20 december 2011

Muilkorfwetten: geen woorden maar daden

Na onder meer Karel De Gucht, Bart Somers en Jean-Marie Dedecker is het nu aan Bart De Wever om zich als politicus uit een respectabele partij tegen muilkorfwetten uit te spreken. In zijn jongste column in De Standaard haalt hij er VS-president Harry S. Truman bij: "In a free country, we punish men for the crimes they commit, never for the opinions they hold." Goed gezegd, maar net als Truman en anders dan zijn liberale collega's zou hij de daad bij het woord moeten voegen.
Harry Truman was de VS-president die in 1945 als eindoverwinnaar uit de oorlog tegen de nazi's kwam en het Neurenbergtribunaal organiseerde. Er zit dus geen enkele nazi-geur aan een wetgevend initiatief om de racisme- en negationismewet te herroepen onder het motto: "In a free country, we punish men for the crimes they commit, never for the opinions they hold." Het opiniedelict is onverenigbaar met vrijheid en democratie, en toch hebben mensen in een Belgische cel gezeten wegens hun mening over vreemdelingen of WO2. Ofwel laat je dat onrecht voortduren en ben je metterdaad een tegenstander van de vrijheid, ofwel neem je het initiatief om daar een eind aan te stellen.

Politici kunnen in een column al eens hun verstandige inzichten en goede voornemens bekend maken. Maar uiteindelijk moeten we hen op hun daden beoordelen. Al die VLD'ers, LDD'ers en N-VA'ers die al eens gezegd hebben hoezeer zij tegen muilkorfwetten zijn, horen bij het oud vuil als zij voor de volgende verkiezingen geen wetgevend initatief in die geest genomen hebben. We hoeven daar verder geen argumenten aan toe te voegen, de politieke en morele inzet van deze kwestie is zonneklaar.

Natuurlijk, politici die aan deze nieuwe heilige koeien durven raken, zullen veel lelijks naar hun hoofd geslingerd krijgen, het ergst van al wel de verdenking van nazi-sympathie├źn. Welnu, daarop heeft BDW, zelf historicus en dus lid van een beroepsgroep die zich fel tegen de negationismewet uitgesproken heeft, reeds het antwoord geleverd. De volgende keer willen we hem Truman zien citeren tijdens het parlementsdebat over een (zijn) wetsvoorstel om alle muilkorfwetten volledig af te schaffen.

Labels: , , , ,

1 Comments:

At 25/12/11 00:09, Anonymous Marc Huybrechts said...

De strijd voor een herwinning van het vrijemeningsuitingsrecht in Europa verdient alle lof. En als De Gucht en consoorten eindelijk terug een beetje gezond verstand en 'democratische' en grondwettelijke principes zouden beginnen te verkondigen, dat zou ook alle lof verdienen. Ze zouden dan inderdaad daden bij hun woorden moeten voegen.

Maar, van op afstand bekeken, lijkt de trend nog steeds in de verkeerde richting te lopen in West Europa. Hoe is het toch in godsnaam mogelijk dat het Franse parlement nu zopas weer een additionele muilkorfwet heeft goedgekeurd?!! Het ontkennen van de Armeense 'holocaust' onder het Ottomaanse Rijk wordt nu vandaag in Frankrijk gecriminaliseerd. Kortom, om puur electorale redenen is een meerderheid van Franse parlementairen bereid om de burgers van de Republiek Frankrijk te behandelen als kleine kinderen die in een dogma of een nieuwe "heilige koe" moeten geloven. Het is werkelijk onvoorstelbaar.

What is next? Gaat men straks in den bak kunnen vliegen voor een 'verkeerde voorstelling' van de uitkomst van de 'Guldensporenslag'?

Men kan de reactie van de Turkse premier, Erdogan, enigzins begrijpen. Hij is nu kwaad op France en spreekt van een Franse 'holocaust' in Algerije. Zijn hypocrisie, echter, kan men natuurlijk niet goedkeuren, want in Turkije bestaat er ook geen respect voor het vrijemeningsuitingsrecht van burgers.

Het is dus duidelijk dat France en de moslemwereld aan het 'convergeren' zijn, met hun respectievelijke muilkorfwetten, maar dat ze (voorlopig nog?) wel verschillende 'heilige koeien' aanbidden. En als het in Parijs regent dan druppelt het in Bruxelles. Of zou die oude regel niet meer gelden?

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>