18 juni 2005

Elektronische identiteitskaart en de privacy (chrisdemeyere.be)

Binnenkort loop ik zelf waarschijnlijk rond met een elektronische identiteitskaart. De voordelen van het nieuwe systeem zijn legio. Data kan veel gemakkelijker en uitgebreider worden opgeslagen en geraadpleegd door elke politieagent/ambtenaar. Als men mijn identiteitskaart vraagt hoeft men die gewoon in een kaartlezer te stoppen én men krijgt alle informatie over mij die men maar wil hebben! Fijn toch? Waarschijnlijk wordt het ook geregistreerd als agenten dat nalezen, hebben ze ook meteen een bewijs dat ik effectief op de plaats van de controle was op dat bepaald moment. Uiteindelijk moet op de chip nog veel meer persoonljke informatie terechtkomen en voor heel wat zaken kan de elektronische identiteitskaart ook als toegangspas gebruikt worden. Men denkt al openlijk om ze te gebruiken zodat kinderen niet op 'slechte' chatboxen terecht kunnen komen. Wat schitterend!

Merkt u het sarcasme in mijn betoog? Privacy wordt wel heel wat ingewikkelder als elke agent snel snel door je hele leven kan bladeren. Ambtenaren bij de gemeente, de mutualiteit e.d. krijgen waarschijnlijk ook toegang. Zal men werken met een need-to-know systeem zodat die agent wél je strafblad ziet, maar de ambtenaar niet? En welk recht heeft de agent eigenlijk om al die informatie in te kunnen kijken? De chip op de elektronische identiteitskaart zal informatie gaan bevatten die door elke 'bevoegde' persoon kan worden ingekeken. De oorspronkelijke identiteitskaart bevatte tenminste gewoon je naam en adres, en in feite vind ik niet dat de overheid mij mag verplichten om een identiteitskaart rond te dragen. Nu is het hek van de dam, meer en meer informatie wordt gecentraliseerd en bijgehouden en is dus raadpleegbaar... Ik voel me er niet op mijn gemak bij. Ik ben niet van plan om de chip zelf te saboteren, zoals veel mensen van plan zijn, maar als er diensten zijn waarvoor ik die identiteitskaart nodig heb en die niét levensnoodzakelijk zijn, dan loop ik er in een wijde boog omheen. Ook het idee om het te gebruiken als toegangspas voor bepaalde diensten is problematisch. Stel dat men een systeem ontwikkelt waarmee kinderen niet op vuile chatboxen terechtkomen... Houdt dat dan niet in dat je voor je op internet surft elke keer je identiteitskaart moet laten keuren? Of wordt dat enkel een optie, instelbaar door de ouders op de thuiscomputer?

De elektronische identiteitskaart maakt het veel te makkelijk om mijn gegevens te bekijken en bevat gegarandeerd informatie die ik er niet op wil. Anonimiteit is een groot deel van vrijheid in een systeem waar de staat zo machtig is als bij ons. Ik denk dat het noodzakelijk is dat we een duidelijk beeld krijgen wélke informatie er op die kaart komt en het recht krijgen om te eisen dat er slechts een minimum opstaat.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>