13 januari 2006

Dé plaatsen waar al de actie zich afspeelt (De andere kijk)

Deze post is gewijd aan drie landen die naast elkaar gelegen zijn:

- Afghanistan: vanavond hoorde ik op de openbare radio een stuk van een interview met een Nederlander over de situatie in dat land (en die had zijn informatie niet uit de boekskes, maar van bezoeken ter plaatse): het kwam erop neer dat Afghanistan erop vooruit gaat; de mensen hebben hoop op een betere toekomst, de economie groeit, de heropbouw vordert, de centrale regering controleert het (grootste deel van) het land,... en dit allemaal dankzij de Amerikaanse interventie die de Taliban van de macht verdreef. Je hoort het tegenwoordig niet vaak in de Vlaamse media. De interviewster van dienst probeerde nog tegen te sputteren dat het nog onveilig is in (delen van) het land en dat het toch niet aan het (Amerikaanse) leger is om schooltjes e.d. te bouwen, maar dat dit eerder iets is voor NGO's. Wel, vraag dan maar eens aan de inwoners van Atjeh of zij na de tsunami liever gewacht hadden op de NGO's om de leiding te nemen over het verlenen van de eerste hulp terwijl de USS Abraham Lincoln met helicopters en voorraden voor de kust lag te dobberen.

- Irak: terwijl de definitieve verkiezingsuitslagen nog niet bekend zijn en de partijen zich opmaken voor de vorming van een regering van nationale eenheid, blijft de veiligheidssituatie gunstig evolueren:
* de toenemende conflicten tussen Al Qaeda-terroristen en Iraakse nationalisten;
* de relatieve rust in het westen van Irak als gevolg van de operaties in de westelijke provincie Anbar; de 'opstandelingen' hebben nu hun actieterrein verlegd naar (het gebied ten noorden van) de hoofdstad;
* ondanks de aanslagen op de Iraakse politie(rekruten), blijft de kwantiteit en de kwaliteit van de Iraakse politiemacht toenemen.
(als uitsmijter: een paar jihadi's die op het punt staan om hun maagden in het paradijs te ontmoeten)

- Iran: het nucleaire programma van dit land lijkt goed op weg om hét buitenlands hoofdpunt van het jaar te worden: de onderhandelingen van de EU-3 lijken na de heropstart van het 'onderzoek' naar uraniumverrijking op een dood spoor te zijn beland. Het dossier maakt nu kans om naar de VN-veiligheidsraad te worden doorgestuurd die verdere actie zal moeten ondernemen. Hoe moet het nu verder? Veel discussie in de blogosfeer: een bloemlezing.
* Iran en de bom; Oorlog in Iran;
* "Iran must be attacked" (vergeet niet de reacties te lezen) (hat tip: Ivan);
* Diplomacy is not dead;
* What the world will look like if Iran succeeds in obtaining nuclear weapons (hat tip: Warm ' Fuzzy Conserva-Puppies);
* "I have a bad feeling about this" (a must-read!);
* Our bad and worst choices about Iran;
For all the latest, pay a visit to RegimeChangeIran.com

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>