19 augustus 2005

Met Bert naar Brussel (Politiek Incorrect)

Dit jaar viert de Vlaamse sportieve manifestatie De Gordel haar 25ste verjaardag. Het project werd indertijd opgericht om Vlamingen te laten genieten van het mooie Vlaamse groen in de randgemeenten rond Brussel. Na 25 jaar steeds weer te moeten fietsen of wandelen langs Zaventem, Overijse, Dilbeek en Sint-Genesius-Rode, moet Vlaams minister voor Cultuur, Sport en Brusselse aangelegenheden Bert Anciaux het blijkbaar tijd gevonden hebben om eens van discours (en parcours...) te veranderen. Zo wil hij dat de manifestatie zich in het vervolg niet alleen beperkt tot de rand rond Brussel, maar moet de Gordel ook door Brussel zélf passeren. Want, aldus Anciaux: "Na 25 jaar mogen we vanuit een gezond zelfbewustzijn ook de hand reiken naar Brussel. Brussel moet niet steeds als vijand bekeken worden. Brussel is ook een stuk van ons. Brussel is niet de boeman, de boosdoener. Het is onze Vlaamse hoofdstad. Daarom moeten we na 25 jaar Gordel ook Brussel volwaardig durven opnemen in het traject."

Het spreekt voor zich dat Anciaux overschot van gelijk heeft. Brussel is vanuit historisch en geografisch oogpunt gezien onomkeerbaar een Vlaamse stad. De vraag is alleen of Anciaux wel steun zal vinden voor zijn ideetje, en daar lijkt er blijkbaar toch wel iets mee te schorten. Zo verklaarde de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans (PS) dat hij er niets op tegen heeft dat Vlaamse toeristen rustig Brussel komen bezoeken (stel je het omgekeerde voor, zeg!); maar volgens burgemeester Thielemans draagt De Gordel een te uitgesproken politieke betekenis, zogezegd 'tegen Brussel gericht', en bijgevolg worden de Vlaamse fiets- en wandeltoeristen komende 4 september zeker niet een hartelijk welkom annex bienvenue gewenst. We hebben er uiteraard het raden naar waarom Thielemans zulk een aversie koestert jegens een sportieve manifestatie.

Nog radicaler is de reactie van het FDF (hoe kan het ook anders?), dat spreekt van een heuse 'provocatie' aan het adres van Franstalig Brussel. Meer zelfs. De FDF-burgemeester van Watermaal-Bosvoorde Martine Payfa heeft reeds aangekondigd dat ze de Gordel-manifestanten zeker niet door haar gemeente zal laten passeren: "De Gordel is een Vlaams-nationalistische manifestatie die de appreciatie van de Brusselse bevolking en die van de rand zeker niet verdient. Deze vijandige manifestatie jegens Brussel en haar rand heeft geen recht om er te passeren."

Tja, hoe gaat Anciaux tegen deze vorm van uitermate doorwinterde Franskiljone arrogantie ageren?...

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>