8 januari 2006

Kristin Halvorsen boycot Israël «persoonlijk» (Hoegin)

Naar aanleiding van de boycot van Israël door Zuid-Trøndelag, verklaarde Minister van Financiën Kristin Halvorsen (SV) verleden donderdag in een interview met Dagbladet dat zij die boycot steunt. Gevolg: een diplomatiek incident met Israël en de Verenigde Staten.

In het interview verklaarde Kristin Halvorsen dat ze al lang geen Israëlische producten meer gekocht heeft, en dat ze gemeenten en provincies die Israël boycotten steunt. Hiermee volgt zij een motie van de Socialistische Partij van Links (SV), die eenstemmig achter een boycot staat. In het interview zei ze ook dat het binnen een regering mogelijk moet zijn dat een partij er afwijkende meningen op na houdt, en voor die meningen ook uit komt en daar actie voor voert.

Blijkbaar hebben Kristin Halvorsen en SV na een paar maanden regeringsdeelname nog steeds niet gesnapt dat ook hier, zoals bij zoveel in het leven, «alles met mate» geldt. Zo kwam het blijkbaar als een totale verrassing voor haar dat noch Israël noch de Verenigde Staten onderscheid wisten te maken tussen het officiële standpunt van een Noorse regering, en wat de Minister van Financiën in één van de grootste kranten van Noorwegen uitkraamt, en dat zij dus dachten dat een boycot van Israël wel degelijk een Noors regeringsstandpunt was geworden. Gevolg was dat de Minister van Buitenlandse Zaken Jonas Gahr Støre (Ap) zich genoodzaakt zag een officiële brief te schrijven naar Israël en de VS om de puntjes op de i te zetten wat het officiële regeringsstandpunt betreft, en dat Eerste Minister Jens Stoltenberg (Ap) binnen de regering Kristin Halvorsen eens grondig de levieten moest lezen. Ook Åslaug Haga van de Centrumspartij (Sp), de derde regeringspartij en de enige met coalitie-ervaring, leverde in een reactie sterke kritiek op Kristin Halvorsen omdat zij volgens haar de Noorse bemiddelaarsrol in het Midden-Oosten om zeep geholpen had. Uiteindelijk restte Kristin Halvorsen geen andere keus dan op vrijdag al haar verontschuldigingen aan te bieden voor haar uitspraken. Ze erkende daarbij dat zij als Minister van Financiën en lid van de regering inderdaad moeilijk andere standpunten kan ventileren dan wat in overeenstemming is met het officiële regeringsstandpunt.

Ondanks dit incident is de Socialistische Partij van Links (SV) nog steeds van plan om later deze maand een «solidariteitscampagne» voor de Palestijnen te starten. Onderdeel van deze campagne is nog steeds, inderdaad, een boycot van Israëlische producten, maar wanneer die actie van start zou gaan is nu onzeker. Dat betekent echter niet dat de boycot afgelast is. Verder is ook de jongerenorganisatie AUF van de Arbeiderspartij (de partij van zowel Jens Stoltenberg als Jonas Gahr Støre dus) gewonnen voor een boycot. Pikant détail: de voorzitter van AUF, Gry Larsen, werkt in het kabinet van Jonas Gahr Støre als zijn naaste raadgever. Hiernaar gevraagd wou Jonas Gahr Støre daarover geen commentaar geven.

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat Eerste Minister Jens Stoltenberg het niet bepaald onder de markt heeft met coalitiepartner SV. De partij denkt blijkbaar nog altijd in de oppositie te zitten, waar men met de ene uitlating na de andere actie kan komen, zonder veel rekening te moeten houden met andere politieke partijen, laat staan regeringspartners. Sommigen beloven zelfs plechtig dat dit incident niet het laatste zal zijn. Op termijn zou dit wel eens dodelijk kunnen zijn voor de samenwerking binnen regering. Of tot een scheuring binnen SV, want er bestaat nu reeds veel onvrede bij de linkervleugel van de partij over het feit dat Kristin Halvorsen en de andere SV-ministers zich «niet links genoeg» gedragen.

Overigens hebben reeds meerdere leden van de provincieraad van Zuid-Trøndelag te kennen gegeven dat zij spijt hebben van hun steun voor de motie van 15 december. Het zit er dus dik in dat de motie terug ingetrokken zal worden op de eerstvolgende bijeenkomst van de provincieraad.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>