8 december 2005

“Verstoren” Moslima Is Inbreuk Op Privacy (Law & Justice)

In Nederland krijgt de politie steeds meer meldingen binnen van Nederlanders die, eenmaal tot de Islam bekeerd, snel radicaliseren. De bekeerlingen sluiten ook veel islamitische huwelijken, waardoor steeds meer jonge vrouwen met moslimextremisme in aanraking komen.

Zelfs Johan Leman, antropoloog aan de KU Leuven en gewezen voorzitter van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding verklaarde in Het Nieuwsblad naar aanleiding van de aanslag door de eerste westerse zelfmoordterrorist, de Belgische Muriel Degauque op 9 november nabij Bagdad: ,,Ik wil ze niet allemaal over dezelfde kam scheren, maar de eerlijkheid gebiedt me toch te zeggen dat de meest fanatieke moslims net die bekeerde moslima's zijn.''

De politie van Amsterdam houdt een aantal terreurverdachten 24 uur per dag hinderlijk in de gaten. Zij worden dan gevolgd, hun huis wordt geobserveerd, en ook vrienden en familieleden worden soms aangesproken door de politie. De bedoeling is dat ze er veel last van hebben. De jonge tot de Islam bekeerde vrouw Jolanda W. zou volgens de politie radicaliseren en banden hebben met de Hofstadgroep, het terreurnetwerk waarvan Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, deel van uitmaakt.

De Amsterdamse heeft echter vorige week donderdag een kort geding gewonnen tegen de politie. De politie mag haar niet meer “verstoren”, d.w.z. hinderlijk in de gaten houden, want dit is een inbreuk op haar privacy. Het verstoren moet onder meer noodzakelijk zijn en de gronden waarop het gebeurt, moeten relevant en toereikend zijn. Dit is in deze zaak niet het geval, oordeelde de rechtbank. Het verstoren is dan ook onrechtmatig. Het was de eerste keer dat de rechter zich over deze maatregel uitsprak. De rechtbank stelt nadrukkelijk dat het vonnis alleen dit geval betreft. Over de methode van het verstoren doet ze geen uitspraak.

Burgemeester Job Cohen deelde mee dat de uitspraak gebruikt zal worden om andere gevallen waarbij de maatregel wordt gebruikt, te beoordelen. De gemeente Amsterdam beraadt zich of ze hoger beroep zal aantekenen tegen het vonnis.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>