17 juni 2005

Quousque tandem... ? (De andere kijk)

Eén van de meest ergerlijke TV-programma's van de laatste jaren is ongetwijfeld 'Royalty' op VTM. Elke zondagavond informeert Kathy Pauwels, gekleed in een adellijk uitziend gewaad, de kijker vanuit één of ander kasteel van één of andere baron of graaf over het wel en wee van de Belgische en buitenlandse koninklijke families. 'Story' op de buis, zeg maar.

De rest van de avond ligt de pistolet op mijn maag die ik verorber terwijl mijn huisgenoten de belevenissen over de goede daden van Albert en compagnie aanschouwen. Mijn maag keert telkens als ik geconfronteerd word met die koekendozenromantiek.

Dat vele Vlamingen anno 2005 zich daardoor nog laten vangen, is ronduit bedroevend te noemen. Op die manier hoeft het dan ook geen verbazing te wekken dat de Vlamingen zich steeds weer laten doen binnen het Belgisch staatsverband en blijkbaar niet in staat zijn om hun legitieme rechten op te eisen.

Dat de Vlaamse minister-president Leterme PS-voorzitter Di Rupo als 'special guest' had uitgenodigd voor de voorstelling van zijn boek, gaat dan ook mijn petje te boven. Di Rupo, de man die in Wallonië een uitkeringseconomie overziet die rechtgehouden wordt door een jaarlijkse miljardentransfer vanuit Vlaanderen. Maar ja, van een man die in Le Soir aan de Franstaligen ging vertellen: "N'ayez pas peur" hoeven we niet veel te verwachten. Daar kan een opstoot van flinkheid na de begrafenis van de splitsing van BHV in mijn ogen niet veel aan veranderen.

Beseffen de Vlamingen nu nog niet dat ze enkel goed genoeg zijn om de rekeningen te betalen en verder enkel op dédain kunnen rekenen van hun adellijke medeburgers, zoals hier en hier bleek tijdens het recente bezoek van het Belgisch staatshoofd aan China?

Hoe lang moet dit spelleke nog duren?

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>