3 december 2005

Islamofobie en islamofilie (Hoegin)

Enkele berichten uit de kranten van de laatste dagen en weken: een Belgische kamikaze blaast zichzelf op in Irak, Parijs staat dagenlang in brand, vrouwen kunnen in Brussel niet meer vrij rondlopen, en Denemarken ligt internationaal onder vuur omdat een krant enkele cartoons publiceerde en de Eerste Minister er weigert de censuur in te voeren.

Wat de cartoons van Jyllands-Posten betreft moet gezegd worden dat ze klein bier zijn vergeleken met wat het Zweedse nieuwsprogramma Ekot verleden week ontdekte in de bibliotheek van één van de moskeeën in Stockholm: een cassette waarin opgeroepen wordt om alle joden over de kling te jagen. Volgens de verantwoordelijken een foutje, te wijten aan het «onprofessionele gedrag van een vrijwilliger». Voor zover ik weet heeft de Organisatie van de Islamitische Conferentie die cassette nog niet veroordeeld, maar misschien heb ik gewoon over dat nieuwsbericht overgelezen.

Hoe dan ook, wanneer Filip Dewinter zichzelf en zijn partij islamofoob noemt, vindt Belgiës meest corrupte partij, de PS, het nodig onmiddellijk een procedure op te starten om de overheidsdotatie van die partij af te nemen. De PS wordt daarin uiteraard gesteund door de collaborateurs van de sp.a en de politieke kaboutertjes van SPIRIT. Ik denk echter dat menigeen vandaag met het gevoel zit dat het Vlaams Belang de mensen jarenlang een verkeerd beeld over de moslimbevolking in Vlaanderen heeft opgespeld: veel te rooskleurig en veel te naïef.

De Deense krant Børsen wist overigens nu al enkele details te publiceren uit het rapport dat de Deense Welvaartscommissie op 6 december zal uitgeven. Aan de hand van een aantal analyses komt de commissie tot het besluit dat elke nieuwgeboren Deen de staat ongeveer 100.000 euro kost. Een immigrant daarentegen kost de staat gemiddeld 335.000 euro, meer dan het driedubbele dus. En een volledige migratiestop uit minder ontwikkelde landen zou Denemarken tegen 2040 maar liefst 6,7 miljard euro besparen. Wie zei ook al weer dat immigratie de oplossing voor de problemen in de Sociale Zekerheid is? Gelukkig is Denemarken geen Vlaamse partij, want dan zou het voor zo een conclusie, ja zelfs louter al voor het uitvoeren van de analyse voor de Raad van State gesleurd worden.

Bart Sturtewagen dan weer is in zijn commentaarstuk van vandaag meer bezorgd over het aan diggelen liggen van de multiculturele idylle. Hij maakt in zijn stukje een lijst met drie gevolgen van het nieuws over Muriel Degauque, en wat duidt hij als het belangrijkste en gruwelijkste gevolg aan? Dat de kloof tussen autochtonen en moslims nu nog een beetje moeilijker te overbruggen wordt. Nog goed dat er iemand is die een beetje klaar kan kijken in deze troebele tijden.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>