5 februari 2008

De Europese politici lijden aan Obama-manie (Vincent De Roeck)

Met Super Tuesday in het verschiet, en omdat ik niet tevreden was met de uitkomst van de laatste Amerikaanse stemtesten die ik gedaan had, ben ik eens gaan grasduinen in de teksten van bepaalde politici die ik tot een zekere hoogte wel naar waarde weet te schatten in de hoop om daar eens hun meningen en voorkeuren met betrekking tot de opkomende Amerikaanse presidentsverkiezingen terug te vinden. Zo ontdekte ik niet enkel dat Rita Verdonk in Nederland, of all people, op Hillary Clinton (sic!) zou stemmen, maar ook dat Herman De Croo en Luk Van Biesen als enige VLD'ers in de Kamer op de GOP zouden stemmen, en dan meerbepaald op John McCain. Volgens het Nederlandse persagentschap NIS zouden in Nederland enkel de PVV van Geert Wilders en (het gros van) de VVD van Mark Rutte op de Republikeinen stemmen. Vooral Mitt Romney en John McCain scoren daar goed. Barack Hussein Obama zou voor de meerderheid van Nederlandse Tweede Kamerleden de beste presidentskandidaat zijn. Tenslotte heeft ook Fientje Moerman, de onterecht geslachtofferde Margaret Thatcher van Vlaanderen, haar voorkeur voor Obama, en diens Audacity of Hope-filosofie, nooit onder stoelen of banken gestoken, om van de voorkeur van de VRT nog maar te zwijgen.

Als klap op de vuurpijl blijkt nu ook mijn politiek idool, het Britse libertarisch-conservatieve Europarlementslid Daniel Hannan, aan dezelfde kwaal te lijden, zoals blijkt uit zijn blogpost van gisteren. Nochtans was ook Dan Hannan aanvankelijk een fan van Ron Paul.
Today’s papers report on a surge in support for Barack Obama from conservatives: pundits, registered Republicans and, not least ordinary voters who have been won over by his unfailing courtesy when talking about Right-wingers. I suspect that this support is as much negative as positive. Lots of Republicans distrust John McCain, the archetypal RINO (Republican In Name Only). And, of course, they feel a tribal loathing for Hillary Clinton. But it also owes a good deal to Obama’s unapologetic defence of capitalism. His speeches are far warmer about free trade and competition than are those of many of the GOP contenders. Are there, I wonder, any other British Tories For Obama out there? I first wrote of my growing fondness for him a month ago, once it had become clear that Ron Paul was out of the race. Part of the appeal, to be honest, is that, unlike John McCain, he has not been so presumptuous as to tell the British Conservatives to stay in the EPP. Nor has he droned on about how wonderful the EU is. But there’s more to it than that. A genuine conservative case can be made for the man. A month ago, I went so far as to essay a qualified comparison between Obama and the greatest of all modern Presidents, Ronald Reagan. Now, Obama is doing the same thing in all his speeches. If he wins, may I claim a prize?
Nu weet ik eigenlijk ook niet goed meer wat te denken van Barack Hussein Obama. Net zoals vele anderen had ik na zijn prachtige keynote address op de Democratische Conventie van 2004 wel respect voor Barack Obama, maar is zo'n buikgevoel wel voldoende? Is hij een échte Democraat die een linkse agenda wil doordrukken in Washington of is hij een centrumpoliticus zoals ook John Edwards tot voor kort er één geweest is die net zal durven ingaan tegen de linkse Democratische meerderheid in het Congres (met oud-hippie Nancy Pelosi op kop), want indien dat laatste het geval zou zijn, heeft iedereen er inderdaad baat bij om Barack Hussein Obama als presidentskandidaat te steunen bij de Democraten want als uiteindelijk dan toch een Democraat president moet worden in de Verenigde Staten, dan inderdaad liever deze zwarte senator uit Illinois dan de verhulde kaviaarcommuniste uit Arkansas, New York.


Meer artikels van Daniel Hannan op www.blogs.telegraph.co.uk.
Meer teksten van Vincent De Roeck op www.libertarian.be.


8 Comments:

At 6/2/08 17:31, Blogger Karel Jansens said...

Fien Moerman is niet "onterecht geslachtofferd" (het idee alleen al!); ze heeft zichzelf ontmaskerd als een incompetent paar borsten.

 
At 6/2/08 19:47, Anonymous Anoniem said...

Ja, die Barack Obama heeft inderdaad precies een indruk op Jozefientje - ik laat mijn man benoemen en spendeer wat meer dan ik in de boeken schrijf - achtergelaten als je haar recensie van het boek "The audacity of hope" naleest. Zou ze die recensie trouwens tijdens haar met belastinggeld gefinancierde ministerwerkuren geschreven hebben?

http://www.liberales.be/cgi-bin/showframe.pl?boek&obama

 
At 6/2/08 22:49, Blogger Filip van Laenen said...

De Zweedse Eerste Minister Fredrik Reinfeldt heeft het ook voor Barack Obama, niettegenstaande hij een centrum-rechtse coalitie leidt dus...

 
At 6/2/08 23:54, Anonymous Anoniem said...

1) Nee, Vincent, uw "buikgevoel" is niet voldoende. Obama is geen "centrumpoliticus", en hij wil wel degelijk een radikale "linkse agenda" doordrukken. Het volstaat van naar zijn voting record in de Senaat te kijken, in plaats van naar zijn rethoriek te luisteren, om dat te kunnen beseffen. Hij is zelfs niet "links" in zijn 'record', maar extreem-links.

2) Het is duidelijk dat Obama over enorme rethorische kwaliteiten beschikt. En wat hem oppervlakkig zo aantrekkelijk maakt voor velen over het ganse politieke spectrum in de US - en blijkbaar voor Europese politici em media pundits ook - is dat hij de eerste belangrijke 'zwarte' politieker is die geen 'identity politics' (in termen van ras, of ethnie, of religie, of gender) volgt. Obama beklemtoont altijd de eenheid van alle Amerikanen, en valt nooit zijn land zelf aan (enkel beleidsopties). Dat is natuurlijk heel verstandig, omdat de bevolking het cynisme en de enge partijdigheid van de laatste 15 jaar beu is. Juist zoals Ronald Reagan vroeger, zo spreekt Obama ook dikwijls over "hoop" en betere tijden, en natuurlijk horen de meeste mensen zulk een 'uplifting discours' graag. Obama heeft zelfs Reagan geprezen voor dat soort van discours (wat kleinzielige en eng-partijdige kritiek bij Bill Clinton uitlokte). Maar Obama is geen Reagan. Integendeel.

3) Wanneer men verder dan de 'mooie woorden' van Obama kijkt, naar zijn zeer spaarse CONCRETE beleidskeuzes, dan krijgt men een totaal ander beeld. Twee concrete voorbeelden.

-- Obama beklemtoont steeds nationale 'eenheid' (en dat is goed), maar zijn concrete keuzes omtrent illegale immigratie zijn abominabel. Hij pleit helemaal niet voor het implementeren van de wet, maar voor het toegeven aan de 'open borders' lobbies (e.g. officiele documenten als rijbewijzen voor illegalen, evenals directe 'overheidssubsidies'). Zijn amnestie-attitude is het tegenovergestelde van nationale eenheid bevorderen. Integendeel, het kan enkel leiden tot een radikale versnelling van verdere balkanisatie van het land.

-- Tot nog toe stemt Obama ALTIJD voor hogere belastingen en voor hogere overheidsuitgaven als het gaat om gevallen van hogere interpersonele inkomenstransfers. Zijn (indirect of impliciet) pleiten voor een uitbreiding van het overheidsbeslag op de economie gaat die "hoop" voor de jongere generaties helemaal niet kunnen vertalen in 'verbetering' voor diezelfde generaties. Integendeel.

Van zodra Obama executieve powers zal bekomen - en hij is nooit een 'manager' geweest van anything (in tegenstelling met bijvoorbeeld een 'governor' van een Staat) - dan zal het vlug duidelijk worden dat CONCREET beleid iets totaal anders is dan 'bevleugelende woorden'. Obama speelt in op de naief-linkse 'schuldgevoelens' van westerlingen, en trekt gematigde 'rechtsen' aan met zijn eenheidsdiscours. Maar' hij durft nooit speciale belangengroepen aanpakken die aan de basis liggen van sommige problemen die hij 'aankaart' (met woorden). Denk aan de onderwijsvakbonden die verbetering van het publieke onderwijs in de grootsteden beletten. Denk aan de lawyers lobby die een motor van kosteninflatie is in 'health care' enz.... Obama is een 'dromer', die vele dromers doet dromen. De ontnuchtering zal hard aankomen.

 
At 7/2/08 02:08, Blogger Marc Vanfraechem said...

De Amerikaanse politiek was belangrijk voor Europa, is dat nog in bepaalde mate, maar de aandacht die de gazetten én deze site besteden aan al die voorbereidende verkiezingetjes lijkt mij toch wat overdreven.

 
At 7/2/08 10:16, Blogger Pieter Cleppe said...

Zeer vreemd dat Hannan voor Obama is. Obama lijkt me sowieso wel beter dan Hillary Clinton. Die laatste is een epigoon van de linkse kerk, terwijl Obama misschien meer bereid is om heilige huisjes te slopen dan Hillary (fors besparen bijvoorbeeld, dwars door alle organen van de federale overheid heen, of wie weet zelfs het vriendenclubje dat de Federal Reserve opdoeken voor de goudstandaard, in tijden van grote dollar-crisis). Tot nader order is Obama echter prominent lid van de loonie left, dus ik vrees dat hij al een serieuze tik van de kiezer zal moeten krijgen in 2010 (zoals Bill Clinton in 1994) eer hij overgaat tot besparingen en belastingsverlagingen.

Ron Paul is vanzelfsprekend hors catégorie, maar wie dan op de tweede plaats komt, is onduidelijk. Romney en Huckabee kunnen bijzonder gevaarlijk zijn omdat ze het buitenlands- en terrorismebeleid van Bush steunen. Op dat vlak is die oude gek van een McCain toch iets pragmatischer. Aan de andere kant is McCain veel linkser dan Romney en Huckabee, en heeft Huckabee toch al gezegd net als Paul dat hij de IRS wil afschaffen... Misschien is McCain uiteindelijk toch het minst onzekere kwaad.

 
At 7/2/08 13:16, Anonymous Anoniem said...

De Democratische partij sluit meer aan bij de mainstraim Europese waarden en normen waardoor het niet onlogisch is dat Europese politici een Democraat verkiezen boven een Republikein. 8 jaar Bush heeft het imago van de Republikeinen ook geen goed gedaan in de rest van de wereld. En dan de keuze voor Obama. Tja. Het contrast met de figuur Bush is wellicht het grootst. De man heeft charisma, een stel goede speechschrijvers en is politiek een onbeschreven blad. Maar goed. De wensen van Europese politiekers doen weinig terzake.

 
At 8/2/08 13:16, Anonymous Anoniem said...

Om toch nog even over de VRT te spreken. Vanmorgeen kreeg Liesbeth Inbo het "toch een beetje warm" van een propagadaliedje van Obama gemaakt door de Black Eyed Peas.

Wat mezelf betreft: liever Obama dan Clinton.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>