6 februari 2006

Selectieve verontwaardiging (Politiek Incorrect)

Vreemd toch: Een Deense krant; gevolgd door andere Europese solidaire tijdschriften in Noorwegen, Vlaanderen en Frankrijk; publiceren enkele cartoons over de profeet Mohammed; en heel de islamitische wereld staat op zijn kop. In Brussel overigens betoogden gisteren enkele honderden islamitische heethoofden, werden in de Syrische hoofdstad Damascus de Noorse en Deense ambassades in brand gestoken en in Libanon ten slotte diende de minister van Binnenlandse Zaken ontslag te nemen.

Opvallend is echter wel dat het in al die tijd het zo stil bleef en blijft in de christelijke en joodse gemeenschap. Want nadat ik mijn overigens succesvolle petitie via http://www.petitiononline.com/danmark/petition.html gestart ben, wordt mijn e-mailbox overstelpt met reacties (ongeveer 50 per dag...). Een dezer reacties, afkomstig van een Brit woonachtig te Londen, was wel zeer interessant. Deze wees in zijn e-mail namelijk nogal op het feit dat er in deze wereld nogal wat "selectieve verontwaardiging" heerst. In de islamitische wereld wordt nogal gewelddadig gereageerd op de Mohammed-cartoons, maar vooral de joodse gemeenschap heeft eigenlijk evenveel "recht" om heftig hun protest te uiten.

De reden hiervoor is de internetpagina - http://www.jcpa.org/phas/phas-21.htm - die me door die Brit werd doorgespeeld. Op die pagina, die door een Israëlisch instituut beheerd wordt, staan niets minder dan... cartoons! Sommige van die cartoons zijn welliswaar al enkele jaren oud, maar daarom niet per definitie minder schokerend. De cartoons, die voornamelijk in Arabische kranten zijn verschenen, laten weinig flaterende beelden zien van een bepaalde visie op het jodendom en vooral op Israël. Ik kan me niet meteen herinneren wanneer Israël na het verschijnen van die cartoons opgeroepen zou hebben tot boycot van producten van Saoudi-Arabië bijvoorbeeld.

Alleszins is het contrast tussen de reacties van enerzijds bepaalde groeperingen binnen de islamitische gemeenschap en de joodse anderzijds toch wel zeer markant. In eigen land bijvoorbeeld werd de Koninklijke Vlaamse Schouwburg te Brussel toch ook niet met geschut bestookt nadat daar een affiche verscheen met de Heilige Maagd Maria met ontblote borsten. Waarom moet in het andere geval het publiceren van cartoons of schertsafbeeldingen dan wel tot geweld leiden?

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>