26 juni 2005

VLD zakt verder weg (Hoegin)

Uit een nieuwe opiniepeiling van La Libre Belgique, Het Laatste Nieuws, RTL en VTM blijkt dat de VLD verder blijft zakken. Vergeleken met de vorige peiling verliest de partij 1,9%, en gemiddeld verliest de partij nu al 2,6% tegenover de verkiezingen van iets meer dan een jaar geleden.

In tegenstelling tot de vorige opiniepeiling halen CD&V en N-VA in deze tiende opiniepeiling sedert 13 juni 2004 geen 30% van de stemmen, maar het Vlaams Kartel gaat er toch op vooruit. Gemiddeld is het kartel nu meer dan 2% gestegen op één jaar tijd. Het Vlaams Belang daarentegen blijft in de opiniepeilingen iets boven de verkiezingsresultaten hangen rond de 24,5%.

De VLD zakt dus verder weg, en het verlies bedraagt ondertussen reeds meer dan 2,5%, ver buiten de foutenmarge dus. De resultaten komen echter niet bepaald als een verrassing, maar zijn eerder een bevestiging van wat iedereen al weet. Sp.a-Spirit daarentegen heeft het voorbije halfjaar een winst van iets meer dan 1% opgebouwd. Merk op dat de winst van sp.a-Spirit het verlies van de VLD niet compenseert, en samen haalt paars nu 38,3% in Vlaanderen, een achteruitgang van 1,2% tegenover de verkiezingen van juni 2004. Op die manier bekeken heeft de federale regering in Vlaanderen op dit ogenblik maar weinig legitimiteit. Ter vergelijking, CD&V, N-VA en het Vlaams Belang halen samen meer dan 52%.

Voor Groen! is dit de tweede peiling met een slecht resultaat, met gemiddeld nu een verlies van 0,9%. Als deze trend zich verderzet zal de partij stilaan weer moeten worstelen met de kiesdrempel. Er moet echter opgemerkt worden dat dit verlies nog steeds binnen de foutenmarges zit, maar voor een partij met een zo kleine aanhang als Groen! is dit misschien toch genoeg om al een alarmbelletje te doen rinkelen.

Tot slot de gemiddelden van alle partijen in één grafiekje. Het toont duidelijk aan dat bij de VLD de meeste beweging zit, in negatieve zin dan, terwijl CD&V-N-VA de grootste winnaar is. De twee partijen vormen samen afgetekend het grootste kartel, maar Vlaams Belang is vermoedelijk nog steeds de grootste partij.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>