7 april 2006

De misdaden van G.W. Bush (The Flemish Beerdrinker)

Het moet gezegd. De meeste media maken correct melding van het feit dat de door Bush "georganiseerde" (volgens de VRT althans, maar in feite organiseerde Bush niets, hij liet het alleen maar toe) perslekken niets van doen hebben met het publiek maken van de naam van een spion. Het laatste is strafbaar, het eerste niet. Men kan zich echter afvragen waarom dat feit steevast ergens in het midden van het bericht moest worden verstopt, maar op zich is daar niets mis mee.

Onacceptabel is de manier waarop De Morgen erover bericht. Hier is het bericht:

De Amerikaanse president George Bush heeft toestemming gegeven voor de lekken over Irak naar de pers. Dat bevestigde Lewis Libby, de voormalige kabinetschef van vicepresident Dick Cheney, aan de procureur die belast is met het onderzoek naar de zaak over CIA-agente Valerie Plame. Libby wordt ervan verdacht de identiteit van de CIA-agente te hebben bekendgemaakt aan de pers, wat een misdrijf is in de VS. Libby bevestigt in een document dat hij een gesprek had met journaliste Judith Miller. Dat document stelt dat ’de deelname van de verdachte aan een belangrijk gesprek met Judith Miller op 8 juli slechts plaatsvond nadat de vicepresident aan de verdachte had gezegd dat de president specifiek toestemming had gegeven aan de verdachte om bepaalde informatie te onthullen uit het NIE-rapport over de inlichtingendiensten’.

Getekend Barbara Debusschere. Zoals het artikel is opgesteld laat het weinig aan de verbeelding over. Libby wordt ervan verdacht de identiteit van een spion te hebben prijsgegeven en heeft nu toegegen dat Bush de toestemming voor lekken heeft gegeven. Eenieder die niet op de hoogte is van de zaak zal de link snel maken: Bush heeft toestemming gegeven de naam van een CIA-agente te lekken. Dat is een misdaad. Afzetten die man.

Op geen enkel moment maakt het artikel dus melding van het feit waarmee we zijn begonnen. Op zich is dit al een hoogst opmerkelijke vaststelling.

Maar er zijn nog wel meer feiten die door De Morgen (en de andere media) worden genegeerd:

1. Niet alleen is het organiseren van “perslekken” op zich niet strafbaar, het is de president zelfs uitdrukkelijk toegestaan om geheime informatie bekend te maken (declassify). En dat is een goede zaak. We moeten precies af van al die geheimdoenerij;

2. Niet alleen Libby, maar ook de aanklager van Libby erkent dat Bush, noch Cheney iets afwisten, laat staan hun toestemming gaven voor het lekken van de naam van een CIA-agent;

3. De informatie die werd gelekt aan één journalist maakte deel uit van een omvangrijk rapport dat door Bush een week later gedeeltelijk publiek werd gemaakt.

Het enige wat Bush kan verweten worden is favoritisme van de bevriende pers. Wie hier zonder zonde is...die mag beginnen de stenen bij mekaar te rapen.

4 Comments:

At 7/4/06 13:09, Anonymous Anoniem said...

Correctie, het enige dat Bush verweten kan worden is dat hij door het (toestaan van) doorsluizen van bepaalde specifieke informatie zijn oorlog om olie probeert goed te praten.
De gemiddelde Amerikaan krijgt nauwelijks neutrale informatie over de Amerikaanse buitenlandse politiek.

 
At 7/4/06 19:30, Blogger Peter Fleming said...

'neutrale' informatie over de 'oorlog om olie' zeker? mmm

prima post Ivan: zonet deed het Journaal op Eén iets gelijkaardigs als De Morgen

ze deden trouwens iets heel lelijks door hun item te eindigen met de woorden van Bush dat wie de wet heeft overtreden er de gevolgen van zal moeten dragen

je zal wel begrijpen waar ze naartoe willen hé

 
At 16/4/06 18:39, Anonymous Anoniem said...

Blijkbaar is het hier bon ton om bush aan te vallen in europa,maar vergeten we dat deze 'stoute' man eigenlijk de enige is die een vuist durft maken tegenover de het islamterrorisme,van onze belgische leiders hoeven we niets te verwachten, die denken aan hun kiezers

 
At 17/4/06 10:58, Anonymous Anoniem said...

Zeg zielige lafbekjes,hoe noemen jullie een land dat kernwapens WIL maken :juist een schurkenstaat ,terroristen.
Wie dreigt ermee deze rotzooi in te zetten en heeft een arsenaal dat genoeg is om deze aardbol een x aantal maal op te blazen en word dan beschouwd als een held?Zijn jullie echt zo gehersenspoeld dat je niet eens meer in staat bent om een fascist in reinste zin te herkennen?( en ondertussen weten zijn bondgenoten het ook ,verzekeringspolis zullen we maar zeggen) Een typische Belgische (of amerikaanse ?) ziekte ;2maten ;2gewichten .Wij mogen alles en jullie kop dicht en afgeven die natuurlijke rijkdom,kan ons wat schelen dat je kinderen creperen van de honger.
BAH om van te walgen ,Bush is en blijft een megalomane zak en basta en 90% van jullie ,mijn waarde landgenoten,zijn niks dan een bende meelopers!
Alsof wij westerlingen zonder "zonde " zijn.
21ste eeuw en nog altijd een koloniale en feodale mentaliteit.Maar ja ,we lopen al op onze achterste poten ipv op handen en voeten NA 2miljoen !

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>