9 september 2005

Weg met Amerika (LVB)

"Weg met Amerika", zo heet de nieuwste plaat van Raymond van het Groenewoud. Eind volgende week ligt de CD-single in de platenwinkel, maar Radio 1 gaf donderdag en vrijdag al een voorsmaakje. Een citaat uit de tekst van het nummer:
Hamburgers en cola, ja dat wist u al. Maar kent u ook de oorzaak van het algemeen verval? Kortzichtig denken, luidruchtig spreken, eeuwig in oneliners blijven steken. Weg met Amerika! Weg met die boeren van Amerika! Weg met Amerika! Weg met het kolonialisme van Amerika! Weg met dat lelijke knauwende Engels. Al die Angelsaksische pretentie, arrogantie. Ja, een gloeiende pook in hun gat, en dat is dat! [...] Die dwaze macho's, moh vent moh vent, die spelen nu al 60 jaar politieagent. [...] Ik ben van het Belgische, het Europese panel, en ik verzoek u: clear my channel! [...]
Het volledige nummer kan nog tot maandagmiddag beluisterd worden op de website van Radio 1. Ga naar het programma "Wilde Geruchten", beluister de recentste uitzending, en spoel door naar tijdstip 1:19:53.

Aanzetten tot haat tegen bevolkingsgroepen of nationaliteiten is in Belgiƫ strafbaar, maar in de praktijk wordt dit alleen toegepast ter bescherming van migranten, bij voorkeur van Arabische of islamitische origine. Tegen Amerikanen en Britten mag ongebreideld haat gepredikt worden, wat op 30 augustus nog bleek uit een opiniestuk van Bart Eeckhout in De Morgen. Onder de titel "Waarom wij de Britten zo haten" gaat Eeckhout te keer:
De Hunnen zijn terug, en ze spreken Engels met een gevarieerd maar onveranderlijk gemeen accent. Geen enkele andere volksgemeenschap slaagt erin om de vakantie van anderen zo vakkundig om zeep te helpen als de Britten. Ze doen dat een hele zomer lang en overal waar de zon schijnt met hun unieke mengsel van baldadigheid en arrogantie, hun pathetische drankzucht, hun gebrek aan smaak, en eigenlijk gewoon hun lelijkheid en stompzinnige aanwezigheid. [...] Een geluk is nog wel dat een Brit op vakantie erg gemakkelijk te herkennen valt. Een kaalgeschoren hoofd met een veel te grote en goedkope zonnebril; een roodverbrande stierennek; een stel wanstaltige tatoeages verspreid over het bovenlijf, voor zover dat niet bedekt is met een voetbalshirt van Manchester United, Chelsea of Celtic Glasgow; een halveliterpint altijd bij de hand.
Marco Van Haegenborgh van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding bevestigt intussen dat verschillende personen klacht ingediend hebben tegen de krant De Morgen. Volgens Van Haegenborgh "worden de klachten onderzocht, maar wordt er ook rekening gehouden met de vrijheid van meningsuiting in Belgiƫ".

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>