1 oktober 2005

Straffe uitspraken van George Gilder (LVB)

George GilderGeorge Gilder is een Amerikaanse futuroloog, libertariër en vooruitgangsoptimist. Naar zijn uitspraken over technologie wordt geluisterd, al slaat hij af en toe de bal wel eens mis, zoals die keer toen hij in zijn nieuwsbrief The Gilder Technology Report volop telecom-aandelen aanprees, kort voordat Global Crossing en later ook Worldcom op dramatische wijze overkop gingen. In een podcast van IT Conversations doet Gilder nu opnieuw een aantal straffe uitspraken.

China: Veel mensen hebben nog dat nostalgische geloof dat China communistisch is. Maar China heeft in 2003 in zijn grondwet ingeschreven dat privé-bezit heilig is. Ze loven het streven naar rijkdom. [...] Ja, er is nog steeds een communistisch staatsapparaat, maar de economie is niet langer communistisch. [...]

Kernenergie: China bouwt 60 nieuwe kerncentrales, terwijl we hier verlamd worden door angst voor uranium, kernafval en straling. [...] Het verschil tussen de VS en China is dat de Chinese regering wordt geleid door ingenieurs in plaats van door advocaten. [...] Niets is beter voor het milieu als kernenergie. Windenergie en ethanol verkwisten de echt zeldzame rijkdommen van onze planeet, namelijk ruimte en oppervlakte. Ethanolproductie vergt een monocultuur van mais die hele staten zal opvreten. [...]

Landbouwsubsidies: Nieuw-Zeeland schafte enkele jaren geleden alle landbouwsubsidies af. Het gevolg? In plaats van voedsel te moeten invoeren, werden ze een exporteur van voedsel en uitvinder van nieuwe producten, zoals speciale kazen en boters. Het had zo'n succes dat de VS invoerbeperkingen oplegde aan Nieuw-Zeelandse landbouwproducten.

Waterstofeconomie: Fuel cells zijn vooral fool cells. Waterstof is vluchtig, het neemt 100 keer meer plaats in dan benzine, het is niet superieur aan benzine. Het creëren van ingewikkelde infrastructuur om onze voertuigen te voorzien van een vluchtige en explosieve brandstof als waterstof, is de absurde oplossing die Amerika nu nastreeft onder druk van de milieubeweging.

Wetenschap en technologie: Technologie is de redding voor de planeet. [...] Mensen beschouwen wetenschap als iets optioneels, als "voel-je-goed-wetenschap" of science-fiction. De reden waarom China zo snel groeit is dat ze wetenschap en technologie op een praktische en realistische manier beschouwen, in plaats van Don-Quichote-windmolens en de waterstofeconomie na te streven. Hybriede auto's die zowel op benzine als op elektriciteit kunnen rijden, zijn wel zeer nuttig.

Telecom: De telecomsector wordt te sterk gereguleerd door de overheid. Daardoor zijn telecombedrijven geen technologiebedrijven meer, maar advocatenkantoren waar antennes en glasvezelkabels uitkomen.

Boeken versus televisie: Televisiecultuur is een cultuur van de grootste gemene deler. Maar mensen willen een eerste-keuze-cultuur, geen grootste-gemene-deler-cultuur. Een boekenwinkel of een Amazon.com biedt een eerste-keuze-cultuur. [...] Het gaat erom dat je precies datgene krijgt wat je wil. [...] Een tv-cultuur zou nooit een televisie kunnen produceren, maar een boekencultuur kan een hele beschaving produceren.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>