28 september 2005

Watch along: "Up with America!" (De andere kijk)

Gaat u ook wel eens naar de bioscoop? Mag ik de Amerikanofielen onder u dan eens enkele tips aan de hand doen? De rest mag natuurlijk ook verder lezen.

Een film die u blijkbaar beter vermijdt, is Flight Plan, de nieuwe film met Jodie Foster. Tijdens een vlucht verdwijnt de dochter van het personage van Foster. De kijker doet men eerst geloven dat een paar nors kijkende Arabieren er voor iets tussenzitten, maar uiteindelijk blijken de terroristen onder het cabinepersoneel te zitten. Een 9/11 met de rollen omgedraaid. En passant ben je op je vingers getikt voor je vooroordelen: automatisch die Arabieren verdenken, hoe durf je toch? Politieke correctheid ten top en dat in de periode van de vierde herdenking van de aanslagen.

Dan wil ik u eerder Cinderella Man aanbevelen, het levensverhaal van James J. Braddock (gespeeld door Russell Crowe, bekend van Gladiator). Als bokser op zijn retour verzeilt hij samen met zijn vrouw (vertolkt door Renée Zellweger, bekend van Bridget Jones’ diary) en zijn 3 kleine kinderen in de armoede tijdens de Depressie van de jaren ’30. De fiere bokser moet op een bepaald moment zelfs van de bijstand leven, zo moeilijk is het om de eindjes aan mekaar te knopen. Hij krijgt evenwel opnieuw de kans om een kamp te betwisten. Hij grijpt zijn tweede kans met beide handen, wint, blijft winnen. Beetje bij beetje kruipt hij door zijn prijzengeld uit de armoede; hij betaalt zelfs zijn bijstandsgeld integraal terug (waar kom je dat tegenwoordig nog tegen?). Uiteindelijk mag hij het opnemen tegen de toenmalige wereldkampioen, Max Baer (ijzingwekkende vertolking van Craig Bierko), die voordien al twee mannen in de ring had doodgeslagen. Na een fantastisch gevecht verslaat Braddock, die ondertussen een held en voorbeeld is geworden voor de onder de Depressie gebukte gaande Amerikanen, Baer en wordt hij de nieuwe wereldkampioen! Eén van de beste feelgood-movies van de laatste jaren.

Aan de ene kant een film waar de loony left in zekere zin zijn hartje kan aan ophalen, aan de andere kant één van die fantastische "Hollywoodmonsters van oppervlakkigheid", waar Vlaamse zangers tegenwoordig een liedje over maken.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>