19 juli 2005

Onwetenschappelijke opiniepeilingen (Hoegin)

Deze morgen nam Bart Eeckhout in De Morgen de opiniepeilingen van Het Laatste Nieuws en de VUB op de korrel. Naar het schijnt zijn er een aantal wetenschappelijke bezwaren tegen die opiniepeilingen, en bovendien grijpen ze in op de realiteit. Dat laatste klinkt mijns inziens behoorlijk vals uit de mond van een politiek commentator.

Laten we Bart Eeckhout even zelf aan het woord:
Voor statistiek hebben we nooit doorgeleerd, maar toch: hier stinkt iets. Opiniepeilingen gaan een steeds dominantere rol spelen in de Wetstraat. Kranten en tv-zenders pakken graag en groot uit met resultaten van steeds weer een nieuwe pop-poll. Er is immers veel geld voor betaald, het is een simpel verhaal van winnaars en verliezers, en het levert altijd wel een leuke primeur op. Het punt is dat peilingen door de disproportionele aandacht die ze krijgen, ingrijpen in de realiteit. Partijen die het niet goed doen, gaan rare sprongen maken, zo ze zichzelf al niet in een interne crisis storten. […] De Stemmenkampioen is een spelletje. En het is een gevaarlijk spelletje.
Het is duidelijk dat wat het wetenschappelijke aspect van de opiniepeilingen betreft, hij niet goed weet waarover hij heeft, maar wel ergens de klok heeft horen luiden. Gelukkig geeft hij dat zelf ook toe. Het grote struikelblok voor Bart Eeckhout is echter vooral de politieke impact van die opiniepeilingen. Een kritiek die op zich wel terecht is, maar komende uit de richting van De Morgen zit ik toch een beetje met een «Houd de dief!»-gevoel. Waar was Bart Eeckhout toen Freya Vandenbossche gelanceerd werd, en toen de kopstukken van de sp.a tot teletubbies omgedoopt werden? Of was dat soms een keihard ideologisch debat dat toch maar eens gevoerd moest worden om de mensen goed wakker te schudden? Zou het kunnen dat de resultaten van de opiniepeilingen lijnrecht ingaan tegen de politieke visie die De Morgen probeert te propageren, en dat ze op dit ogenblik gewoonweg geen vat krijgen op die opiniepeilingen? Vooral dat laatste zit hen ongetwijfeld zeer hoog.

Het klopt dat De Stemmenkampioen een spelletje is, maar laten we er geen doekjes omwinden: de rechtstreekse aanleiding voor het commentaarstukje is natuurlijk dat gisteren bekend raakte dat Jean-Marie Dedecker op dit ogenblik volgens De Stemmenkampioen de populairste politicus van Vlaanderen is, vóór de sp.a- en Groen!-kopstukken, ja zelfs vóór Guy Verhofstadt! En dat is niet bepaald nieuws waar ze bij De Morgen op zaten te wachten. Was het nu Freya Vandenbossche geweest, Vera Dua, of desnoods zelfs Bert Anciaux die tot populairste politicus waren uitgeroepen, ja, dan zou het al heel wat minder «stinken» rond De Stemmenkampioen. Bart Eeckhout zou dan trouwens helemaal geen reden tot klagen hebben. Ik heb hem in ieder geval niet horen klagen naar aanleiding van de vragen over het adoptierecht voor holebi's of de «stakende» Vlaamse regering. Vandaag zijn de druiven echter zuur, en dat scherpt natuurlijk het analytisch vermogen. Of opiniepeilingen ook volgende maand nog onwelvoeglijk zijn, zal Bart Eeckhout ons ongetwijfeld wel komen vertellen wanneer hij de resultaten ervan doorgenomen zal hebben.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>