11 januari 2006

Nog een keer draaien aan de carroussel (2) (De andere kijk)

Het intercultureel jongerenplatform Kif Kif en de anti-racismebetoging MRAX hebben vandaag een dossier afgegeven aan de Franstalige partijen + SP.A/Spirit met 'bezwarend materiaal' over het Vlaams Belang.

De voorbije maand hebben zij (met hulp van o.m. Blokwatch) 90.000 krantenartikels uitgeplozen. Daaruit werden 60 'feiten' geselecteerd, geïllustreerd met 120 uittreksels uit het VB-proza van de voorbije 6 jaar. Die moeten dan bewijzen dat het VB al jarenlang 'systematisch en herhaaldelijk' aanzet tot rassenhaat.

Algemeen wordt verwacht dat de partijen het dossier naar de Raad van State zullen sturen. Die moet dan binnen de zes maanden uitspraak doen over de tijdelijke/gedeeltelijke intrekking van de partijdotatie.

De meeste opmerkingen die ik enige tijd geleden formuleerde, zijn nu nog steeds van toepassing:

1. De hierboven bedoelde partijen wassen als een moderne Pontius Pilatus hun handen in onschuld. Zij willen zich niet inhoudelijk uitspreken en laten het gerecht het vuile werk opknappen. En dan hebben we het nog niet over de zin en onzin van de anti-racisme- en anti-discriminatiewetgeving. Laat het nu net dit zuiver legalistische argument zijn waarop Kif Kif bij monde van voorzitter (en SP.A-adviseur) Tarif Fraihi en coördinator Dany Neudt zich in GVA beroepen: de (slechte) wet is er nu éénmaal en moet toegepast worden. Ze kondigen aan dat ze evengoed een dossier kunnen samenstellen tegen bepaalde extremistische islamitische organisaties (kwestie van het verwijt van twee maten, twee gewichten te counteren, ziet u), maar eerst zien en dan geloven, zei Thomas al.

2. Ik heb een déjà-vu gevoel: net als in de aanloop naar de verkiezingen van vorig jaar krijgt het VB de kans om zich in een slachtofferrol te wentelen en om zich te ontpoppen als de kampioen van de vrije meningsuiting. Een uitspraak wordt namelijk verwacht ten laatste tegen begin juli, dus drie maanden voor de verkiezingen. We weten hoe dat toen afgelopen is: het VB maakte een quantumsprong en werd de grootste partij van Vlaanderen. Benieuwd wat dat in oktober zal geven.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>