilie' bedoelde, in de zin van liefde voor mensen die sterk op hen lijken. anders is het mij ook een raadsel. 'heterofobie' had ook gekund.

 
At 25/4/06 10:29, Anonymous Anoniem said...

Sjongejonge, de dader is gewoon een blanke Arier!

En jij steeds maar lopen janken over Noord-Afrikanen, Islamieten, Arabieren... dat er een complot zou zijn in de moskee omdat geen noord-afrikaanse ouder zijn moordenaarszoon heeft aangegeven...

"""Op deze manier worden de harde vragen ontweken om de droom van een samenleving met islamieten/Arabieren waar alles altijd peis en vree is, levendig te houden"""

Als iemand dit tot een "droom" maakt, dan zijn het wel jankende anti-arabische racisten zoals jij!

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>