27 september 2005

Dan toch geen implosie voor VLD? (Hoegin)

La Libre Belgique, Het Laatste Nieuws, RTL en VTM brachten gisteren de resultaten van een nieuwe opiniepeiling.

De opiniepeiling van La Libre Belgique was ook al de laatste die verscheen voor de zomervakantie, en dat betekent dat de resultaten van de twee andere peilers relatief oud aan het worden zijn. De nieuwe resultaten zijn dus vooral interessant om te vergelijken met die van De Stemmenkampioen. In de grafieken hieronder zijn de opiniepeilingen van La Libre Belgique steeds in de complementaire kleur weergegeven.

Bij La Libre Belgique blijft CD&V-N-VA ver onder de psychologische grens van 30% zitten, maar uit de grafiek blijkt dat de krant historisch steeds de laagste score van de drie peilers voor het Vlaams Kartel genoteerd heeft. Wat het Vlaams Belang betreft valt op dat de resultaten van die partij steeds in de buurt van die van het Vlaams Kartel liggen, en deze keer is dat niet anders. Het verschil tussen die twee partijen is trouwens geen enkele keer statistisch significant geweest.

Voor de Vlaamse liberalen noteert de krant een licht herstel, in tegenstelling tot de implosie van de VLD bij De Stemmenkampioen. Het verschil tussen de peiling van La Libre Belgique en De Stemmenkampioen bedraagt nu meer dan 4%. Het wordt daarom uitkijken naar de resultaten van de twee andere peilers om te zien welke richting zij uitgaan. sp.a-SPIRIT gaat dan weer achteruit, maar de schommelingen zijn statistisch niet significant vergeleken met de verkiezingsuitslag van verleden jaar.

Opvallend is het resultaat van Groen!: een herstel naar het niveau van de verkiezingen na het slechte resultaat in de vorige peiling. Gemiddeld is het verschil met de verkiezingsuitslag nooit statistisch significant geweest, maar de partij blijft steeds onder de verkiezingsuitslag hangen, wat toch geen goed teken is.

Voor de volledigheid worden hiernaast ook de globale gemiddelden tegenover mekaar uitgezet, alhoewel die deze keer niet zo interessant zijn. Het is beter te wachten tot de volgende opiniepeilingen om hier meer over te zeggen. Verleden jaar verschenen die overigens in de laatste helft van oktober, dus weten we over een goede maand waarschijnlijk meer.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>