29 september 2010

Het verdriet van Vlaanderen

Als antwoord op onderstaande post. Sorry, kan wegens uitgebreidheid hier niet volledig gepubliceerd worden:

Over collaboratie, repressie, en de noodzaak tot wedersamenstelling van een collectief geheugen
(Johan Sanctorum)

De nieuwe diffamatiecampagne vanuit de francofone hoek tegen Bart De Wever, over wiens familiale stamboom een bruinzwarte geur zou hangen, brengt, tussen het uitzichtloze gehakketak van de preformatie, nog eens het collaboratiethema onder de aandacht.
En dan lopen de emoties hoog op, wat goed is voor de politieke temperatuur in een klimaat waar doorgaans alleen nog over punten en komma’s wordt gediscussieerd....

3 Comments:

At 2/10/10 11:18, Anonymous traveller said...

@ Johan Sanctorum

Ik heb uw volledig commentaar op uw webstek gelezen en moet bekennen dat ik dikwijls ja heb geknikt, wat me zeer zelden voorkomt bij dit onderwerp.
Het grootste probleem in uw commentaar zijn die varkensboeren. Dan wel boeren met de grootste en meeste varkenskathedralen per vierkante meter en per capita.
De Vlaming is wel iets meer als de Vlaming die u voorstelt.
Het is juist het, wat u noemt romantisch flamingante, dat u moet onderzoeken, waar komt die verdoken fierheid vandaan denkt u?
Ik had het geluk Vlaamse arbeiders, bedienden en ingenieurs gedurende jaren te leiden en ik heb dus de Vlaming leren kennen, niet vanuit mijn kantoorzetel maar op de werkvloer.
Ik ken Zwitserse ingenieursbureaus die Vlamingen boven Zwitsers of Duitsers verkiezen voor internationale projecten van hoge kwaliteit.
De Vlaming is het meest miskende individu en dan nog door zijn eigen "intelligentsia".
Ik zou het ten zeerste op prijs stellen moest u als bekende linkse goed menende filosoof eens naar die Vlaamse kwaliteiten zou beginnen zoeken.
Ik zal een Engels artikel terug zoeken dat ik een paar jaar terug op lvb.net plaatste betreffende de Vlaamse arbeiders en hier de link in een volgend commentaar geven.
MVG

 
At 2/10/10 12:30, Anonymous Johan Sanctorum said...

Beste Traveller

Het laatste deel over de varkensboeren is inderdaad omstreden. Ik blijf er achter staan, als een metafoor voor de down-to-earth mentaliteit, ook van onze kathedralenbouwers. Waarom onze stalgeur negeren? En uiteraard biedt het de gelegenheid om varkensboer/kasteelheer Wim Delvoye nog eens met zijn eigen paradoxen te confronteren.
Ik heb enige moeite met het op mij geplakte etiket van "linkse filosoof". In welke zin bedoelt u dat eigenlijk? Alleszins weiger ik me te identificeren met het links-progressieve establishment dat in Vlaanderen het intellectueel discours quasi monopoliseert, vooral via de media.

JS

 
At 2/10/10 13:10, Anonymous traveller said...

@ Johan Sanctorum

Die linkse filosoof kwam er misschien automatisch uitgedonderd zonder nadenken.
Ik neem graag akte van uw positie daartegen.
Ik heb niets tegen een varkensboer zolang er geen anti-culturele connotaties aan vastkleven, wat bij onze opposanten nogal veel voor komt.

Hier volgt de link op het Engels artikel die ik zo juist niet kon plaatsen.

http://lvb.net/item/6811

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>