21 juli 2005

copycat?

De nieuwe aanslagen in London zijn op dit moment nog altijd "hot news". Dit maal geen doden en slechts één gewonde. Ik hoorde heel wat interessante analyses. Het niet afgaan van de eigenlijke bommen, maar wel van de ontstkers is een godsgeschenk. Maar hoe kan het dat de 3 of meer bommen allemaal niet werkten? Is dat het gevolg van onkunde, toeval of opzet? Misschien weten we het morgen, misschien nooit.

Wat wel opviel en wat mogelijk de reden voor de tweede aanslag was, is de reactie van de Londonaars op de eerste aanslag. Waar Amerika in shock was, paranoïde werd en tot op de dag van vandaag getraumatiseerd, was de Engelse reactie totaal anders. Hier geen massa-hysterie maar een harde eensgezindheid. Om het met de woorden van een Engelse vriend te zeggen: "We've been bombed before. They won't break us." Al Quada moet gefrustreerd zijn te zien dat een aanslag in het hart van London de Engelsen niet eens uit hun lood slaat. Is de tweede aanval bedoeld om paniek te zaaien? En zijn de twee aanslagen wel met elkaar verbonden? De mogelijkheid van een copycat is reëel. Misschien zijn er militante fundamentalisten die de reactie van de Engelsen zo frustrerend vonden dat ze op eigen houtje handelden, zonder enige link met Al Quada? Dat zou verklaren waarom de eerste aanslag er een was van zelfmoordterroristen, perfect uitgevoerd, en de tweede aanslag geen zelfmoordaanslag was en er aan alle bommen iets scheelde. Ook de keuze van de doelwitten maakt dat mogelijk. Per slot van rekening wordt vermoed dat de eerste aanslag 4 metro-stations had moeten treffen. Nu deed men ook één bus aan.

De mogelijkheden zijn enorm. Maar het maakt duidelijk dat we niet veilig zijn. Dat zijn we nooit geweest. In de middeleeuwen kon je keel overgesneden worden door 'rabauwen', nu zijn het fundamentalisten, decennia terug het IRA... Veilig zullen we nooit zijn, we kunnen enkel de illusie hebben veilig te zijn. Maar onze reactie moet nu duidelijk maken dat we 1. niet te breken zijn 2. we mogen onze vrijheid niet opgeven in naam van onze veiligheid.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>