5 oktober 2005

Het ontaarde liberalisme? (vrijhaven)

Dinsdag vier oktober ben ik afgezakt naar een debat tussen Mark Elchardus en Dirk Verhofstadt, georganiseerd door LVSV Brussel.

Na zijn recente bekentenis dat hij eigenlijk socialistische neigingen heeft, ging ik er vanuit dat Dirk Verhofstadt zich toch nog goed kon vinden met Elchardus. Tot mijn grote spijt was dit inderdaad zo.

Ik citeer vrij enkele uitspraken:

'Toen ik het artikel van Dirk las in de morgen, was ik toch verbaasd. Dit was meer een artikel dat in de stijl lag van mezelf'
dixit Elchardus, de partijfilosoof van de socialisten.

'Waar ik tegen wilde reageren, was tegen dat ontaarde liberalisme van die libertariërs en neo-conservatieven, die zich het etiket liberaal geven omdat ze toch voor degelijk willen zijn. Doch ze zijn geen liberalen.'
dixit Verhofstadt.

Het is leuk te weten dat Dirk libertariërs verwijt niet liberaal te zijn. Hij haalt dan nog eens Hayek aan, in mijn zin misbruiken, om aan te tonen dat het woord liberalisme misbruikt wordt. Hayek is ooit gestopt met het woord liberalisme te gebruiken omdat hij vond dat er teveel verwarring was.

Daarbij refereerde Hayek niet naar zijn artikel 'Why I am not a conservative' maar wel naar het misbruik van de term liberalisme in de USA en het VK. Daar stond liberalism door een resem van vergissingen bekend als links en socialistisch. Een ware paradox. Toen Hayek naar de VS emigreerde kon hij moeilijk dat woord blijven gebruiken.

Het toeval wil nu dat Verhofstadt juist deze kwestie aanhaalt, wat tegen zijn eigen winkel is. Want Hayek stopte niet met het gebruik van het woord liberalisme omdat conservatieven het gebruiken (daarnaast: in de VS zijn heel wat conservatieven economisch continentaal liberaal) maar omdat linkse "intellectuelen" die het zogezegde gebrek aan staat aanklagen. Dirk is nu die linkse intellectueel.

Klassiek Liberalen zijn zich dan ook in de USA libertariërs gaan noemen omdat hun echte naam was afgepakt. In België trachten dat stel links-liberalen als Dirk Verhofstadt, Geert Lambert en anderen hetzelfde.

Het verbaasd me soms dat sommige kabinettarissen van de VLD zelf geen echte klassiek-liberalen zijn maar wel links-liberalen die zich onmiddellijk bij de spa kunnen aansluiten.

'Socialisten zijn goede managers' (sic)
dixit Mark Elchardus.

Inderdaad, de staatsschuld is daar het beste bewijs van... Niet dus...

Om af te sluiten voor een keer een goede opmerking van Verhofstadt:

'Weet je wie de echt behoudsgezinden zijn in dit land.
(en de stem van Dirk werd heviger) Dat zijn Xavier Verboven, Noel Devisch en Karel Van Eetveldt. Verboven van het ABVV omdat hij de verworven rechten wil behouden zonder enige discussie, Noel Devish omdat hij de landbouwsubsidies in stand wil houden die dodelijk zijn voor Afrika en Van Eetveldt van het UNIZO omdat hij de vrije markt wil tegenhouden door de vestigingwetten weer te willen invoeren."

dixit Verhofstadt verwijzend naar een op til zijnd artikel van zijn hand

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>