26 augustus 2005

Over de pot en de ketel (De andere kijk)

De Vlaamse kranten (buiten de Tijd) hebben zich de voorbije twee dagen het hoofd gebroken over de relatie tussen minister Patrick Dewael (VLD) en VRT-journaliste Greet Op de Beeck.

De boosdoeners in het lekken van de relatie zijn het Laatste Nieuws dat wat te hardnekkig achter een primeur zou hebben gehengeld en Knack-columnist Koen Meulenaere.

Vooral De Morgen haalt het grote kanon boven om de boosdoeners op de vingers te tikken. Het Laatste Nieuws, dat ook deel uitmaakt van de Persgroep – geweldige diversificatiestrategie van baas Van Thillo –, wordt hyprocisie verweten omdat het in het verleden n.a.v. één of ander diplomaverhaal rond Freya Van den Bossche (SP.A) (of was het Anisa Temsamani (SP.A)?) had afgevraagd hoe burgers nog in de politiek zullen willen gaan als hun privé-leven te grabbel wordt gegooid.

De Morgen, hierbij bijgevallen door VRT-journalist Siegfried Bracke, verwijt Meulenaere niets minder dan fascistische methodes. Ietwat ironisch van Bracke, die door Meulenaere zelf voor een halve nazi versleten wordt omdat hij eerder een door het Vlaams Belang georganiseerde debatavond had gemodereerd en zich daarvoor had laten betalen.

De Morgen vermoedt zelfs dat Meulenaere zich voor de kar heeft laten spannen van de “christen-democratische” hoofdredacteur Rik Van Cauwelaert (konden ze zijn recente stukken niet smaken misschien?) en van de “christelijke” baas van Roularta, de uitgever van Knack, Rik Denolf, die een complot zouden smeden tegen de paarse regering en tegen de VRT.

De Grote Principes achter de verontwaardiging die wordt geventileerd in De Morgen worden echter al wat minder groot als ik in De Standaard lees dat minister Dewael een mediastrategie had ontwikkeld om zijn relatie bekend te maken en dat via een interview in én met medeweten van – als ik het goed gelezen heb - De Morgen. Maar ja, dat plannetje viel dus in duigen…

En zo verwordt deze ganse affaire in een potje verwijten van de pot aan het adres van de spreekwoordelijke zwarte ketel.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>