1 oktober 2005

Agoria waarschuwt voor Brusselse ministaat (Politiek Incorrect)


De overkoepelende organisatie van de technologische bedrijven Agoria, heeft een waarschuwing gericht aan de vazallen van het feodale groothertogdom Brussel/Bruxelles. Volgens de vereniging staat de technologische industrie die gelegen is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest barre toekomst te wachten, gezien zeker één op de tien technologische bedrijven in Brussel overweegt het gewest te verlaten en fiscaal vriendelijkere oorden op te zoeken. De waarschuwing kwam er na het vertrek van het computertechnologiebedrijf Hewlett Packard uit Evere.

De reden hiervoor is te vinden voor de hoge belastingen die het gewest, en niet in het minst de gemeenten die in het Brussels gewest gelegen zijn, zoal doorvoeren. Een prachtig voorbeeld is bijvoorbeeld de onroerende voorheffing, die reeds in 2002 een piek bereikte van over de dertig percent na in amper één jaar tijd met 28% gestegen te zijn. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat vele van de Brusselse ondernemingen het telkens weer overwegen te verhuizen naar de Vlaamse Rand rond Brussel, waar de basisheffing slechts 2,5% bedraagt. Volgens Agoria komt het de gemiddelde (technologische) onderneming op jaarbasis minstens een half miljoen euro goedkoper uit om het bedrijg te vestigen in Vlaams-Brabant, danwel in Brussel zelf. Zoals reeds eerder gezegd is ook de lokale Brusselse politiek verantwoordelijk voor het vetrek van vele ondernemingen. Zo is er bijvoorbeeld de belasting op kantoorruimte, die bijvoorbeeld in Evere - de gemeente waar HP dus vertrokken is - kan oplopen tot 25 euro per vierkante meter. Een ook andere gehekelde belasting, is de belasting op computers. Niet direct de meest vriendelijke belasting om technologiebedrijven te houden. Nochtans moet er dringend iets veranderd worden aan de Brusselse wildgroei aan belastingen, gezien de Brusselse technologiesector toch goed is voor ruim 30.000 banen.

De schrijnende noodoproep van Agoria aan de Brusselse autoriteiten bewijst dan ook andermaal hoe zinloos het geweest is Brussel te erkennen als een apart en autonoom functionerend gewest. De gevolgen zijn er dan ook naar, met alle nare gevolgen vandien.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>