3 oktober 2005

Meer autonomie voor Catalonië! (Politiek Incorrect)

Het Catalaans parlement stemde afgelopen vrijdag met een zeer ruime meerderheid van 120 op de 135 parlementsleden voor een nieuw statuut voor Catalonië. Zowel de regerende Catalaanse socialisten alsook de oppositiepartij Convergència i Unión (CiU) stemden voor, de Spaans-unitaristische Partido Popular (PP) was tegen.

Met het akkoord kan Catalonië nu beschikken over volledige fiscale autonomie, maar nog belangrijker is dat de term Catalonië in de nieuwe statuten omschreven wordt als een 'natie'. Volgens het on-line woordenboek van Van Dale wordt een natie omschreven als een 'volk in staatkundige zin'. Dit betekent dus dat Catalonië wel degelijk een staatkundige entiteit zal verworden. Niet alleen een staatkundige entiteit, maar door de term 'natie' te kiezen, wordt het bestaan van het Catalaanse volk, cultuur en taal bevestigd.

De Partido Popular was dan ook niet te spreken over deze Catalaanse gang van zaken. Volgens de partij doet Catalonië hiermee verwoede pogingen om zich uit het Spaanse staatsbestel los te weken. En, zo gaat de kritiek van de PP verder, de goedkeuring van deze nieuwe statuten druist fundamenteel in tegen de Spaanse grondwet, waarin beschreven staat dat de Spaanse natie een 'onverbrekelijke eenheid' vormt. Daarom zou een grondwetswijziging van de Spaanse grondwet nodig zijn, maar Mariano Rajoy, de voorzitter van de PP, heeft reeds aangekondigd geen steun te zullen verlenen aan zulk een grondwetswijziging.

Blijkbaar is de kritiek bij de Spaanse socialisten veel minder heftig. Zelfs de socialistische Spaanse premier Zapatero heeft laten weten de nieuwe Catalaanse statuten te zullen steunen, indien hiervoor in Catalonië een ruime meerderheid voor te vinden is, zoals na de stemming wel is gebleken. Toch wel vreemd dat het in Catalonië juist de socialisten zijn die (mee) ijverig opkomen voor Catalaanse autonomie, of zelfs volledige onafhankelijkheid. Wat een hemelsbreed verschil met onze Vlaamse (?) socialistische lamme goedzakken, die nog steeds braafjes als konijnen naar een lichtbak de woorden en daden van meester Di Rupo slaafs goedkeuren.

In de regeringsverklaring van Yves Leterme vorige week stond dat er bijvoorbeeld werk zou worden gemaakt van een Vlaamse grondwet. De bevoegde parlementaire werkgroep die zich hierover zal buigen mag alleszins eens een kijkje nemen vlak ten zuiden van de Pyreneeën. En een eventuele confrontatie met het Belgische bestel zeker niet uitgesloten.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>