24 december 2005

Oorlog aan de belegger! (Politiek Incorrect)

De totale aanval op de kleine spaarder is volledig ingezet. Afgelopen woensdag werd het zogenaamde ontwerp van programmawet goedgekeurd, waardoor nu officieel de aangekondigde heffingen op BEVEKS en groepsverzekeringen zullen doorgaan. En er is haast bij: De heffing gaat reeds in vanaf 1 januari 2006. En wat belast kan worden, zal ook belast worden: Zo staat het nu definitief dat er een heffing komt van 15% op beleggingsfondsen met meer dan 40% aandelen (BEVEKS). De heffing heeft betrekking op fondsen die uitgegeven werden na 1 maart 2001, en op de rente die het sedert 1 juli 2005 heeft opgeleverd. Maar er is maar: Vanaf 1 januari 2008 zal de heffing niet alleen betrekking hebben op de renteopbrengst, maar op de totale meerwaarde die het fonds genereert.

Ook de beurstaks op kapitalisatiefondsen zal vanaf 1 januari 2007 opgetrokken worden van 0,5% naar 1,1%. Eenzelfde percentage geldt ook voor de levensverzekeringen.

Het is dus maar dat u het weet, want de afgelopen weken en maanden werd er vanuit het kabinet van de minister van Financiƫn Reynders nogal veel warm en koud geblazen over wat en hoe er nu getaxeerd zou worden. Maar nu staat bovenstaand scenario dus definitief. De grote klopjacht op de kleine spaarder kan dus worden ingezet.

Want nu blijkt ook uit onderzoek van de Belgische vereniging van fonds- en vermogenbeheerders dat in de periode juli 2005 - september 2005 het vermogen van Belgische obligatiefondsen met 8,8% gestegen is, en er een kapitaal van 50,3 miljard euro beheerd wordt door de Belgische spaarder. Op dit moment zijn die obligatiefondsen (waaronder dus ook BEVEKS) goed voor een aandeel van 28,5% op de beleggingsmarkt. En het 'toeval' wil nu dat juist van alle beleggingsfondsen waarop ingetekend kan worden, de obligatiefondsen dus het best geappreciƫrd worden. En datzelfde 'toeval' wil dus ook dat juist die snelst groeiende beleggingsfondsen door de regering belast zullen worden. De paarse geldnood moet dus wel echt accuut zijn, zoveel is duidelijk.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>