22 juni 2005

Schroeder slaat de bal mis

Schroeder roept op om Europa tot een sterk blok om te vormen. Een politiek eengemaakt Europa is de beste garantie voor het behoud van de sociale welvaartstaat. Ach zo. Waar zat Schroeder de voorbije jaren? En wie geeft hem advies? Waar checkt hij zijn feiten?

De sociale welvaartsstaat is een gedrocht dat tot het failliet van Europa aan het leiden is. De vergrijzing is onbetaalbaar omdat men het repartitie-systeem blijft behouden, terwijl het vervangen zou moeten worden door het kapitalisatiesysteem als we het huidige systeem willen behouden. En in feite vervangen we dat ook best door een model dat meer op zékerheid is gestoeld in plaats van op luxe. Daar is Schroeder het waarschijnlijk niet mee eens, maar ook hij moet de crisis onder ogen zien. Het behouden van de sociale welvaartstaat is nagenoeg onmogelijk. Een eengemaakt Europa, vooral met arme Oostblok-landen erbij zal nog veel meer behoeftigen tellen dan nu. Als je Europa naar een sociale welvaartstaat omvormt moet je die mensen toch zeker een overlevingsuitkering geven. Wat wil zeggen dat het overgrote deel van het budget dààr naartoe zal gaan, wat de belasting ferm zal doen verhogen en zal leiden tot xenofobe anti-immigratiemaatregelen, het zgn. 'Fort Europa' wat uiteindelijk zal leiden tot het economisch failliet van Europa.

Kortom: de sociale welvaartstaat is onbetaalbaar op dit moment in de meeste Europese landen en zal zéker in Europese context totaal onmogelijk zijn. Hij gebruikt dus populistische en bovendien totaal verkeerde redenen om te pleiten voor een politiek ééngemaakt Europa.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>