15 augustus 2005

De verpletterende verantwoordelijkheid van de pers inzake Irak (De andere kijk)

Jean Vanempten van de Tijd mag dit weekend weer eens beweren dat het Amerikaans leger in Irak in een uitzichtloze situatie lijkt te zijn verzeild geraakt. Als je enkel afgaat op de berichten in de pers ben je geneigd hem te geloven. Weer een zelfmoordenaar, weer Amerikaanse GI’s dood. Ongetwijfeld zal er morgen veel te doen zijn over het feit dat de deadline voor een nieuwe Iraakse grondwet met een week is verlegd.

Niettemin gebeuren er ontzettend veel positieve zaken in Irak die de pers niet halen. Mocht de blogosfeer er niet zijn, dan hoorde je er nooit iets van. Twee recente voorbeelden die de pers nauwelijks zullen halen: soennieten die de aanhangers van Zarqawi verdrijven uit Ramadi nadat die de sjiieten in de stad een ultimatum hadden opgelegd en Sistani die aankondigt dat hij bij de volgende verkiezingen geen politieke partijen meer zal ondersteunen.

Wie een overzicht wil van het goede nieuws uit Irak kon tot voor kort terecht bij Arthur Chrenkoff. Maar wanneer die binnenkort met bloggen ophoudt, wordt het gat opgevuld. Ga eens hier en hier langs.

De pers toont dus zeker niet het volledige beeld. Hoe komt dit? Voor een stuk kan dit verklaard worden door het commercieel aspect: enkel slecht nieuws verkoopt. Tot daaraan toe.

Maar de ‘opiniemakers’ kunnen zich toch nauwelijks achter dit excuus verschuilen. Van hen wordt toch verwacht dat zij met kennis van zaken een oordeel vellen over de feiten. Niks daarvan. Kan de verklaring misschien zo simpel zijn, namelijk dat zij niets van de Amerikaanse president Bush moeten hebben. Zij zullen het hem dan ook niet gemakkelijker maken, integendeel. Het is evenwel gemakkelijk om kritiek te geven, zeker op iemand die zowat het tegengestelde voorstaat als zij, maar een alternatief geven, ho maar. Bovendien weigeren zij de verantwoordelijkheid op te nemen voor de gevolgen van wat zij schrijven op de publieke opinie, terwijl er zoveel op het spel staat in Irak. Het is gewoon schandalig. Zij zouden beter de goede raad van hun oude held, Bill Clinton, opvolgen:

Ex-president Clinton said it is time to forget the divisions over the Iraq war and work together on establishing a democracy in the heart of the Middle East:

"Whether it's a mistake or not, we ought to try to make this strategy succeed and support that strategy. It's the only option having to make the sacrifices mean something," the ex-president told CNN television.

"We did what we did, we are where we are," Clinton said.

"So where we are now, it's important to try to continue this effort to train the security forces and the military forces, which the administration and our military have undertaken. We have to try to make this work," Clinton said.

Goed geprobeerd Bill, maar ik betwijfel of het iets zal uithalen.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>