3 november 2005

Tijd voor verantwoordelijkheid! (De andere kijk)

Wat lees ik vandaag op de voorpagina van de Tijd?

Loslippigheid Dewael hindert terreuronderzoek - Onthullingen minister van Binnenlandse Zaken dwarsbomen schaduwoperatie.

Waar gaat het over?

Dewael onthulde in maart vorig jaar dat leden van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM) in Belgiƫ werden geschaduwd, hoewel het gerecht hem had gevraagd dat niet te doen. Ter herinnering, de GICM pleegde de bomaanslagen in het Marrokaanse Casablanca en het Saudi-Arabische Riaad in mei 2003 en in Madrid op 11 maart vorig jaar. Daarbij vielen 271 doden.

Door de onthulling moest de schaduwoperatie minstens een maand vroeger dan gepland beƫindigd worden. Inderhaast moesten een aantal huiszoekingen worden gedaan. Die culmineerden uiteindelijk in het proces dat vandaag tegen 13 verdachten is begonnen.

'Politici snappen niet hoeveel schade zo'n onthulling toebrengt aan een onderzoek, waar onze mensen op het terrein al jaren in moeilijke omstandigheden aan werkten', klaagt het gerecht.

De houding van Dewael is onverantwoordelijk en een minister onwaardig. Hij zou beter de eer aan zichzelf houden. In dergelijke ernstige kwesties kunnen we op Binnenlandse Zaken een op profilering beluste politicus missen als kiespijn.

Update 04/11/05: zoals verwacht, ontkent de minister. Gerecht en veiligheidsdiensten zwijgen. Stiltes van de pijnlijke soort?

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>