26 september 2005

Het belang van publieke steun voor de missie in Irak (De andere kijk)

Afgelopen weekend werd in Londen en Washington D.C., maar ook in Parijs en Rome betoogd tegen de oorlog in Irak. De opkomst lag alleszins lager dan verwacht. In Parijs en Rome daagden respectievelijk 120 en 200 mensen op. In Londen stapten slechts 10.000 i.p.v. de verwachte 100.000 op. In Washington D.C. betoogden naar verluidt 100.000 (bron: de Tijd). Sommige organisatoren spraken zelfs van 300.000 tot zelfs een half miljoen mensen, maar dat lijkt ferm bij de haren getrokken. Tot nu toe heb ik geen foto’s gezien die deze beweringen kunnen ondersteunen, integendeel zelfs. Bij mijn weten hebben de ordediensten ook geen eigen cijfer vrijgegeven.

In de betoging in de Amerikaanse hoofdstad liep o.a. Cindy Sheehan mee. De vrouw van wie de zoon in Irak sneuvelde, werd vandaag opgepakt voor het Witte Huis wegens het negeren van aansporingen om verder te lopen. Ze wist natuurlijk wel dat ze op die manier de wet overtrad, maar het levert aan de andere kant natuurlijk mooie plaatjes op. Het was dan ook geen verrassing dat omstaanders begonnen te roepen dat “the whole world is watching”.

Sheehan is inmiddels een vedette geworden voor sommige journalisten, ook in België. In Knack verscheen enkele weken geleden een verheerlijkend portret van de vrouw. Dat de vrouw haar eis tot een terugtrekking van de Amerikaanse troepen heeft uitgebreid van Irak tot … New Orleans heb ik van diezelfde journalisten – vooralsnog – nog niet vernomen. Hetzelfde geldt voor andere bedenkelijke uitschuivers.

De anti-oorlogs”beweging” heeft ondertussen een allegaartje van andere beroepsbetogers gelokt die de betoging aangegrepen om hun eigen andere agenda te promoten: anti-Israëlisch, communistisch, ... Tegelijkertijd lijkt de focus van het protest verlegd te zijn van de oorlog in Irak naar de Amerikaanse president, de Chimpbushitler, weet je wel. Laat het nu net dit gebrek aan focus en het lage niveau zijn waarmee Bush wordt aangepakt, dat de aantrekkingskracht van de anti-oorlogsbeweging in brede lagen van de bevolking beperkt. Maar vertel het niet verder, sst.

De media, al dan niet bewust – ik laat dat aan de beoordeling van de lezer over -, leggen de anti-oorlogsbeweging nochtans niet veel in de weg. Denken we maar aan de idolisering van Sheehan zoals hierboven aangehaald, maar ook aan de dagelijkse verslaggeving van de gebeurtenissen in Irak. Als we nieuws over Irak horen, is het over bomauto’s of over de recente onlusten in Basra. Allemaal harde feiten natuurlijk, maar het is slechts een deel van de waarheid. Veel kans dat je morgen in de kranten iets zal lezen over de doden die vandaag weer zijn gevallen bij een bomaanslag, maar daarentegen weinig waarschijnlijk dat je in dezelfde ochtendkranten iets zal lezen over de Amerikaanse luchtaanval waarbij meer dan 20 terroristen om het leven kwamen en dit zijn géén alleenstaande gevallen. Bomaanslagen zijn tegenwoordig het voornaamste wapen waarover de jihadi’s beschikken om de publieke opinie te beïnvloeden en dankzij de media slagen ze daar voortreffelijk in. Het is toch opvallend dat de media er als de kippen bij zijn om de Amerikaanse “propaganda” te doorprikken, maar aan de andere kant klakkeloos berichten over de bomaanslagen, terwijl dat toch ook een vorm van propaganda is. Het is nochtans de enige manier waarop de jihadi’s deze oorlog kunnen winnen: enkel in dat geval zal er sprake van “another Vietnam quagmire”, want op het slagveld is daar, net als toen, nauwelijks sprake van.

Update 27/09/05: in dit verband kwam ik de volgende schitterende quote van Wretchard tegen:

Although the troops may not know much about Iraq despite being there, "the battalion's re-enlistment goals for 2005 had already been exceeded", possibly because they have not had to the opportunity to read newspapers informing them how things are going from bad to worse.
Publieke steun voor de missie in Irak is dan ook onontbeerlijk voor het slagen ervan. Ik sluit me dan ook aan bij de anti-anti-oorlogsbetogers die, zij het in mindere mate, ook dit weekend zijn opgedaagd in Washington om de coalitie in Irak te ondersteunen.

PS. big hat tip to LGF for helping to stuff this story.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>