24 juli 2005

Wat is het alternatief? (De andere kijk)

Eerst de feiten zoals af te leiden uit de berichtgeving van de media:

Terwijl de politie in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Londen een appartementsgebouw in de gaten hield, verliet een man gekleed in een dikke jas en met een rugzak het gebouw. Politiemannen in burger volgden de man. Toen die het metrostation binnenwandelde, maanden de agenten hem aan te stoppen. Daarop zette de man het op een lopen, sprong over de valideringsmachines en struikelde.

Gegeven deze feiten en met de recente aanslagen in het achterhoofd is het begrijpelijk te veronderstellen dat de man zich wil opblazen in de metro. De man wordt overmeesterd. De vraag is dan: wat doe je? In dit geval, uit vrees dat de man zijn vermoede explosieven nog tot ontploffing zou kunnen brengen met mogelijk vele doden tot gevolg, kreeg de man 5 kogels in zijn lijf met zijn dood tot gevolg.

Uiteindelijk bleek de man geen explosieven te dragen en niet betrokken te zijn bij de aanslagen. Een tragedie? Ongetwijfeld. Habeas corpus? Basisprincipe in onze samenleving.

Maar dan is de vraag: wat is het alternatief? Wat kan je als politieagent anders doen om de mogelijke dood van jezelf, je collega's en talrijke metroreizigers te vermijden?

do you:
a) during the pursuit try to shout some questions at him to establish his identity;
b) quickly draw straws to pick who will crash tackle him and thus potentially take the full force of the explosion;
c) let him go; it's a perfectly normal behavior to run away from the police; don't you?
d) withdraw troops from Iraq.

Serieus nu. Wat is het alternatief? Ik zie het niet meteen. En u lezer?

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>